Apple, νέα εφεύρεση φέρνει εικόνες super-ανάλυσης χάρη στο OIS

Μια νέα πατέντα με τον κωδικό #20140125825 την οποία κατέθεσε η Apple στο αμερικάνικο Patent & Trademark Office, είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εφεύρεση η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μελλοντικές i συσκευές όπως είναι τα iPhone για τη λήψη εικόνων super-ανάλυσης.

H νέα εφεύρεση αναφέρεται στην δημιουργία εικόνων super ανάλυσης οι οποίες ουσιαστικά θα προκύπτουν από τη συνένωση πολλών εικόνων σχετικά χαμηλής ανάλυσης που θα λαμβάνονται διαδοχικά και θα δημιουργήσουν την εικόνα «υπερανάλυσης».

Για να γίνει αυτό η συσκευή θα χρειάζεται να έχει Οπτικό Σταθεροποιητή Εικόνας ή αλλιώς OIS (Optical Image Stabilization) ο οποίος έχει έξυπνους αλγόριθμους που επιτρέπουν στην κάμερα να λαμβάνει φωτογραφίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Όλες αυτές οι «πληροφορίες» πηγαίνουν σε έναν ειδικό επεξεργαστή εικόνας ο οποίος ενώνει τις πληροφορίες αυτές με έναν τρόπο έτσι ώστε να προκύπτει η τελική εικόνα super-ανάλυσης.

Προφανώς ο επεξεργαστής αυτός μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές όπως gamma correction και anti-aliasing για να δημιουργήσει τα σωστά χρώματα στην εικόνα.

Πως μπορεί όμως αυτό να εφαρμοστεί στην κάμερα του iPhone; Από το διάγραμμα βλέπουμε ότι η Apple θέλει να τη βάλει ως πρόσθετη επιλογή που θα είναι προσβάσιμη στο UI της κάμερας και θα έχει turn on και off.

Η αίτηση για την κατάθεση πατέντας έχει γίνει από τον Νοέμβριο του 2012 οπότε υποθέτουμε πως η Apple έχει εργαστεί αρκετά πάνω στο project. Βέβαια είναι μάλλον απίθανο να δούμε το feature στο iPhone 6 αλλά δεν αποκλείεται να το δούμε σε κάποιο μελλοντικό iPhone.
, Apple, νέα εφεύρεση φέρνει εικόνες super-ανάλυσης χάρη στο OIS
, Apple, νέα εφεύρεση φέρνει εικόνες super-ανάλυσης χάρη στο OIS

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nightmare

Αυτό δεν κάνει ουσιαστικά και το Oppo Find 7 με το Super Zoom που παράγει φωτογραφίες 50 Mp με 13άρα κάμερα;;

Μιχάλης

Καινοτόμησε πάλι η apple!!! Α ρε αυτή η εταιρία ότι βγάζει το θεωρεί καινοτομία . Αυτό το έχει το oppo 7a και oppo find 7 , one plus one και νομίζω και αλλα

Wrangler10

Iphone ποτέ ξανά….(εκτός κι αν αλλάξει κάποια πράγματα ριζικά..ενα απο αυτά το πολυφορεμενο design)

ParisL

Αυτό ακριβώς σκέφτηκα και εγώ μόλις διάβασα τον άρθρο:Το Oppo Find 7-7a το ίδιο δεν κάνει; WOW innovation πάλι!

Costas

Πραγματικά πολύ αηδία οι κινήσεις της συγκεκριμένης εταιρίας. Απορώ τα fanboys τι έχουν να πουν τώρα για την apple που πίνουν νερό στο όνομα της ανεξαρτήτως τι πατάτα θα παρουσιάσει για καινοτομία δικιά της!

Χρήστος

τίποτα δεν έχουμε να πούμε, μας έχετε αποστομώσει.
Εντελώς όμως..

andophon

Το πιασατε ε? Εχει να χασει προστιμο η οppo για τις πατεντες….τολμησε και ανακαλυψε πρωτη αυτο που παρουσιαζουν αλλοι…

kwstascifi

Από το Nokia 6600 θυμάμαι ότι υπήρχαν εφαρμογές στο Symbian που το έκαναν, λειτουργώντας με αντίστοιχο τρόπο. (Και προφανώς άπειρες αντίστοιχες υλοποιήσεις έχουμε δει σε Android συσκευές)

Η φράση “νέα εφεύρεση” που επιλέξατε είναι “ατυχής” το λιγότερο.

Το γεγονός ότι κάτι πατένταρε η Apple δεν το κάνει ούτε εφεύρεση, ούτε καινοτομία.

Τομ

Ποιο oppo νοκια. Επισης κραζετε την apple στις καμερες για ποιον λογο; Αφου ειχε παντα απο τις καλυτερες..

