Συνέντευξη με τον David Holland του Netflix

, Συνέντευξη με τον David Holland του Netflix

Την ιδέα του Netflix Recommended TVs παρουσίασε ο David Holland, Επικεφαλής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης του Netflix σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από την Ευρώπη. Την Ελλάδα εκπροσωπούσε το Techblog.

Ο D. Holland ανέφερε ότι το πρόγραμμα παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη CES 2015 και είχε ως σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές με την επιλογή τηλεόρασης. Όταν ο χρήστης βλέπει το λογότυπο «Netflix Recommended TV» θα γνωρίζει ότι η τηλεόραση αυτή προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήσης τόσο για το Netflix, όσο και για άλλες υπηρεσίες Smart TV καθώς έρχεται με καλύτερες επιδόσεις και ευκολότερη πρόσβαση στις εφαρμογές. Σε γενικότερο πλαίσιο –ανέφερε ο Holland- οι τηλεοράσεις προσφέρουν αρκετά καλύτερη εμπειρία πριν την εμφάνιση του Netflix κι αυτό είναι που τονίζει το «Netflix Recommended TV».

Για να μπορέσει κάποια τηλεόραση να λάβει την πιστοποίηση Netflix Recommended TV θα πρέπει να πληροί πέντε από τα επτά κριτήρια που έχει θέσει το Netflix.

– Το πρώτο κριτήριο είναι το «Instant On», δηλαδή η τηλεόραση να «ξυπνά» άμεσα από τη στιγμή που κάποιος θα την ανοίξει.
– Το δεύτερο είναι το «Fast App Launch» που σημαίνει ότι οι εφαρμογές θα πρέπει να ξεκινούν γρήγορα.
– Το τρίτο είναι το «TV Resume», να ξυπνά δηλαδή η τηλεόραση από εκεί που την άφησε ο χρήστης. Αυτό είναι σημαντικό καθώς προηγουμένως οι τηλεοράσεις δεν λειτουργούσαν έτσι, αλλά ξυπνούσαν σε κάποιο κανάλι ή mode.
– Το τέταρτο αφορά στο Netflix και θα πρέπει η τηλεόραση να διαθέτει ένα κουμπί αποκλειστικά για το Netflix στο χειριστήριό της (Netflix Button).
– Το πέμπτο είναι η εύκολη πρόσβαση στο εικονίδιο του Netflix (Easy Netflix Icon Access).
– Το έκτο έχει να κάνει με το interface του Netflix, το οποίο θα πρέπει να υποστηρίζεται από προηγμένα γραφικά και προεπισκοπήσεις βίντεο (High-res Netflix Interface). Με αυτόν τον τρόπο, όταν κάποιος ψάχνει για περιεχόμενο, η εμπειρία είναι εμπλουτισμένη και δυναμική. Το τελευταίο «απαιτεί» από τον κατασκευαστή να διαθέτει την τελευταία έκδοση του Netflix.

Πάντως ο D. Holland εξήγησε ότι το Netflix Recommended TVs είναι ένα προαιρετικό πρόγραμμα υψηλότερου επιπέδου, διαθέσιμο μόνο για τηλεοράσεις. Για το 2018, οι τηλεοράσεις που μέχρι στιγμής πληρούν τα κριτήρια του Netflix Recommended TV είναι οι LG 4K UHD τηλεοράσεις με το webOS 4.0 και οι Sony W800F & WF800. Ωστόσο, η εταιρεία διαρκώς αξιολογεί τηλεοράσεις και θεωρεί ότι με τις αναβαθμίσεις από τις κατασκευάστριες, καθώς και τα νέα μοντέλα που θα διατεθούν, περισσότερες τηλεοράσεις θα προστεθούν στη λίστα.

, Συνέντευξη με τον David Holland του Netflix

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον David Holland του Netflix

Σχετικά με τις αναβαθμίσεις στο λογισμικό που αναφέρατε στην παρουσίαση, ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση, δεδομένου ότι δεν μπορούν να περιλαμβάνουν το αποκλειστικό κουμπί του Netflix;

David Holland: Πράγματι, με τις μοντέρνες τηλεοράσεις, το software παίζει έναν μεγάλο ρόλο. Για παράδειγμα, το hardware θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει κάποιες από τις λειτουργίες, αλλά κάποιοι κατασκευαστές προβαίνουν σε αποφάσεις που μπορεί να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε διαφορετικούς τομείς. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Πέρυσι υπήρχαν κάποιες τηλεοράσεις που πληρούσαν το κριτήριο για το Instant On, αλλά με κάποιο λογισμικού που πρόσθεσαν φέτος, δεν πληρούσαν αυτό το κριτήριο. Για τον λόγο αυτό πήγαμε και τους αναφέραμε ότι η βαθμολογία τους στον τομέα αυτό μειώθηκε, προκειμένου να σκεφτούν τρόπους και να το βελτιώσουν.

