“Οικολογικό” Intracom netMod

, “Οικολογικό” Intracom netModΗ INTRACOM TELECOM, μέλος του επιχειρησιακού τομέα τηλεπικοινωνιακών λύσεων της SITRONICS, προέβη στον ανασχεδιασμό της τηλεπικοινωνιακής της συσκευής netMod, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών (IPP-TEL).

Το πρόγραμμα IPP-TEL υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας LIFE-Περιβάλλον και αφορά τον οικολογικό σχεδιασμό και την εναλλακτική διαχείριση συσκευών τηλεπικοινωνίας μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους.

Συγκεκριμένα, κατά την Ανάλυση Κύκλου Ζωής της συσκευής netMod της INTRACOM TELECOM, και της μελέτης διαχείρισης μετά το τέλος λειτουργίας της, προτάθηκαν μέτρα βελτίωσης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ελαχιστοποίηση της μάζας του προϊόντος, η εξάλειψη της χρήσης βαρέων μετάλλων και μολύβδου ως μέσο συγκόλλησης, καθώς και η χρήση ανακυκλωμένων ή ανακυκλώσιμων υλικών στην συσκευή και στην συσκευασία. Η INTRACOM TELECOM προκειμένου να υλοποιήσει τις προτάσεις για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποφάσισε τον επανασχεδιασμό τόσο του προϊόντος, όσο και της παραγωγικής του διαδικασίας.

Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό της συσκευής, οι σημαντικότερες αλλαγές ήταν η αντικατάσταση συστατικών, βάσει της Οδηγίας για τη Μείωση της Χρήσης Επικινδύνων Ουσιών σε Ηλεκτρικό & Ηλεκτρονικό Εξοπλισμό (2002/95/ΕΚ), καθώς και η μείωση του βάρους και της μάζας τους. Το αποτέλεσμα ήταν να επανασχεδιαστεί μία συσκευή η οποία έχει μικρότερο βάρους και όγκο, ενώ, το σημαντικότερο, αποτελείται από αμόλυβδα εξαρτήματα. Κατά την εφαρμογή των αλλαγών έγιναν δοκιμές όπου εντοπίστηκαν σημεία βελτίωσης της υπάρχουσας υποδομής και των υλικών και στη συνέχεια αγοράστηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός ή αναβαθμίστηκε ο υπάρχων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του έργου και της εταιρίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής του ανασχεδιασμένου netMod σύμφωνα με τη νέα διαδικασία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες. Για την υλοποίηση του προγράμματος η INTRACOM TELECOM συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, καθώς και με τις εταιρίες ΕΠΤΑ ΕΠΕ, ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΕ και POLYECO ΑΕ.

Ο Όμιλος INTRACOM HOLDINGS έχει αναπτύξει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα το 2001 με το πρότυπο ISO 14001:1996 και το 2004 με το πρότυπο ISO 14001:2004. Ενδεικτικά προγράμματα του συστήματος είναι η ανακύκληση περίπου 14 τόνων χαρτιού σε ετήσια βάση, η αναγόμωση αναλώσιμου υλικού εκτυπωτών και φωτοτυπικών μηχανημάτων, η ανακύκληση άχρηστου αλουμινίου και χαλκού, καθώς και η συλλογή κεντρικών και περιφερειακών μονάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών για την επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωσή τους. Παράλληλα, οι εταιρίες του Ομίλου συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για το περιβάλλον (όπως IPP-TEL, AEOLOS), ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών φιλικών προς το περιβάλλον. Στόχος των εταιριών του Ομίλου είναι όχι μόνο η απλή ικανοποίηση των νομοθετικών απαιτήσεων αλλά και η εκπαίδευση των εργαζομένων και η συνεχής βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Intracom

Intracom Telecom | Παραδίδει έργο στη Warid Telecom στην Ουγκάντα

H Intracom Telecom, μέλος του επιχειρησιακού τομέα τηλεπικοινωνιακών λύσεων της SITRONICS, ανακοίνωσε σήμερα την παράδοση τηλεπικοινωνιακών προϊόντων, υπηρεσιών και IT υποδομής στη Warid Telecom στην Ουγκάντα. Το δίκτυο της Warid Telecom τέθηκε σε λειτουργία επιτυχώς τo Φεβρουάριο 2008.

Events Intracom

Προϊόν της χρονιάς 2006 η λύση fs|cdn της Intracom Telecom

Η INTRACOM TELECOM, μέλος του επιχειρησιακού τομέα τηλεπικοινωνιακών λύσεων της SITRONICS, απέσπασε σημαντική διάκριση για την προϊοντική της λύση fs|cdn από την TMC (Technology Marketing Corporation). Η λύση fs|cdn, ανακηρύχθηκε «προϊόν της χρονιάς 2006» για την εξαιρετική της καινοτομία.