WRF-SFIRE: Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναπτύσσουν εξειδικευμένο σύστημα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς για την Ελλάδα.

Το υπό ανάπτυξη προγνωστικό σύστημα (WRF-SFIRE), το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min.

Bασίζεται στη σύζευξη ενός εξελιγμένου μετεωρολογικού μοντέλου (WRF) και ενός εξειδικευμένου μοντέλου προσομοίωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς (SFIRE). Η εφαρμογή του θα είναι δυνατή σε επιχειρησιακή βάση (24/7/365), για οποιοδήποτε περιστατικό (αγροτό-)δασικής πυρκαγιάς ανά την Ελληνική επικράτεια. Οι προγνώσεις θα παρέχονται σε υπερ-υψηλή οριζόντια ανάλυση, ίση με 95 m, και με χρονικό βήμα 15 min.

Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου 1 ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του (το προσεχές εξάμηνο). Σε βίντεο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την μεγάλη πυρκαγιά της Κινέττας, στη δυτική Αττική.

Αξιοποιώντας πληροφορίες για την πιο ακριβή θέση έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέττας και τα Γεράνεια Όρη, το βίντεο παρουσιάζει την ανανεωμένη πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης της φωτιάς. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η προβλεπόμενη από το μοντέλο κίνηση της πυρκαγιάς στο διάστημα από Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 ώρα 12:15 μέχρι Τετάρτη 24 Ιουλίου 2018 ώρα 21:00.

Στην ανανεωμένη πρόγνωση του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE, καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η γρήγορη αρχική κίνηση της φωτιάς προς την Ολυμπία Οδό και στη συνέχεια η σταδιακή της εξάπλωση.Τονίζεται πως η προβλεπόμενη από το προγνωστικό σύστημα εξάπλωση της πυρκαγιάς δεν λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες κατάσβεσης.

WRF-SFIRE Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, WRF-SFIRE: Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Πάνος

Μάλιστα… περιμένετε να καεί το σύμπαν όλο πρώτα

Stathis

Δηλαδή εσύ Πάνο νομίζεις ότι αυτά φτιάχνονται σε μια μέρα.. είδαν χθες την πυρκαγιά και είπαν, κάτσε να φτιάξουμε ένα σύστημα μέχρι αύριο. Όχι πχ ότι μπορεί να φτιάχνεται ακόμα και 1 ή παραπάνω χρόνια τώρα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό ρε παίδες που κάποιοι νομίζετε πως αυτά που δεν γνωρίζετε εσείς πως γίνονται, γίνονται πατώντας ένα κουμπί, ποτέ μου δεν θα το καταλάβω..

Blats

Θα βοηθήσει μελλοντικά….μακάρι να το είχαν φτιάξει και νωρίτερα βεβαια!@stathis έχεις δικιο

Πάνος

Υπάρχει ήδη σύστημα πρόγνωση πυρκαγιών που κάθεται στα ράφια ξεχασμένο…. ψάξε για σύστημα πρόγνωση πυρκαγιών από το πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήματος γεωγραφίας…

Σετ

Μετά από 50 χρόνια φωτιές στο γαμο βασίλειο, πιστεύει κανείς ότι οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.