Τι εμπειρία προσφέρει το Netflix Recommended TV στους χρήστες; Ποια είναι η διαφορά με άλλες εναλλακτικές; Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος;
David Holland: Υπάρχουν συσκευές που είναι πιστοποιημένες από τη Netflix, οι οποίες όπως ανέφερα έχουν περάσει έναν αριθμό δοκιμών για να εξασφαλιστεί ότι δουλεύουν καλά με την τηλεόραση και οι «Netflix Recommended TVs», οι οποίες πληρούν ένα διαφορετικό σετ κριτηρίων, τα οποία εστιάζουν στο Netflix. Πως δηλαδή είναι η συνολική σου εμπειρία στο Netflix. Για παράδειγμα πόσο γρήγορα «ξυπνά» η τηλεόραση, πόσο γρήγορα επανέρχεται σε αυτό που έκανες και φυσικά η εμπειρία του να είσαι μέσα στο Netflix. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, μια μη προτεινόμενη συσκευή από το Netflix ίσως χρειάζεται 15 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει, ίσως χρειάζεται ο χρήστης να πρέπει να μεταβεί σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα για να βρει τις εφαρμογές, θα πρέπει να περιμένει να φορτώσει η εφαρμογή. Από την άλλη οι «Netflix Recommended TVs» ξεκινάνε άμεσα και μέσα στην εφαρμογή ο χρήστης έχει ένα ανανεωμένο λογισμικό με τις τελευταίες λειτουργίες. Βέβαια κι άλλες τηλεοράσεις δουλεύουν καλά και με το Netflix, απλά έτσι ξεχωρίζει ο χρήστης τις τελευταίας τεχνολογίας τηλεοράσεις που βρίσκονται στην κορυφή, δίνοντας στους χρήστες ταχύτητα και άμεση ανταπόκριση.
Τα σταθμά αυτά αλλάζουν κάθε χρόνο. Έτσι, κάθε χρόνο, οι «Netflix Recommended TVs» αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες τηλεοράσεις της αγοράς όσον αφορά στις επιδόσεις.

Πόσες από αυτές τις συσκευές είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη;

David Holland: Οι τηλεοράσεις της Sony δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, αλλά οι τηλεοράσεις της LG έρχονται σχετικά σύντομα, απ’όσο μπορώ να πω. Βέβαια, η Ελλάδα ίσως έχει κάποιο διαφορετικό προγραμματισμό, αλλά λογικά οι τηλεοράσεις της LG θα είναι διαθέσιμες άμεσα και στην Ελλάδα, αν δεν έχουν ήδη έρθει. Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό με σιγουριά αυτή τη στιγμή.

Σχετικά με άλλους κατασκευαστές, όπως η Samsung;

David Holland: Η Samsung αποτελεί σημαντικό μας συνεργάτη. Δεν είχαν όμως τηλεοράσεις που να πληρούν τα κριτήρια του 2018 μέχρι σήμερα, αλλά όπως ανέφερα θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τηλεοράσεις μόλις έρχονται στην αγορά και μόλις λαμβάνουν ανανεώσεις. Είμαστε αρκετά αυστηροί στο να αξιολογούμε τις τελικές εκδόσεις που θα μπορούν οι καταναλωτές να βρουν στην αγορά. Όχι δείγματα ή πρωτότυπα ή retail firmware. Δοκιμάζουμε τις τηλεοράσεις που θα αγόραζε κάποιος στο κατάστημα.
Δεν μπορώ να εικάσω για μελλοντικές επιδόσεις αλλά θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τηλεοράσεις μόλις διατίθενται και θεωρώ ότι θα έχουμε περισσότερα μοντέλα μέσα στο έτος.
Να σημειώσω ότι η Samsung αποτελεί έναν σημαντικό μας συνεργάτη αλλά το αν θα αποτελεί μέρος του προγράμματος είναι κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι διαφορετικό από το ποιες συσκευές έχουν καλές επιδόσεις ή όχι. Το «Netflix Recommended TVs» δεν είναι πρόγραμμα μάρκετινγκ που αποφασίζουμε ποιες τηλεοράσεις θα προωθήσουμε, αλλά αντικατοπτρίζει το ποιες συσκευές από αυτές που διατίθενται στην αγορά πληρούν τα κριτήριά μας.

