ThothX Tower: Οι Καναδοί σχεδιάζουν διαστημικό ασανσέρ

Η ιδέα ενός διαστημικού ανελκυστήρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται. Η ίδια η NASA έχει εκφράσει τις προθέσεις της και βρίσκεται σε αναζήτηση των κατάλληλων εργαλείων για να προχωρήσει το project. Ωστόσο, οι ιδιώτες επιχειρούν να την ξεπεράσουν. Πριν από έναν χρόνο η ιαπωνική Obayashi ανακοίνωσε ότι θέλει φτιάξει ανελκυστήρα διαστήματος μέχρι το 2050.

Ωστόσο, και οι Καναδοί θα επιχειρήσουν να μουν στο “παιχνίδι” με το δικό τους διαστημικό ασανσέρ. Η Thoth Technology κατοχύρωσε μια πατέντα για την δημιουργία ενός διαστημικό ασανσέρ που έχει στόχο να κάνει πιο εύκολα και πιο οικονομικά τα διαστημικά ταξίδια.

Σε αντίθεση με τα σχέδια της Obayashi που θέλει να φτάσει μέχρι 96.000 χιλιόμετρα στο διάστημα, ο ανελκυστήρας της Thoth θα είναι 20 χιλιόμετρα. Ο πύργος αυτός θα βρίσκεται στα όρια της στρατόσφαιρας και θα λειτουργεί ως βάση εκτόξευσης για διαστημόπλοια. Αυτό σημαίνει ότι τα σκάφη θα χρειάζονται λιγότερη προωθητική ισχύ για να μεταφερθούν στο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα κόστη. Μόνο η εξοικονόμηση καυσίμων προβλέπεται να αγγίζει το 30%.

Ο «πύργος» που ονομάζεται ThothX Tower θα αποτελείται από φουσκωτά τμήματα, τα οποία θα συναρμολογηθούν μεταξύ τους. Κατά μήκος θα υπάρχει μια σειρά από περιστρεφόμενα πτερύγια, με περίπλοκη διάταξη ώστε να εξασφαλίζουν πως ο ανελκυστήρας θα αντέχει στα ισχυρά ρεύματα αέρα. Από την άλλη μεριά, οι κάψουλες θα μπορούν να μεταφέρουν βάρος έως και 10 τόνων μέχρι την κορυφή.

Στην κορυφή θα σταθμεύουν τα διαστημικά σκάφη που θα κάνουν το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού, από την στρατόσφαιρα έως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η επιστροφή των αστροναυτών από το διάστημα θα γίνεται με την αντίστροφη διαδικασία. Τα μικρά διαστημικά σκάφη θα κατεβαίνουν στην οροφή του πύργου, οι αστροναύτες θα επιβιβάζονται στο ασανσέρ και θα κατεβαίνουν στη Γη.

Η εταιρεία θεωρεί ότι ο «πύργος» θα απλοποιήσει τις διαστημικές πτήσεις, οι οποίες θα γίνονται σχεδόν το ίδιο εύκολα με τα αεροπορικά δρομολόγια. Μία επανάσταση που θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο στον διαστημικό τουρισμό και τις επανδρωμένες αποστολές, αλλά και στην επιστημονική έρευνα και τις τηλεπικοινωνίες – με τη φθηνότερη εκτόξευση των δορυφόρων.

ThothX Tower: Οι Καναδοί σχεδιάζουν διαστημικό ασανσέρ, ThothX Tower: Οι Καναδοί σχεδιάζουν διαστημικό ασανσέρ

ThothX Tower: Οι Καναδοί σχεδιάζουν διαστημικό ασανσέρ, ThothX Tower: Οι Καναδοί σχεδιάζουν διαστημικό ασανσέρ

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
AlexP

Ο Ασίμοφ τα είχε γράψει αυτά από το μεσοπόλεμο…

jonjon

Τους έχουν προλάβει οι Ιάπωνες της obayashi με αντίστοιχο σχέδιο!

ΑντώνηςΤ

Εάν πράγμα ξέρω εάν κατεβαίνεις/ανεβαίνεις με 80Km την ώρα θα κάνεις 15 λεπτά και τα αυτιά σου θα γίνουν τούμπανο από την αποσυμπίεση 😉

Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους αποστολές είναι το να μειώσουν όσο πιο πολύ το κόστος έτσι ώστε η εξόρυξη μεταλλευμάτων από μετεωρίτες να είναι οικονομική. Βλέπετε τα επίγεια μεταλλεύματα βγαίνουν όλο και πιο δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.