Το Google Play Store γέμισε με Malware μέσω φωτογραφικών εφαρμογών

malware, Το Google Play Store γέμισε με Malware μέσω φωτογραφικών εφαρμογών

Η εταιρία ασφάλειας Trend Micro εντόπισε 29 εφαρμογές τύπου “beauty camera” και φίλτρων φωτογραφιών στο Google Play Store που ήταν φορτωμένες με κακόβουλο λογισμικό. Αυτές οι εφαρμογές, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς στην Ασία, υποτίθεται ότι βελτιώνουν τις selfies και προσαρμόζουν χρωματικά τις φωτογραφίες.

Αντ ‘αυτού, οι εν λόγω εφαρμογές με ονόματα όπως “Beauty Camera”, “Pro Beauty Camera” και “Horizontal Beauty camera” παρουσίαζαν διαφημίσεις σε πλήρη οθόνη όταν οι χρήστες ξεκλειδωσαν τα τηλέφωνά τους. Μία από τις διαφημίσεις, παρουσίαζε ακόμη και πορνογραφικό υλικό, το οποίο ήταν σχεδόν αδύνατο να φύγει.

malware, Το Google Play Store γέμισε με Malware μέσω φωτογραφικών εφαρμογών

Ακόμη χειρότερα, μερικές από τις εφαρμογές προσπαθούσαν στη συνέχεια να δοκιμάσουν τεχνικές ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες. Ένας τρόπος με τον οποίο συνέβαινε αυτό ήταν μέσω ενός στημένου διαγωνισμού που πάντα άφησε τον ιδιοκτήτη της συσκευής να κερδίσει. Για να διεκδικήσει το βραβείο, η εφαρμογή ζητούσε από τον “νικητή” ορισμένα προσωπικά στοιχεία. Άλλες εφαρμογές φιλτραρίσματος κάμερας επέτρεπαν σε κάποιον να ανεβάσει μια εικόνα στον διακομιστή του προγραμματιστή για να την βελτιώσει. Αλλά αντί να πάρει την τελική ρετουσαρισμένη εικόνα μετά τη βελτίωση, ο χρήστης λάμβανε ένα μήνυμα ενημέρωσης σε εννέα γλώσσες. Η εφαρμογή συγκέντρωνε τις φωτογραφίες που είχαν γίνει uploaded, και ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν σε ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων.

Καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να διαγραφούν αυτές οι εφαρμογές, αφότου είχαν γίνει εγκατάσταση σε μια συσκευή, τα εικονίδια ήταν κρυμμένα καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό και την κατάργησή τους με μια απλή διαγραφή. Τα καλά νέα είναι ότι η Google έχει ήδη καταργήσει από το Play Store αυτές τις εφαρμογές. Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα επιτήδειων στο μέλλον, η Trend Micro προτείνει ότι προτού εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή, ελέγξτε τα σχόλια άλλων χρηστών. Αν δείτε σχόλια όπως τα παρακάτω (δείτε την εικόνα στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου), αποφύγετε την εφαρμογή οπωσδήποτε.

malware, Το Google Play Store γέμισε με Malware μέσω φωτογραφικών εφαρμογών

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš 

Αν παρακολουθειτε νεα το Android το παει σύντομα για φούντο. Υπολογιζω τα κινητα μας στη διετια να δουλεύουν το νεο Google os που ειναι γνωστό με τη κωδική ονομασία φουξια. Ελπίζω ολα εκει θα ειναι σε νεο λεβελ…

Darth

@Παπαροκας tiamat – Enûma Eliš to fuxia θα ειναι ios like locked εκει δεν θα υπαρχει λογος να πας πλεον σε κατι αλλο περα απο ios εφοσον ολα τα πλεονεκτιματα θα εχουν χαθει

Thanoslam

Android θέλατε ε; άντε γεια. μην ξανακούσω τίποτα για το iOS 🤐

Darth

@Thanoslam σαπακι και το ios απο αλλες αποψεις κοινος κατι σιγουρο δεν εχει

Agnostos13

Σαπάκι το iOS. Ούτε antivirus δεν έχει…

StathisS

@Thanoslam στην αναμπουμπούλα το fanboy χαίρεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Google Play Store Meta

WhatsApp: Νέα δυνατότητα σας λέει αν η συνομιλία σας είναι ασφαλής

Το WhatsApp είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ως τέτοια προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη.

Software Google Google Play Store

Google: Πληρώνει 700 εκατομμύρια δολάρια για αγωγή που αφορά το Play Store

Παράλληλα με τη δικαστική μάχη με την Epic Games, η Google είναι σε αντιπαράθεση με 36 πολιτείες των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Software Google Google Play Store

Google Play Store: Νέα λειτουργία για απεγκατάσταση εφαρμογών εξ αποστάσεως

H Google ετοιμάζεται να εισαγάγει μια λειτουργία που θα επιτρέπει στο χρήστη να απεγκαταστήσει εφαρμογές εξ αποστάσεως από το Play Store.

Software Google Google Play Store Play store

Android app καταγράφει τους χρήστες και στέλνει αρχεία ήχου σε server

Ενεργοποίησε εξ αποστάσεως το μικρόφωνο του τηλεφώνου και ηχογράφησε τον χρήστη, συνδέθηκε σε remote server και ανέβασε τα αρχεία ήχου.