Η selfie της μαϊμούς που τον άφησε άφραγκο

selfie μαΐμού, Η selfie της μαϊμούς που τον άφησε άφραγκο

Άφραγκος έμεινε τελικά ο φωτογράφος, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μπλεχτεί σε μια δικαστική διαμάχη για τη selfie που τράβηξε μια μαϊμού όταν του άρπαξε την κάμερά του.

Ο 52χρονος φωτογράφος David Slater έγινε διάσημος όταν το 2011, μια μαϊμού μακάκος του άρπαξε την κάμερα και τράβηξε μια σειρά από selfies, οι οποίες έγιναν viral.

Ο ίδιος, απέστειλε αίτημα στο Techdirt και στη Wikipedia, να κατεβάσουν τις φωτγραφίες που χρησιμοποιούσαν δωρεάν καθώς ο ίδιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα και τότε ξεκίνησε το απρόσμενο.

Η Wikipedia θεώρησε ότι η εικόνα δεν ανήκει στον Slater αλλά στη μαϊμού κι ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πνευματικό δικαίωμα καθώς τεχνικά δεν τις τράβηξε αυτό.

Εν συνεχεία, το 2015, η γνωστή φιλοζωική PETA άσκησε αγωγή εναντίον του Slater εκ μέρους της μαϊμούς προκειμένου να της κατοχυρωθούν τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών.

Βέβαια, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ το 2014 δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδώσει πνευματικά δικαιώματα σε ζώα, ενώ δικαστής το 2016 επίσης δήλωσε ότι η μαϊμού δεν μπορεί να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα.

Όμως ο Slater δεν έχει πλέον χρήματα να συνεχίσει να κυνηγήσει περαιτέρω το ζήτημα. Δεν είχε χρήματα για να κλείσει την πτήση προκειμένου να βρεθεί στο δικαστήριο που εξέταζε την έφεση την περασμένη εβδομάδα, ούτε για να πληρώσει τον δικηγόρο που τον εκπροσωπεί τόσα χρόνια.

Όπως δήλωσε: “Κάθε φωτογράφος ονειρεύεται μια φωτογραφία σαν αυτή. Αν καθένας μου έδινε μια λίρα κάθε φορά που χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες αυτές, τότε τώρα θα είχα περίπου 40 εκατ. λίρες στην τσέπη μου. Από αυτά τα χρήματα θα έπρεπε πλέον να είμαι άνετος και δεν είμαι”.

Μάλιστα, πιστεύει ότι η PETA πιθανότατα δεν αντιπροσωπεύει καν τη σωστή μαϊμού στο δικαστήριο. Η αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους μια αρσενικής μαϊμούς με το όνομα Naruto

Ο ίδιος δηλώνει με σιγουριά ότι η μαϊμού της φωτογραφίας ήταν θηλυκή και είχε διαφορετική ηλικία.

Κάπιοιοι υποστηρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει λόγος η μαϊμού να έχει τα πνευματικά δικαιώματα καθώς ούτε θα αποκτήσει φήμη σαν εξαίρετη φωτογράφος, ούτε θα αποκτήσει πλούτη που θα μπορεί η ίδια να χρησιμοποιήσει.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Τεο

How to: πως να καταστρέψεις έναν φωτογράφο

ahill

Η αλλιως η ηλιθιότητα του ανθρωπου σε όλο το μεγαλείο της.

bezilys

“Η Wikipedia θεώρησε ότι η εικόνα δεν ανήκει στον Slater αλλά στη μαϊμού” χαχαχα καλά τι μυαλά υπάρχουν εκεί στην Wikipedia ένα μικρό παιδάκι θα σκευτοταν κάτι τέτοιο…

VasiliS7edge

Αυτά είναι μαϊμούδιες…δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Tasos Spanos

Είναι άσπρο κρατάει ρόπαλο και τους κυνηγάει… όλους αυτούς που έχουν σχέση με το συμβάν

Kostas

ήθελε και λεφτά η μουχριτσα …έτσι βεντούζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.