Είπατε ότι οι «Netflix Recommended TVs» πρέπει να έχουν την τελευταία έκδοση του Netflix. Αυτό σημαίνει ότι σαν καταναλωτής έχω υποστήριξη για ενημερώσεις για συγκεκριμένο διάστημα. Όπως για παράδειγμα με τις Android συσκευές; Σημαίνει για παράδειγμα ότι θα μπορώ να έχω ενημερώσεις για 2 χρόνια ή κάτι παρόμοιο;

David Holland: Πολύ καλή ερώτηση. Σχετικά με το Android, η συμφωνία της αδειοδότησης της Google με τις κατασκευάστριες απαιτεί υποστήριξη και ενημερώσεις για μερικά χρόνια. Για αυτό θα επικυρώσουμε ξανά την εφαρμογή του Netflix και οι τηλεοράσεις αυτές, αφού ανανεώσουν το Android τους σε νεότερη έκδοση, θα μπορούν να προσφέρουν νέα λειτουργικότητα Netflix.
Όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση ότι μία «Netflix Recommended TV» θα έχει πάντα την τελευταία έκδοση ή την τελευταία ενημέρωση. Αυτό επικυρώνεται τη στιγμή της αξιολόγησης και εργαζόμαστε με τους κατασκευαστές να υποστηρίζουμε τις τελευταίες λειτουργίες με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν υπάρχει κάποια αποκλειστική εγγύηση ότι θα είναι πάντα στην τελευταία έκδοση. Αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό σε όλες τις περιπτώσεις για διάφορους λόγους.

Αυτό σημαίνει ότι οι «Netflix Recommended TVs» θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά την εφαρμογή Netflix, ή είναι πιθανό να την έχουν ενσωματωμένη σε ένα ενιαίο UI με περιεχόμενο από περισσότερες πηγές;

David Holland: Όλες οι τηλεοράσεις που έχουν περιεχόμενο Netflix θα πρέπει να υποστηρίζουν την εφαρμογή. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για λόγους ασφαλείας καθώς όλες οι λειτουργίες όπως το streaming και ο ίδιος μας ο αλγόριθμος βρίσκονται στην εφαρμογή. Μόνο μια μικρή μερίδα αυτού βρίσκεται εκτός της εφαρμογής για αυτές τις ενσωματωμένες εφαρμογές – εμπειρίες που αναφέρετε. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε όλο το διαφορετικό περιεχόμενο εκτός της εφαρμογής μας.
Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τον τρόπο παρουσίασης περιεχομένου του Netflix εκτός της εφαρμογής. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι συνεργάτες μας δοκιμάζουν κάτι τέτοιο ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες συσκευών. Θεωρώ πάντως ότι είναι ακόμη ένας καινούριος τομέας, ακόμη κι αν πολλοί κατασκευαστές το δοκιμάζουν εδώ και κάποια χρόνια. Οι ενιαίες αυτές εμπειρίες πάντως καλυτερεύουν. Πλέον ο χρήστης μπορεί να δώσει φωνητικές εντολές, κάτι που προσδίδει έναν νέο βαθμό αλληλεπίδρασης, περιεχόμενο που διαφέρει από το τυπικό γραφικό περιβάλλον των εφαρμογών. Το αν αυτές οι συσκευές κατασκευάζονται με βάση το πρόγραμμα «Netflix Recommended TVs» θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να σας δώσω, αλλά σίγουρα είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε μαζί με διαφορετικούς συνεργάτες.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
wave

Πολύ καλό άρθρο. Είναι σημαντικό να υπάρχουν άρθρα και για άλλα τεχνολογικά προϊόντα όπως τηλεοράσεις όχι μόνο κινητά. Έτσι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software App Store Apple Apple App Store

Netflix: Οι συνδρομητές δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν μέσω του App Store της Apple

Αλλαγές για τους συνδρομητές του Netflix που εξακολουθούν να πληρώνουν μέσω του συστήματος αγορών εντός εφαρμογής του App Store.

Internet Netflix

Netflix: Nέες ταινίες και σειρές το Φεβρουάριο στην Ελλάδα

Αυτή είναι η λίστα με όλες τις νέες κυκλοφορίες σε ταινίες και σειρές που θα προβληθούν το Φεβρουάριο του 2024 στην Ελλάδα από το Netflix.

Internet Netflix

Netflix: Καταργεί το βασικό πακέτο χωρίς διαφημίσεις σε Καναδά και Ην. Βασίλειο

Tο Νetflix δεν αφήνει νέα μέλη ή μέλη που επιστρέφουν στην πλατφόρμα να εγγραφούν στο βασικό πακέτο χωρίς διαφημίσεις.

Gear Apple Netflix

Apple Vision Pro: Το Netflix δεν θα κυκλοφορήσει εφαρμογή για το headset

Το Netflix δεν σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια εφαρμογή για τo επερχόμενο headset Vision Pro της Apple, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.