Στο 15,63% η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, στο τέλος του α’ εξαμήνου 2009

Η δυναμική της ζήτησης παραμένει έντονη το α’ εξάμηνο του 2009 παρά την αβεβαιότητα λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται περί των 41.137 νέων συνδέσεων. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 1870 νέες συνδέσεις σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας κατά το α’ εξάμηνο του 2009. Καταγράφεται μια ελαφρά μείωση, της τάξης του 5%, στο μέγεθος που εκφράζει το μέσο πλήθος νέων συνδέσεων ανά μήνα.

, Στο 15,63% η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, στο τέλος του α’ εξαμήνου 2009
Βαθμός Διείσδυσης και Πλήθος Ευρυζωνικών Συνδέσεων 1η Ιουλίου 2002- 1η Ιουλίου 2009
Πηγή: Προσαρμογή από Παρατηρητήριο για την ΚτΠ στοιχείων προερχόμενων από ΕΕΤΤ

Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.753.4342 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,73% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 16,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, ήτοι 1.745.900. Ακόμη, υπάρχουν περί των 7534 ευρυζωνικών συνδέσεων λοιπών τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ενεργές ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (Data Cards) ανέρχονται στις 180.372.

Με βάση τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2009, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την ΕΕ-27. Τα μεγέθη διείσδυσης και ο ρυθμός ανάπτυξης τους ικανοποιούν τα 3 από τα 4 βασικά σενάρια σύγκλισης. Συγκεκριμένα, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ-27 είναι μικρότερη, με ορατή πλέον τη σύγκλιση με τα μέσα επίπεδα της ΕΕ-273 προς τα τέλη του 2010.

Η πτωτική τάση των τιμών συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο του 2009- διαφαίνονται τάσεις συγκέντρωσης των τιμών σε συγκεκριμένα επίπεδα
Η Ελλάδα εντάσσεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών με αρκετά ανταγωνιστικές προσφορές σε 3 πακέτα ευρυζωνικής πρόσβασης: το βασικό (έως και τα 2 Mb/s), το μέσο (έως και 8 Mb/s) και το υψηλό (έως και 24 Mb/s).
Σε γενικές γραμμές, η πτωτική τάση των τιμών συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο του 2009. Συγκεκριμένα:
1. στο βασικό πακέτο πρόσβασης το λιανικό κόστος μειώθηκε κατά 4,1%.
2. στο μέσο πακέτο πρόσβασης το λιανικό κόστος μειώθηκε κατά 5%.
3. στο υψηλό πακέτο πρόσβασης το λιανικό κόστος μειώθηκε κατά 8,1%.

Πλέον όμως, διαφαίνονται τάσεις συγκέντρωσης των τιμών σε συγκεκριμένα επίπεδα. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικό είναι το περιβάλλον στο πακέτο υψηλής πρόσβασης όπου το μέσο επίπεδο τιμών μπορεί να χαρακτηριστεί πιο ελκυστικό τιμολογιακά από τα πακέτα βασικής και μέσης πρόσβασης. Εκτιμάται ότι σύντομα θα κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς διαπιστώνονται σημαντικές τιμολογιακές αποκλίσεις μεταξύ των παρόχων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, είτε δημοσιοποιημένα ή και στη διάθεση του Παρατηρητηρίου, για το α’ εξάμηνο του 2009 στο βασικό και μέσο πακέτο ευρυζωνικής πρόσβασης συγκεντρώνεται περίπου το 60% των ενεργών συνδέσεων ενώ στο υψηλό πακέτο πρόσβασης συγκεντρώνεται το 40% αυξημένο κατά 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο αναφοράς.

