Πώς να προφυλαχτείτε από το νέο Ransomware

προφυλαχτείτε ransomware, Πώς να προφυλαχτείτε από το νέο Ransomware

Ερευνητής της Cybereason ανακάλυψε έναν τρόπο προκειμένου να εμποδίσει το νέο ransomware NotPetya (ή GoldenEye) από το να προσβάλει περισσότερους υπολογιστές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με το νέο ransomware σήμανε συναγερμός στις εταιρείες ασφαλείας και όλοι προσπάθησαν να βρουν μια λύση. Αντίθετα όμως με το WannaCry, δεν έχει βρεθεί κάποιο kill switch για το νέο ransomware.

Ωστόσο, ο Amit Serper της Cybereason βρήκε έναν τρόπο να το σταματήσει από το να προσβάλει έναν υπολογιστή.

Καθώς ανέλυε το ransomware βρήκε ότι το NotPetya αναζητούσε έναν τοπικό φάκελο, ο οποίος αν υπήρχε στον δίσκο, τότε το ransomware σταματούσε την κρυπτογράφηση.

Άλλες εταιρείες ασφαλείας όπως οι PT Security, TrustedSec και Emsisoft επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του Serper.

Για να μπορέσετε να “εμβολιάσετε” τον υπολογιστή σας απέναντι στο NotPetya, θα πρέπει να δημιουργήσετε στο path “C:\Windows” ένα αρχείο με την ονομασία “perfc” και να ορίσετε στις ιδιότητές του ότι είναι “Μόνο για Ανάγνωση (Read Only)”.

Αρχικά θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να βλέπετε τις επεκτάσεις των αρχείων. Αυτό γίνεται από τον Πίνακα Ελέγχου -> Εμφάνιση και Εξατομίκευση -> Επιλογές Φακέλων -> Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων. Εκεί βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε επιλέξει: “Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων (Hide file extensions for known file types)”.

προφυλαχτείτε ransomware, Πώς να προφυλαχτείτε από το νέο Ransomware

Εν συνεχεία μεταβείτε στο “C:\Windows” και αναζητείστε το “Notepad.exe”. Όταν το βρείτε, κάντε Αντιγραφή και Επικόλληση το αρχείο. Κατόπιν μετονομάστε το Αντίγραφο σε “perfc”. Στο νέο αρχείο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Ιδιότητες”. Εκεί, επιλέξτε: “Μόνο για ανάγνωση (Read Only)”.

προφυλαχτείτε ransomware, Πώς να προφυλαχτείτε από το νέο Ransomware

Να σημειωθεί ότι θα πρέπει να έχετε δικαιώματα διαχειριστή για να εκτελέσετε τα παραπάνω.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
i309284@mvrht.net

Η απάντηση είναι απλή και λέγετε Linux.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.