To InSight της NASA μπορεί να ανιχνεύσει σεισμική δραστηριότητα στον πλανήτη Άρη

inSight της NASA ανιχνεύει σεισμική δραστηριότητα πλανήτης Άρης, To InSight της NASA μπορεί να ανιχνεύσει σεισμική δραστηριότητα στον πλανήτη Άρη
Στις 19 Δεκεμβρίου η ομάδα που χειρίζεται το μη επανδρωμένο όχημα InSight της NASA μετακίνησε τον ρομποτικό βραχίονα του οχήματος όσο μακρύτερα γινόταν προκειμένου να τοποθετήσει το πρώτο επιστημονικό του όργανο στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Ο σεισμογράφος, σύμφωνα με την ομάδα, αποτελεί το πιο σημαντικό ίσως μέσο το οποίο είναι ικανό να συγκεντρώσει δεδομένα για το εσωτερικό του “δίδυμου πλανήτη”, όπως τον αποκαλούν λόγω ομοιότητας στη σύσταση με τον πλανήτη Γη. Η ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας του πλανήτη θα φέρει στο φως ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά στη δομή και τη σύνθεση των στρωμάτων του Άρη.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής, Bruce Banerdt: “Η ανάπτυξη του σεισμογράφου είναι εξίσου σημαντική με την προσεδάφιση του InSight στον Άρη. Το χρειαζόμαστε ώστε να ολοκληρώσουμε περίπου τα τρία τέταρτα των επιστημονικών μας στόχων”.
Το όχημα κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες από το σημείο προσεδάφισης για να μπορέσουν οι επιστήμονες να εντοπίσουν την καταλληλότερη τοποθεσία για τον σεισμογράφο και τα υπόλοιπα επιστημονικά του όργανα κι έτσι το σημείο που προσεδαφίστηκε ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, χωρίς την ύπαρξη βράχων, λοφίσκων ή άλλων εμποδίων.
Η ομάδα κάνει προσπάθειες ούτως ώστε το InSight να μπορέσει να ευθυγραμμίσει τα όργανά του όσο γίνεται καλύτερα καθώς το έδαφος στο οποίο προσεδαφίστηκε έχει μια μικρή κλίση λίγων μοιρών. Τις επόμενες εβδομάδες, δε, η ομάδα θα βεβαιωθεί ότι τα δεδομένα που γυρίζουν πίσω στον πλανήτη μας είναι καθαρά και διαυγή.
Είναι πολύ σημαντικό οι επιστήμονες να εξασφαλίσουν ότι το σεισμόμετρο είναι σωστά τοποθετημένο, μιας και στηρίζονται σε αυτό για να παρακολουθούν σεισμικά κύματα που διαπερνούν τα στρώματα του πλανήτη κάθε φορά που συμβαίνει σεισμός. Ο Philippe Lognonné, επικεφαλής του σεισμογράφου, παρομοιάζει την όλη κίνηση του οχήματος με την κίνηση που κάνουμε για να φέρουμε ένα τηλέφωνο στο αυτί μας.
Η ομάδα θέλει να τοποθετήσει και τον ανιχνευτή θερμότητας του InSight στην επιφάνεια του γειτονικού πλανήτη μέχρι τον Ιανουάριο ενώ, τέλος, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από τα δύο όργανα θα δώσουν στους ερευνητές της NASA χρήσιμα συμπεράσματα για τα διάφορα στρώματα του πλανήτη και τη σύνθεσή του ενώ θα τους δώσει τη δυνατότητα ακόμη και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για να κατανοήσουν πως σχηματίζονται παρόμοιοι πλανήτες.
Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚώσταςD.

https://youtu.be/hL20XPWy_F8
οΟ!!! 🤥🤥🤥🤥🤥🤥🤥🤥

Baiosss

@ΚώσταςD και τα δυο εγιναν! Και πηγαν στο φεγγαρι αλλα και στην ερημο της Νεβαδα εγιναν τα γυρισματα για να δει ο κοσμος αυτο που τελικα ειδε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet NASA Twitter

H NASA αποχαιρετά με μία ιδιαίτερη φωτογραφία τον Πελέ

Σαν “βόμβα” έσκασε η είδηση για τον θάνατο του Πελέ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη NASA να τον αποχαιρετά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Business featured NASA

Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA επέστρεψε στη Γη, oλοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή Artemis I μετά από περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα.

Business featured NASA

H NASA δημιουργεί επίλεκτη ομάδα για την παρακολούθηση UFO

Μια ομάδα 16 ερευνητών θα περάσει τους επόμενους εννέα μήνες μελετώντας UFO, ως μέρος της NASA.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.