Nio

Νεα εφευρεση??? Αναμφιβολα θα κανει παταγο.
Τι με νοιαζει εμενα που το χρησιμοποιεις 10 χρονια??
Εγω με τα λεφτα μου το πατενταρω και μετα το κανω διασημο και μου χρωστας και λεφτα που το χρησιμοποιουσες 10 χρονια…..

Μιχάλης

@andophon σαν δεν ντρέπεται η oppo . Φάση θα εχει να κανει καμία μήνυση η apple στην oppo

Manop3

Ποια oppo μωρε ! Η πατέντα κατατέθηκε το 2012 λεει το άρθρο δε έβγαζε κάν κινητά τοτε η oppo νομιζω. Διαβάζεται το πρωτα όλο ..

ΦΑΝΗΣ

ολα οκ καλα κ τρανα καμια μπαταρια της προκοπης θα βαλουν η θα μας δινουν και 5489km καλωδιο να χουμε? αχαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

Tom

Φανη αυτο περιμενω να μαθω και γω. Ολα μα ολα τα προιοντα της apple παντα εχουν πολυ καλες μπαταριες (ipad, macbook κλπ) και το iphone την χειροτερη. Γενικα το iphone ειναι καπως ξεχασμενο.. Αφεθηκε στην επιτυχια του και εμεινε πισω. Αντιθετα σε tablet και laptops ειναι ανταγωνιστες τρεχουν και δεν φτανουν. Στα κινητα θα τρεξει η apple αλλα θα φτασει; Η θα μας λεει οτι μια μερα με μετρια χρηση ειναι η σωστη διαρκεια για ενα κινητο. Γιατι ολοι οι αλλοι εχουν φυγει στις 2 μερες σταθερα. Το οποιο ειναι το minimum για μενα. Γιατι πες οτι μια μερα τρεχεις τοσο που δεν προλαβαινεις να φορτισεις το κινητο. Βεβαια το να κουβαλας φορτιστη μαζι σου ειναι λυση αλλα δεν θα πρεπε. Ζουμε στην εποχη του mobility οπου ολα αυξανουν τηνα αυτονομια τους και το iphone ειναι πολυ πισω.

Γιάννης

Θα δώσει και ένα πιασιάρικο όνομα όπως έκανε με τις IPS που τις ονόμασε Retina και να οι ουρές στα ταμία για την “νέα” και ‘φοβερή” τεχνολογία.

Darth

όπως είπαν τα παιδιά μεχρι τώρα τουλάχιστον 3 κινιτα – θηρία το έχουν αυτό, καμιά σχέση με την καινοτομία και πράσινα άλογα

με ενα σοστο ois και δυνατα cpu/gpu (βλεπε oppo) τα κανεις αυτο το πραγματα αψογα

Mimis

Η αίτηση είναι από το 2012,εσείς λέτε για Oppo, που βγήκε χθες..
Τι να πω, δεν ξέρω..
Άστοχο το άρθρο οταν αναφέρεται ως εφεύρεση αυτή η διαδικασία.
Υπάρχει ήδη, χρόνια, στις φωτογραφικές μηχανές.
Αpplα… το πατενταρει πρωτη.
Όπως η Monsanto τους σπόρους.
Καλώς Ήρθατε στη Νεα Εποχή.

kwstascifi

Δεν το πατένταρε πρώτη η Apple. Το πατένταρε ΚΑΙ η apple, εκμεταλλευόμενη ένα σάπιο σύστημα πατεντών στην Αμερική, όπως έγινε και με δεκάδες άλλες πατέντες της.

Κλασσικές σαπιες τακτικές. Περιμένω μηνύσεις από αύριο.

tsou re

Για να μην λέμε ανακρίβειες τις περισσότερες πατέντες τις έχει κάνει η Motorola (ας με διόρθωση ο Κώστας βλ. Αν κάνω λάθος)Και αυτό που αναφέρει το αθρο νομίζω πως τα νοκια Lumia με τεχνολογία pure view το έχουν καιρό…και όταν μιλάμε για κάμερες πρέπει να ξέρουμε ότι μια έξυπνη εφαρμογή η πολλά mpx δεν κάνουν την διαφορά πρέπει ολα τα μέρη της κάμερας να είναι εξελιγμένα όπως η κάμερα του Lumia 1020 που κατά την γνώμη μου είναι θαύμα της τεχνολογίας..Οσο για την apple οσο περνει κάμερες από την Sony θα είναι απλά μέσα στα πλαίσια της εποχής και πιστεύω ότι η Samsung μπορεί να κάνει δικές της κάμερες που θα μας αφήσουν με το στόμα ανοικτό!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.