Kids@Safety: Νέα τολμηρή καμπάνια ευαισθητοποίησης

, Kids@Safety: Νέα τολμηρή καμπάνια ευαισθητοποίησης

Μια τολμηρή καμπάνια που αναδεικνύει την εύκολη πρόσβαση των παιδιών και εφήβων σε πορνογραφικό υλικό που αφθονεί στο διαδίκτυο, λανσάρει σήμερα η δράση Kids@Safety προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους γονείς.

Με κεντρικό μήνυμα «Εύχεσαι να τις έχει δει ο άντρας σου/ η γυναίκα σου» και αναφορά σε ένα ιστορικό περιήγησης του υπολογιστή που παραπέμπει συνειρμικά σε site πορνογραφικού περιεχομένου, η ενημερωτική καμπάνια έχει στόχο να κινητοποιήσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο έλληνες γονείς σχετικά με την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

www.kidsatsafety.gr

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% παιδιών ηλικίας 10-16 ετών στην Ελλάδα έχουν καθημερινή πρόσβαση στο διαδίκτυο από μία ευρεία γκάμα συσκευών και συνδέσεων. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι σε ποσοστό 65% τα παιδιά πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο ή tablet, με αγαπημένους προορισμούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, YouTube) και καθημερινή συνήθεια την επικοινωνία μέσω εφαρμογών μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Snapchat και το Facebook Messenger.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού παγκοσμίως, είναι εντυπωσιακά: δέχεται 28,5 δις. επισκέψεις ετησίως και 81 εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά. Αν και οι επισκέπτες της σελίδας καλούνται να δηλώσουν ότι είναι ενήλικες κατά την είσοδό τους, αξίζει να αναρωτηθούν οι γονείς πόσοι τελικά χρήστες είναι ανήλικοι.

Σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Ε.Ε. και αναλύθηκε από το London School of Economics, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων παιδιών ηλικίας 9-16 ετών σε 26 χώρες, διαπιστώνει ότι η αναζήτηση σεξουαλικού υλικού ξεκινά στην ηλικιακή ομάδα των 11 – 13 ετών, με το 30% των παιδιών να έχουν δει σεξουαλικό υλικό κατά τη διάρκεια 12 μηνών, είτε online είτε offline.

Στόχος της δράσης Kids @ Safety δεν είναι η δαιμονοποίηση του Internet αλλά η σωστή εκπαίδευση και η πρόληψη. Ο ρόλος του γονέα είναι καταλυτικός στην πρόληψη ανεπιθύμητων επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρει η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού από τα παιδιά. Μέσω της πρωτοβουλίας Kids @ Safety, η WIND συνιστά στους γονείς να βρίσκονται κοντά στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους, να περνούν διαδικτυακό χρόνο μαζί τους, να παρακολουθούν στενά τυχόν μεταβολές στη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους (απομόνωση, επιθετικότητα, μείωση χρόνου offline κλπ.), να θέτουν σωστά όρια στον βαθμό χρήσης του μέσου, όχι απαραίτητα αυστηρά τα οποία θίγουν την ανεξαρτησία του έφηβου, αλλά στο βαθμό και στο πλαίσιο που δείχνουν στο παιδί ότι τίθενται από ενδιαφέρον.

Λίγα λόγια για το KIDS@SAFETY
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή και ορθή ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και των παιδιών πάνω στις νέες τεχνολογίες, η WIND υλοποιεί από το 2010 την ενημερωτική εκστρατεία “Kids@safety, Internet, κινητό και παιδί” θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου. Μέσα από το www.kidsatsafety.gr και τις αντίστοιχες σελίδες σε Facebook & Twitter στόχος είναι να:
• ενημερώνει τους γονείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη κακή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλέφωνου
• να προωθεί τις θετικές πλευρές των νέων τεχνολογιών, ως εργαλεία της καθημερινής ζωής, 
• να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ ανηλίκων και γονέων σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου και 
• να προωθεί την κριτική σκέψη

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μάνος Καραδήμος

Σόρρυ που θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου αλλά δεν έχει νόημα να μπλοκάρεις κάτι. Οι έφηβοι πάντα (και το εννοώ το πάντα) θα βρίσκουν τρόπο… Είτε με περιοδικά, είτε με dvd, είτε (στην δικιά μου εποχή) με bluetooth, με τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου και τώρα στην εποχή των parental control μέσω VPN. Το θέμα είναι ο Χ,Υ όπου θα δει αυτές τις ταινίες να καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψεύτικα και τίποτα άλλο από ένα σενάριο, δεν είναι πραγματική ζωή. Ας μάθουμε στους εφήβους (και με βάζω και εμένα μέσα) σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κανονικά και ας αφήσουμε τα block…

Wind, πούλα το FSecure κάπου αλλού…

(19 χρονών, φοιτητής Μηχανικός Πληροφορικής)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.