Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση ransomware σε εξέλιξη

επίθεση ransomware, Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση ransomware σε εξέλιξη

Μια νέα ransomware επίθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιες ώρες, θύμα της οποίας έχουν πέσει πάνω από 80 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Η επίθεση μοιάζει αρκετά με το WannaCry ransomware που τον Μάιο έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές παγκοσμίως, οι οποίοι δεν είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στους υπολογιστές τους.

Όπως και το WannaCry, έτσι και το σημερινό ransomware ζητά 300 δολάρια σε bitcoins, προκειμένου να επιτρέψει στον χρήστη την πρόσβαση στον υπολογιστή του. Αν και δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο, αλλά την πρώτη επίθεση ανακοίνωσε στο Twitter της η Ρώσικη πετρελαϊκή Rosneft. Ωστόσο, λίγο αργότερα ακολούθησαν τράπεζες της Ουκρανίας και πολυεθνικές ναυτιλιακές και διαφημιστικές εταιρείες σε Ρουμανία, Ολλάνδία, Νορβηγία, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ λόγω διαφοράς ώρας, πολλές εταιρείες δεν είχαν ανοίξει ακόμη τους υπολογιστές τους, υπήρχαν φόβοι ότι η επίθεση θα κλιμακωθεί.

Ανάμεσα στα “θύματα” της τωρινής επίθεσης βρίσκεται η Δανική A.P. Moller-Maersk και η φαρμακευτική Merck & Co, ενώ Ελβετικό κυβερνητικό πρακτορείο ανέφερε ότι τα συστήματά της στην Ινδία έπεσαν θύματα της επίθεσης.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

Έρχονται βεντούζες…αυτά είναι η αρχή μόνο

Giorgos

WW3. It just began.

SkynetForSure

@Kostas Μου θύμησες τα Dalek από το DoctorWho !

i309284@mvrht.net

Όταν έχεις critical systems όπως ATMs και ιατρικά μηχανήματα και τρέχουν windows XP αντί για Linux αυτά γίνονται, ήταν απλός θέμα χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.