Σύμφωνα με έρευνα οι χρήστες του Facebook είναι πιο ευτυχισμένοι όταν το αφήσουν για ένα μήνα

Facebook, Σύμφωνα με έρευνα οι χρήστες του Facebook είναι πιο ευτυχισμένοι όταν το αφήσουν για ένα μήνα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθένας μας έχει ακούσει για ενδείξεις ότι οι χρήστες του Facebook αισθάνονται καλύτερα μετά την απομάκρυνσή τους από το κοινωνικό δίκτυο, αλλά πόσο πολύ βοηθάει πραγματικά κάτι τέτοιο; Βοηθάει αρκετά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια μελέτη (PDF) από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Στάνφορντ έδειξε ότι οι χρήστες του Facebook, που πραγματοποίησαν μια σύντομη αποχή, ήταν πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή και λίγο λιγότερο πιθανό να αισθάνονται άγχος, κατάθλιψη ή μοναξιά. Χρησιμοποίησαν επίσης άλλα κοινωνικά δίκτυα λιγότερο, και χρησιμοποίησαν το Facebook λιγότερη ώρα όταν επέστρεψαν.

Εκείνοι που ήταν εκτός Facebook βρήκαν πολλά πράγματα να κάνουν στον χρόνο που περίσσεψε, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με τους φίλους και την οικογένειά τους ή ακόμη και το να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Από την άλλη δεν ξόδεψαν τόσο πολύ χρόνο στο να ενημερωθούν με ειδήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να βιαστούμε να διαγράψουμε το λογαριασμό σας – όπως παρατηρεί η ιστοσελίδα TechCrunch, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το σημαντικότερο είναι ο αυτοέλεγχος. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί εάν η αποχή από το facebook ήταν μεγαλύτερη. Επίσης, οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, όταν οι πολιτικές εντάσεις ήταν υψηλές. Ίσως ήταν πιο ευχάριστο να αφήσει κανείς το Facebook απλά και μόνο επειδή τους βοήθησε να αποφύγουν έντονες συζητήσεις και πολιτική ρητορική.

Με βάση τα παραπάνω, τα ευρήματα προσδίδουν μια αξιοπιστία στους ισχυρισμούς ότι η αποχή από το Facebook μπορεί όντως να βοηθήσει. Ενώ δεν είναι ακόμα σαφές τον βαθμό στον οποίο επηρεάζουν τα κοινωνικά δίκτυα την ψυχική υγεία, υπάρχουν ενδείξεις πιθανών προβλημάτων. Είτε ενημερώνεστε και συζητάτε για πολιτικά θέματα, είτε για πιο ελαφριά στο Facebook, στην πραγματικότητα δεν αποκτάτε μια πλήρη εικόνα της ζωής των άλλων ανθρώπων. Όλοι μας εξάλλου μπορούμε να αποκρύψουμε τα πραγματικά συναισθήματά μας με απροσδόκητους τρόπους.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

το χω άφησει κανα χρονο τωρα επειδη το βαρεθηκα και οντως νοιωθω πολυ καλύτερα..

δεν το χω σβησει παντως. μπαινω δυο τρεις φορες το μηνα.

Dimitris L.A

Εγώ μπήκα στον πειρασμό να το σβησω, αλλά έχω κάνει sign up σε τόσες σελίδες με το Facebook account και φοβάμαι πως δεν θα μπορώ να κάνω log in πουθενά μετά.

NikosAr

Πραγματικό άγχος σου δημιουργεί ….κι εγώ μια από τα ίδια *απενεργοποιηση λογαριασμού και μπορεί να μπω (και να ξενερώσω πάλι) μια φορά στους 3 μήνες

Αλέξανδρος

Δηλαδή εγώ που δεν είχα ΠΟΤΕ μου πρέπει να πετάω χαχαχαχα.
Πέρα από την πλάκα δε βρήκα κάτι χρήσιμο για αυτό και δεν είχα αλλά οκ, είναι ένα μέσο κοινωνικό που αν χρησιμοποιούταν σωστά δε θα υπήρχε θέμα.
Κατάντησε μέσο πλύσης εγκεφάλου και ναρκισσισμού, οπότε λογικό το βρίσκω το άρθρο.

Makis

Αλέξανδρος, συν ένα σε όλα….

TJL73

Δεκ 2008- Δεκ 2018, 10 χρονια χωρις fb. Μπορεί να διατηρησα μολις καποιους μηνες το λογαριασμο μου, αλλα καταλαβα οτι αυτα που μου εδινε ηταν πολυ λιγοτερα απο το χρονο που μου ετρωγε. Χωρια που εχω γλιτωσει απο την “κατασπαραξη” των data του προγραμματος της κινητης τηλεφωνιας μου, αλλα και το μονιμο αδειασμα της μπαταριας της συσκευης μου.

Vladimiros

Ενταξει δεν έχετε Facebook ολοι εσεις οι παραπάνω..αλλα εχετε instagram χαχαχα

Θοδωρής Χ.

Νιώθω ότι σπατάλησα ή και πέταξα στα σκουπίδια, δύο από πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής μου. Πραγματικά, δεν έχω καταλάβει γιατί θα πρέπει κάποιος να ποστάρει τις καθημερινές του συνήθεις, τις φωτογραφίες του και την ροή της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.