Internet

Σύστημα AI προβλέπει πότε ο ασθενής θα πάθει κρίση επιληψίας

Πριν περίπου έναν χρόνο αποκαλύφθηκε ένα έξυπνο βραχιόλι το οποίο μπορεί να προσβλέπει κρίσεις που ίσως παρουσιαστούν στη διάρκεια της νύχτας. Τώρα, ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα AI που μπορεί να προβλέψει επιληπτικές κρίσεις με ακρίβεια 99,6%.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μπορεί να τις προβλέψει μέχρι μία ώρα πριν την εμφάνιση τους. Όπως αναφέρει το IEEE Spectrum, αυτό δίνει στους ανθρώπους αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν λαμβάνοντας τα απαραίτητα φάρμακα.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σήμερα επιληψία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και το 70% αυτών των ασθενών μπορεί να ελέγξει τις κρίσεις τους με φαρμακευτική αγωγή.

Γιατί το σύστημα AI είναι καλύτερο από τις υπάρχουσες μεθόδους

Ενώ δεν είναι μια ολοκληρωμένη λύση, το νέο σύστημα AI που αναπτύχθηκε από τους Hisham Daoud και Magdy Bayoumi του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο Lafayette, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου από τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης.

Επί του παρόντος, άλλες μέθοδοι αναλύουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου με μια δοκιμή EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) και εφαρμόζουν στη συνέχεια ένα μοντέλο πρόβλεψης.

Η νέα μέθοδος κάνει και τα δύο αυτά πράγματα ταυτόχρονα, με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου deep learning που χαρτογραφεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και ενός δεύτερου που μπορεί να προβλέψει τα ηλεκτρικά κανάλια που φορτίζονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Το μέλλον

Προς το παρόν, η ομάδα εργάζεται στην ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου chip που θα μπορεί να χειρίζεται τους απαραίτητους αλγορίθμους. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να είναι δυνατή η ευρεία χρήση αυτής της μεθόδου. Ωστόσο, πρόκειται για μία λύση που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής των ασθενών με επιληψία.

Πηγή

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.