Αγορά Tablets 2011, Αποτελέσματα και προβλέψεις από την IDC

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε η IDC για το 2ο τρίμηνο του 2011 (2Q11), παρουσιάστηκε μια αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο, στην αγορά των tablets που άγγιξε το 88,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ενώ τα 13,6 εκ συσκευές που διατέθηκαν στην αγορά αποτελούν μία αύξηση της τάξης του 303,8%, τριπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή αύξηση.

Με αυτά τα τόσο ενθαρρυντικά στοιχεία η IDC επανεκτίμησε την φετινή της πρόβλεψη για τις πωλήσεις των tablets, από 53,5 εκ σε 62,5 εκ συσκευές.

, Αγορά Tablets 2011, Αποτελέσματα και προβλέψεις από την IDC

Για το 2Q του 2011 λοιπόν, την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις έχει το iPad 2 που ούτε λίγο ούτε πολύ καταλαμβάνει το 68,3%, με 9,3 εκ συσκευές παγκοσμίως, πραγματοποιώντας μια αύξηση της τάξης του 2,6% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2011. Στην ίδια περίοδο η RIM λανσάροντας το BlackBerry Playbook κατάφερε μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο να καταλάβει το 4,9 % της αγοράς. Αν τώρα αναρωτιέστε ποιος έχασε μερίδιο, είναι τα Android Tablets που από 34 % που κατείχαν το Q1 του 2011 έπεσαν στο 26,8 % στο 2Q.

Ό,τι και να λέμε για το iPad 2 είναι όντως ο βασιλιάς της κατηγορίας. Πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη πως το 26,8% των Android Tablets κατακερματίζεται σε πολλές εταιρείες που κυκλοφορούν συσκευές με το λογισμικό της Google. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι προβλέψεις της IDC, πρέπει να περιμένουμε περισσότερα νέα Android Tablets και από άλλους κατασκευαστές μέσα στο 2011 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Tablets σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Η Apple όπως είναι φυσικό θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα πρωτεία στην κατηγορία.

Αν τώρα ρίξουμε μια ματιά στις προβλέψεις για τα επόμενα τρίμηνα, το ποσοστό του Android αναμένεται να υποστεί μια ακόμη μείωση, έτσι ώστε για το 3ο τρίμηνο του 2011 (Q311) να ανέρχεται σε 23 %. Όμως για το 4o τρίμηνο (Q411) αναμένεται αύξηση, έτσι ώστε να καταλαμβάνει το 25,9 % της αγοράς. Τα iPad όπως ήδη αναφέραμε θα συνεχίσουν να έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά το ποσοστό θα μειωθεί αρκετά, το υπολογίζουν γύρω στο 50 %. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το πότε θα κυκλοφορήσουν τα νέα “ανταγωνιστικά” Android Tablets που αναφέραμε λίγο παραπάνω. Στο παιχνίδι για το Q3 θα μπει και το Touchpad της HP, με το λειτουργικό σύστημα WebOS (που πέθανε πριν προλάβει να ζήσει). Συγκεκριμένα αναμένεται να λάβει μερίδιο της τάξης του 4,7 %. Βέβαια με το μέλλον του WebOS να παραμένει αβέβαιο και δυσοίωνο, το ποσοστό αυτό για την HP αναμένεται να έχει μηδενιστεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2012.

Όσον αφορά τα πράγματα στην κατηγορία των e-book readers, υπήρξε μια μείωση για το Q2 του 2011 της τάξης του 9 %. Διατέθηκαν 5,4 εκ συσκευές παγκοσμίως στην αγορά μέσα στο εν λόγω τρίμηνο ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ανήλθε σε 167 %. Λογικό είναι την κούρσα να οδηγεί η Amazon με ποσοστό 51,7 %, ενώ ακολουθεί η Barnes & Noble με 21,2 %. Επίσης αναφέρεται πως πρέπει να αναμένουμε νέα e-book readers ίσως και με λιγότερα από 100 δολάρια Αμερικής, όπως επίσης και νέες συσκευές από την Amazon, πιθανότατα με έγχρωμη LCD οθόνη και λογισμικό Android. Κι εδώ η IDC επανεκτίμησε τις προβλέψεις της για το 2011. Αρχικά υπολόγιζαν 16,2 εκ συσκευές αλλά η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο ότι θα διατεθούν συνολικά 27 εκ e-book readers.

Πηγή

Marios1508

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος

Και που να δουν που θα φτάσουν οι πωλήσεις τα επόμενα χρόνια.

Tsints

Περιμένετε να μπουν και τα Windows 8 στο παιχνίδι…

Marios1508

Αποδεικνυεται χρυσορυχειο η αγορα των tablets!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tablets Apple iPad Pro

Apple: Ετοιμάζει iPad Pro με τσιπ M2 για το φθινόπωρο;

Κάπου μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου θα έχουμε ένα iPad Pro με τσιπ Μ2 από την Apple, σύμφωνα με τον Mark Gurman.

Tablets Samsung Samsung Galaxy Tab S8

Samsung Galaxy Tab S8: Εμφανίστηκε για λίγο στο Amazon Italy και μάθαμε τα πάντα

Η σειρά Galaxy Tab S8 της Samsung αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη αρκετά σύντομα.

Tablets Samsung Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Galaxy Tab S8 Ultra: Διέρρευσε εικόνα στη σελίδα υποστήριξης της Samsung

Η Samsung προχώρησε και δημοσίευσε μια επίσημη εικόνα του επερχόμενου Galaxy Tab S8 Ultra στη σελίδα υποστήριξης στις ΗΠΑ

Tablets Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy Tab S8

Διέρρευσε το νέο Galaxy Tab S8 – Δεν θα έχει φορτιστή;

Τα Galaxy Tab S8 και Galaxy Tab S8 Ultra αποτελούν τα πολυαναμενόμενα tablet κορυφαίας κατηγορίας που, αναμένεται, σύμφωνα με τις φήμες, να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2022.