Η εμμονή με τις selfies είναι ψυχική διαταραχή και ονομάζεται “Selfitis”

εμμονή selfies ψυχική διαταραχή selfitis, Η εμμονή με τις selfies είναι ψυχική διαταραχή και ονομάζεται “Selfitis”

Οι selfies… Χωρίς αμφιβολία, είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών. Έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας και για πολλούς μια αναγκαία καθημερινή διαδικασία. Με μια πρώτη μάτια, η υπερβολική αρέσκεια στις λήψεις του ειδώλου μας μοιάζει αθώα. Είναι όμως έτσι;

Πριν από περίπου τρία χρόνια, το 2014, κυκλοφόρησε μια φήμη που ήθελε την Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση (APA) να κατηγοριοποιεί επίσημα τον εθισμό στις selfies ως μια ψυχική διαταραχή με ονομασία “Selfitis”. Η συγκεκριμένη πληροφορία απεδείχθη αναληθής και έκτοτε ο κόσμος συνέχισε να θεωρεί πως η… μανία λήψεων κοντινών πλάνων του εαυτού και των φίλων μας δεν ήταν επικίνδυνη, με εξαίρεση κάποια σπάνια περιστατικά θανάτου που λάβαιναν χώρα ανά τον κόσμο, όπως εκείνο της νεαρής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τελικά όμως, ο εθισμός στις selfies δεν είναι αθώος, με την προαναφερθείσα φήμη να πραγματώνεται.

εμμονή selfies ψυχική διαταραχή selfitis, Η εμμονή με τις selfies είναι ψυχική διαταραχή και ονομάζεται “Selfitis”

Σύμφωνα με το International Journal of Mental Health and Addiction (Παγκόσμια Εφημερίδα Ψυχικής Υγείας και Εθισμών), η υπερβολική προσκόλληση στην διαδικασία λήψης selfies αποτελεί ψυχική διαταραχή και ονομάζεται, όπως ίσως ήδη θα υποθέσατε, Selfitis. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα πηγάζει από μια έρευνα των Janarthanan Balakrishnan του Thiagarajar School of Management της Μαντούρα στην Ινδία και Mark D. Griffiths του Πανεπιστημίου Nottingham Trent από το Νότιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνοι «εργάστηκαν» πάνω σε 225 Ινδούς φοιτητές και τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 9% των εθελοντών μαθητών ένιωθαν την ανάγκη να τραβούν 8 selfies (!) την ημέρα, ενώ το 25% ανέβαζαν τουλάχιστον τρείς φωτογραφίες των ειδώλων τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Φαίνεται πως ο εθισμός στις selfies τελικά είναι υπαρκτός και έχει όνομα. Μπορεί σε πρώτη φάση να η Selfitis να μην είναι άμεσα επικίνδυνη, αλλά θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπικότητα μας. Καλό είναι να υπάρχει μέτρο σε κάθε δραστηριότητα με την οποία καταπιανόμαστε, έστω και αν αυτή αποτελεί την καθημερινή, συνεχή λήψη selfies ώστε να τις αναρτήσουμε στο διαδίκτυο για να λάβουμε θετικά σχόλια και “likes”. Διαβάστε στην παρακάτω εικόνα τα στάδια που… απαρτίζουν την Selfitis, καθώς και τα τελικά σχόλια της έρευνας:

εμμονή selfies ψυχική διαταραχή selfitis, Η εμμονή με τις selfies είναι ψυχική διαταραχή και ονομάζεται “Selfitis”

Τα σχόλια: “Typically, those with the condition suffer from a lack of self-confidence and are seeking to ‘fit in’ with those around them and may display symptoms similar to other potentially addictive behaviors,” Balakrishnan said for the New York Post. “Now the existence of the condition appears to have been confirmed, it is hoped that further research will be carried out to understand more about how and why people develop this potentially obsessive behavior and what can be done to help people who are the most affected.”

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

1970 I bet there will be flying cars
2017….

bezilys

@Georgerapp “Χωσε το κινητό στη μάπα σου έτσι ώστε να μη βλέπεις τον λάκκο που σου θάβουμε.” αυτό συμβαίνει είδη με τα VR!! χάχα είναι όντως τραγική η ανθρώπινη εξέλιξη μας ότι καλό και καινοτομο δεν τους συμφερει να το βγάζουν στην φορά πχ αυτοκίνητα που κινούνται με νερό και ότι σαβούρα βγάζουν το κάνουν και μόδα! Selfies και μ@λ@κς!

Μανώλης

σαν το στρουμφάκι νάρκισσο δηλαδή ένα πράμα…

cghera

Άκρατος εγωισμός λέγεται αλλά ας μην επεκταθούμε…

One

Κανονικοί νάρκισσοι δηλαδή που τρέφονται από την εγωπάθεια, τη ματαιοδοξία και το αίσθημα ανωτερότητας προκείμενου να ικανοποιήσουν τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση.

Darth

βασικα ναρκισσισμός μαζι με εγωισμό είναι και ναι είναι ψυχική ασθενια απλά σημερινός τεχνολογίες δίνουν βοηθήματα για αυτην

Kos

Αγαπητό thechblog υπάρχει κανένα άρθρο για αυτούς που που μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βγάζουν επιθετικότητα και βία. Γιατι αρχίζω και προβληματίζομαι με αυτά που διαβάζω.

Μάκης

Και γιατί αγχώνεσαι ρε συ ((@Kos))
Διάβασε πρώτα ωραία ωραία την είδηση που δημοσίευσε το thechblog, βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα, ρίξε και μια μάτια στα σχόλια πιο κάτω και αν δεις ότι η συζήτηση ξεφεύγει από το γνωστό νεάντερταλ ύφος άπλα δεν συμμετέχεις και προχωράς παρακάτω σε άλλα νέα!!
Υγ “τόσο απλά είναι τα πράματα”

Bloodmaster

Απαραδεκτο μεχρι αηδιας αυτο το συνηθειο! Γενικα απο αυτα που βλεπω γυρω μου εχω καταληξει στο εξης! Οσο πιο πολυ ασχολεισαι με τα social media τοσο πιο αξιολυπητος εισαι και φυσικα εχεις καταθλιψη! Δεν περιλαμβανονται ατομα που απλα ενημερωνονται απο αυτα! Εννοω τον κλασικο φιλο/φιλη που μπαινεις παντα online και θα τον δεις μεσα και καθε τρεις και λιγο θα δεις νεο post με photos και location updates! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΙΣΩ ΤΟ INSTAGRAM! 😂😂😂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.

Software Apple featured iOS

iOS 18: Oι πρώτες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα χρησιμοποιούν διακομιστές Cloud

Το πρώτο σύνολο νέων χαρακτηριστικών ΑΙ της Apple που έχει προγραμματιστεί για το iOS 18 δεν θα βασίζεται καθόλου σε διακομιστές cloud.i