NASA: Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ωκεανός στο φεγγάρι του Δία

Το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα κρύβει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τα σωματίδια γύρω από τον πλανήτη (aurorae) που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο επιβεβαιώνουν την μακροχρόνια θεωρία, όπως ανακοινώθηκε από τη NASA.

Τα νέα έρχονται μια μέρα μετά την είδηση, ότι ο Εγκέλαδος, ένα παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, έχει υδροθερμική δραστηριότητα στον πυθμένα του δικού του ωκεανού.

Από το 1970 οι επιστήμονες υπέθεταν ότι ο Γανυμήδης, όπως ονομάζεται το φεγγάρι του Κρόνου, έχει στην επιφάνειά του έναν ωκεανό. Μέχρι τώρα όμως το μόνο στοιχείο που είχαμε, είχε συλλεχθεί αρχές του 2000 με το διαστημόπλοιο Galileo και αυτό δεν επέτρεψε στους επιστήμονες της NASA να πουν με σιγουριά ότι υπάρχει ο ωκεανός.

Με το Hubble οι επιστήμονες μπόρεσαν να συλλέξουν δεδομένα 7 ωρών, ο περισσότερος χρόνος ξοδεύτηκε για να μελετηθεί η αύρα (aurora) που υπήρχε στην λεπτή ατμόσφαιρα του φεγγαριού. Να πούμε ότι “aurora” είναι το πολύχρωμο αποτέλεσμα των φορτισμένων σωματιδίων που αλληλεπιδρούν με μια ατμόσφαιρα, αλλά απλά η ύπαρξη της δεν σημαίνει ότι υπάρχει ωκεανός. Όμως, οι ωκεανοί αλλάζουν τη συμπεριφορά των σωματιδίων αυτών (aurorae). Αν λοιπόν δεν υπήρχε ωκεανός στον Γανυμήδη, οι aurorae θα πήγαιναν μπρος-πίσω κατά μήκος περίπου έξι μοιρών στην περιφέρεια του φεγγαριού, καθώς αυτό βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Δία.

Η παρουσία του αλμυρού και ηλεκτρικά αγώγιμου ωκεανού, κλειδώνει την παρουσία των aurorae σε μια πολύ πιο σταθερή θέση και κινούνται μόλις κατά 2 μοίρες.

ωκεανός φεγγάρι δία, NASA: Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ωκεανός στο φεγγάρι του Δία

“Παντού νερό”

Πριν και τα σημερινά νέα ο Γανυμήδης είχε ήδη πολύ ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, όχι μόνο επειδή είναι το πιο μεγάλο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος – με μέγεθος σχεδόν όσο του Άρη – αλλά είναι το μόνο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα με δικό του μαγνητικό πεδίο. Το πεδίο αυτό δημιουργείται από λιωμένο πυρήνα σιδήρου, κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται στη Γη. Επιπλέον, η λεπτή του ατμόσφαιρα είναι πλούσια σε οξυγόνο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η top προτεραιότητα για να εξερευνήσουμε την ύπαρξη ζωής διότι ο ωκεανός βρίσκεται περίπου 100 μίλια κάτω από την επιφάνεια. Ακόμη και αν βρίσκαμε έναν τρόπο να πάμε τόσο μακριά με κάποιο ρομπότ, ο πάγος που βρίσκεται στην επιφάνεια θα έκανε εξαιρετικά δύσκολη την εξερεύνηση,

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σχεδιάζει μια αποστολή στο σύστημα του Δία το 2020, αποστολή η οποία ονομάζεται JUICE. Θα μας επιτρέψει να δούμε από κοντά τα φεγγάρια του Δία, Ευρώπη, Γανυμήδη και η Καλλιστώ, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ωκεανούς.

Όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου η NASA, αυτό που βλέπουν είναι ότι σχεδόν παντού υπάρχει νερό. “Water, water, everywhere in our solar system”.

ωκεανός φεγγάρι δία, NASA: Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ωκεανός στο φεγγάρι του Δία

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
jonjon

Να διοργάνωση το techblog θαλάσσια μπάνια να πάμε!

Jorge

Ένα ευχαριστώ στο Techblog που πέρα απο τα κλασσικά της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ μας ενημερώνει και για την επιστήμη και την “πραγματική” τεχνολογία.

Max91

@Jorge
+1 και εχω το ιδιο λεω, εχω πηξει να διαβαζω μονο για κινητα και ολο τυχαια σχολια μονο για κινητα βλεπεις οτιδηποτε αλλο θα δει κανεις μετρημενα σχολια λες και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ειναι ΜΟΝΟ τα κινητα.

ΠΑΝΟΣ

+1 και από εμένα για το αρθρο!

Manolis

τουλαχιστον τωρα ξερουμε απο που ερχονται τα ΑΤΙΑ χεχε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet NASA Twitter

H NASA αποχαιρετά με μία ιδιαίτερη φωτογραφία τον Πελέ

Σαν “βόμβα” έσκασε η είδηση για τον θάνατο του Πελέ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη NASA να τον αποχαιρετά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Business featured NASA

Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA επέστρεψε στη Γη, oλοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή Artemis I μετά από περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα.

Business featured NASA

H NASA δημιουργεί επίλεκτη ομάδα για την παρακολούθηση UFO

Μια ομάδα 16 ερευνητών θα περάσει τους επόμενους εννέα μήνες μελετώντας UFO, ως μέρος της NASA.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.