Internet

Το FBI αγόραζε κλεμμένα δεδομένα χρηστών από άγνωστη εταιρεία

Το τμήμα κυβερνοασφάλειας του FBI αγόραζε μαζικά δεδομένα Διαδικτύου από μια άγνωστη εταιρεία τεχνολογίας στη Φλόριντα, όπως αποκαλύπτει το Motherboard.

Η “άγνωστη” εταιρεία, η οποία ονομαζεται Team Cymru, πουλάει πρόσβαση σε bulk traffic ιστότοπων και υποσχεται στους πελάτες ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη προς την «πλειοψηφία όλων των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο». Στο παρελθόν φέρεται να έχει πουλήσει τις πληροφορίες της και σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το Motherboard εντόπισε αυτή τη συνεργασία βρίσκοντας τις λεπτομέρειες της σύμβασης του FBI μέσω ενός αιτήματος για το Freedom of Information Act. Το έγγραφο FOIA των 4 σελίδων έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν δίνει πολλά στοιχεία για τον ευρύτερο σκοπό της απόκτησης δεδομένων του γραφείου. Ωστόσο, δείχνει ότι, το 2017, η κυβέρνηση πλήρωσε συνολικά 76.450 δολάρια για την άντληση πληροφοριών.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι γνωστά ως δεδομένα “netflow”, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της κυβερνοεγκληματικής δραστηριότητας. Εταιρείες όπως η Cymru συνήθως αγοράζουν τα δεδομένα από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και στη συνέχεια τα μεταπωλούν στις αρχές επιβολής του νόμου, αναφέρει το Motherboard.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρθηκε ότι πολλές υπηρεσίες εντός του αμερικανικού στρατού είχαν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να προμηθευτούν ένα ισχυρό εργαλείο παρακολούθησης Διαδικτύου από την εταιρεία της Φλόριντα. Αυτό ονομάστηκε «Augury» και, σύμφωνα με διαφημιστικό υλικό, επιτρέπει σε έναν χρήστη πρόσβαση σε μαζικά αρχεία καταγραφής κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δεδομένα που παρέχονται θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «πρόσβαση στα δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ατόμων, το ιστορικό περιήγησης και άλλες πληροφορίες, όπως τα ευαίσθητα cookie στο Διαδίκτυό τους», ανέφερε το κατάστημα.

Μέχρι πρόσφατα, η Cymru φέρεται να είχε συνεργασία με το πιο γνωστό πρόγραμμα περιήγησης απορρήτου του Διαδικτύου, το Tor. Τον Οκτώβριο του 2022, μετά τη δημόσια αποκάλυψη του συμβολαίου της Cymru με τον στρατό των ΗΠΑ, η Tor ανακοίνωσε επίσημα ότι θα διακόψει τη συνεργασία της με την εταιρεία της Φλόριντα.

Επεξεργάστηκε την 28 Μαρτίου 2023 16:40

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.