Internet

ΤikTok: Αμερικανός γερουσιαστής καλεί Apple και Google να το απαγορεύσουν από τα App Stores

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Μichael Bennet, έγραψε μια επιστολή προς τους διευθύνοντες συμβούλους της Apple και της Google απαιτώντας να απαγορεύσουν το κινεζικό TikTok από τα Αpp Stores τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Bennet, Δημοκρατικός του Κολοράντο και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, έστειλε την επιστολή στον Tim Cook της Apple και στον Sundar Pichai της Google, λέγοντας ότι καμία εταιρεία που υπόκειται στις «υπαγορεύσεις του ΚΚΚ Κίνας δεν θα πρέπει να έχει τη δύναμη να συγκεντρώσει τόσο εκτενή δεδομένα για τον αμερικανικό λαό ή να προβάλει περιεχόμενο σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού μας.”

«Η τεράστια επιρροή και η επιθετική συλλογή δεδομένων του TikTok αποτελούν συγκεκριμένη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ λόγω των υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία. Το άρθρο 7 του νόμου περί εθνικών πληροφοριών της Κίνας ορίζει ότι οποιοσδήποτε οργανισμός ή πολίτης πρέπει να υποστηρίζει, να βοηθά και να συνεργάζεται με το έργο των κρατικών πληροφοριών. Το άρθρο 14 παρέχει στις κινεζικές κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας την εξουσία να απαιτούν συνεργασία από εταιρείες όπως η ByteDance, ενώ τα άρθρα 16 και 17 επιτρέπουν στους πράκτορες πληροφοριών να έχουν πρόσβαση σε σχετικό υλικό και αρχεία και να κάνουν χρήση των εργαλείων και των εγκαταστάσεων επικοινωνίας της».

Ο Bennet συνεχίζει να παραθέτει μια αναφορά του BuzzFeed News από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η οποία έδειξε ότι οι μηχανικοί της TikTok στην Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των Η.Π.Α. μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. «Τα πάντα φαίνονται στην Κίνα», είπε ένας υπάλληλος του TikTok σε ηχογραφήσεις που εξετάστηκαν από το BuzzFeed, οι οποίες αναφέρουν επίσης έναν «Master Admin» μηχανικό στην Κίνα που «έχει πρόσβαση σε όλα».

«Δεδομένων αυτών των σοβαρών και αυξανόμενων ανησυχιών, σας ζητώ να αφαιρέσετε αμέσως το TikTok από τα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών σας», καταλήγει η επιστολή.

Το TikTok βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των Η.Π.Α. εδώ και χρόνια, ωστόσο, οι ανησυχίες για την εφαρμογή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφού τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από τους αξιωματούχους να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στη συλλογή δεδομένων ή να απαγορεύσουν την εφαρμογή από τις Η.Π.Α. εξ ολοκλήρου.

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.