Rural Wings | Ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρου

, Rural Wings | Ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρουΗ αξιοποίηση των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών για την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας μέσω της παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές αποτελεί το αντικείμενο του ερευνητικού έργου Rural Wings, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιοχές 13 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Κύπρος, Εσθονία, Πολωνία, Ην. Βασίλειο, Ισραήλ, Αρμενία και Ελβετία).

Σκοπός του έργου είναι να προσφέρει δυνατότητες τηλεκπαίδευσης (e-learning) σε διάφορες ομάδες χρηστών που βρίσκονται είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο, μέσω της εγκατάστασης του σχετικού τεχνικού εξοπλισμού για δορυφορική σύνδεση DVB/RCS (Digital Video Broadcasting – Return Channel Satellite). Το έργο απευθύνεται σε περιοχές όπου οι υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές δεν υποστηρίζουν ευρυζωνικές εφαρμογές. Μέχρι το τέλος του έργου, που ξεκίνησε το 2007 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εγκατασταθούν επίσης 25 ασύρματα δίκτυα, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση ακόμα και των πιο απομονωμένων χρηστών.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου, καθηγητή Νικ. Ουζούνογλου, το έργο “δεν θα προσφέρει μόνο υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης σε απομονωμένες περιοχές μέσω δορυφόρου, αλλά θα αλλάξει και τη στάση των κατοίκων απέναντι στις σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ανοίξουν νέες προοπτικές σε όλους τους τομείς της ζωής τους”.

Σε κάθε μια από τις 126 περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του έργου θα εγκατασταθεί η απαραίτητη υποδομή (τερματικά DVB/RCS, δορυφορική κεραία, Η/Υ, περιφερειακά, webcams κ.λπ.) που θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες έως και 4 Mbps. Επιπλέον, μέσω του portal του έργου, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές τηλεκπαίδευσης και εργαλεία web που καλύπτουν ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, από θέματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικά πειράματα έως ενημερωτικά σεμινάρια για αγρότες και επιχειρηματίες και εφαρμογές για τη διαχείριση ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο έχει οριστεί ένας Εθνικός Συντονιστής που καθορίζει τις περιοχές όπου θα γίνουν οι πιλοτικές εγκαταστάσεις, εξακριβώνει τις ιδιαίτερες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, κρατάει επαφή με τις ομάδες των χρηστών και επιβλέπει την εφαρμογή και την επιτυχημένη λειτουργία του έργου. Συντονιστής του έργου είναι ο καθ. Ν. Ουζούνογλου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Στο έργο συμμετέχουν ακόμη, από ελληνικής πλευράς, η Ελληνογερμανική Αγωγή, η εταιρεία Q-Plan, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Forthnet.

Πηγή: EKT

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business EKT

Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας […]

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.