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης συνδέσεων ΑΠΤΒ (LLU) και ΑΡΥΣ
Οι συνδέσεις ΑΠΤΒ, αντιστοιχούν στο 40,5% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων και ανέρχονται σε 710.126.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, προστίθενται περίπου 1524 νέες γραμμές ΑΠΤΒ σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Οι συνδέσεις ΑΡΥΣ σε συνδυασμό με τις συνδέσεις ΑΠΤΒ ορίζουν το σύνολο της αγοράς ευρυζωνικών συνδέσεων τεχνολογίας DSL στην Ελλάδα. Οι συνδέσεις αυτές αποτελούν περίπου το 59,5% της εγχώριας ευρυζωνικής αγοράς.
Από τη μελέτη της εξέλιξης των διαθέσιμων στοιχείων που αφορούν στο συγκεκριμένο τύπο συνδέσεων για τους τελευταίους 24 μήνες σε τριμηνιαία βάση εξάγονται μια σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα.

1. Οι συνδέσεις τύπου ΑΠΤΒ αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση με μέσο ρυθμό περί του 43,3%
2. Οι συνδέσεις τύπου ΑΡΥΣ αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση με μέσο ρυθμό περί του 8,34%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των γραμμών ΑΡΥΣ, το 93,6% προέρχεται από πελάτες λιανικής του ΟΤΕ και μόλις το 6,4% από πελάτες χονδρικής. Η εκρηκτική ανάπτυξη του ΑΠΤΒ είναι ο κύριος λόγος που η συνεισφορά του μεριδίου χονδρικής στους συνδρομητές ΑΡΥΣ του ΟΤΕ βαίνει διαρκώς μειούμενη. Μόνο στο εξάμηνο αναφοράς, το μερίδιο χονδρικής έβαινε μειούμενο κατά περίπου 5% σε μηνιαία βάση.

Η ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών υποδομών μπορεί να διευρύνει την ευρυζωνική κάλυψη
Mε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αγροτικές περιοχές ανέρχεται πλέον στο 55% από 50% την προηγούμενη περίοδο μέτρησης. Αυτό σε συνδυασμό με αντίστοιχη αύξηση στις ημιαστικές περιοχές οδήγησε την ευρυζωνική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο στο 88% του πληθυσμού, σημειώνοντας αύξηση κατά 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεδομένου ότι το υπό υλοποίηση έργο ανάπτυξης οπτικών ινών δε φαίνεται να αφορά άμεσα σε αγροτικές περιοχές, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ προτείνει την ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών υποδομών με στόχο να καλυφθούν οποιεσδήποτε άλλες ελλείψεις διαπιστωθούν σε ευρυζωνικές υποδομές μετά από την ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΚΠΣ.

Εκτίμηση Βραχυχρόνιας Εξέλιξης
Η ζήτηση στο εξάμηνο αναφοράς δε φάνηκε να επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Ως συνέπεια και της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής των παρόχων αλλά και της αποδοχής του ψηφιακού περιβάλλοντος από ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο του 2009 συνεχίζουν να διαγράφονται θετικές..
Στο πλαίσιο αυτό διαγράφονται 3 σενάρια. Στο απαισιόδοξο σενάριο, η διείσδυση θα κυμαίνεται στην περιοχή του 17%, με επικρατέστερο ποσοστό το 17,18%. Πρόκειται για την περίπτωση όπου ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης υποχωρήσει κατά 20%-25%. Στο μέσο σενάριο, η διείσδυση θα κυμαίνεται στην περιοχή του 17,45% με υποχώρηση του ρυθμού αύξησης κατά 10% με 15%. Τέλος στο αισιόδοξο σενάριο η διείσδυση θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 17,75% -17,85% με σχετικά αμετάβλητο ρυθμό αύξησης

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την 14η έκθεση της ΕΕ για την αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών την 1.1.2009, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στα 27 κράτη μέλη σε όρους ευρυζωνικής διείσδυσης. Με βάση την ισχύουσα ευρυζωνική δυναμική στα κράτη μέλη της ΕΕ με διείσδυση πλησίον των μεγεθών της χώρας, διαφαίνεται η δυνατότητα της χώρας νε βελτιώσει τη θέση της στην σχετική κατάταξη της ΕΕ τουλάχιστον κατά 1 έως και 3 θέσεις στους ερχόμενους 12 μήνες, έναντι των άλλων χωρών – μελών.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.