iPhone X: Γερουσιαστής εναντίον του Face ID

iPhone X Face ID, iPhone X: Γερουσιαστής εναντίον του Face ID

Εναντίον του Face ID του iPhone X στρέφεται ο Γερουσιαστής Al Franken, επικαλούμενος ανησυχίες για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ο γερουσιαστής Al Franken πιέζει την Apple να εξηγήσει λεπτομερώς τον τρόπο που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και τα δεδομένα ασφαλείας που σχετίζονται με τα βιομετρικά δεδομένα.

Η ανησυχία του Al Franken είναι ότι η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πρόσωπα (faceprints), τα οποία συλλέγει μέσω του Face ID, για να ωφελήσει άλλους τομείς της, να τα πουλήσει σε τρίτους ή για σκοπούς παρακολούθησης ή ακόμη να αναγκαστεί σε διάφορες νομικές περιπτώσεις να δώσει πρόσβαση στο σύστημα αναγνώρισης προσώπου, χρήσεις που μπορεί να μην εγκρίνουν οι κάτοχοι του iPhone.

Μερικές από αυτές τις ανησυχίες ήδη απαντήθηκαν στην παρουσίαση, όταν ο Phil Schiller, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της εταιρείας δήλωσε ότι τα στοιχεία αναγνώρισης προσώπου θα αποθηκεύονται στα επιμέρους iPhones και δεν θα αποστέλλονται σε κάποιον cloud server που διαχειρίζεται η Apple.

Ωστόσο, ο Franken έχει διάφορα ερωτήματα που πολλοί θα ήθελαν να γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα αν η Apple ή τρίτα μέρη έχουν τη δυνατότητα είτε από απόσταση, είτε με φυσική πρόσβαση στη συσκευή να εξάγουν και να αποκτήσουν χρήσιμα δεδομένα από την αναγνώριση προσώπου.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2015, όταν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν από την Apple να ξεκλειδώσει ένα iPhone που ήταν προστατευμένο με κωδικό και σχετιζόταν με την επίθεση στο San Bernardino. Εν τέλει το FBI, αγόρασε ένα ειδικό εργαλείο για να «σπάσει» τον κωδικό της συσκευής.

Επίσης ο Franken ζήτησε από την Apple να εξασφαλίσει ότι δεν θα αλλάξει γνώμη και δεν θα ξεκινήσει να αποθηκεύει δεδομένα από την αναγνώριση προσώπου εξ’αποστάσεως.

Ακόμη, πριν το ντεμπούτο του iPhone X, ο Schiller είχε δηλώσει ότι η εταιρεία για να βελτιώσει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου είχε χρησιμοποιήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο σαρώσεις. Ο Franken στην επιστολή του στην Apple ζητά να του εξηγήσει που βρήκε τις εικόνες αυτές καθώς και αν εκπαιδεύτηκε κατάλληλα (το Face ID) για να αναγνωρίζει διαφορετικά γένη, φυλές και ηλικίες.

Η Apple πάντως ακόμη δεν έχει απαντήσει στον Franken.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Sami

Πολύ σοβαρά ερωτήματα που περιμένουν απάντηση.

bezilys

“Η Apple πάντως ακόμη δεν έχει απαντήσει στον Franken.”
Και ούτε πρόκειται άμα υσχυει κάτι τέτοιο!

alxgiann

Ισχύει και δεν το είχε σκεφτεί κανένας. Ούτε η apple.
Για να δούμε το θα γίνει αν και περιμένω το θέμα να “θαφτεί” από τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων.

nikos2017

Eγώ αναρωτιέμαι, τώρα, χωρίς touch ID, πώς θα κλείνω το ξυπνητήρι χωρίς να σηκώσω το κινητό και (κυρίως) χωρίς να…. αναγκαστώ να ξυπνήσω αμέσως.

James

Όταν κυκλοφορήσει το x με το faceID, καμια εικοσαριά μέρες αργότερα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι πρώτες συσκευές με τον fingerprint sensor κάτω από την οθόνη. Λίγο μετά τα Χριστούγεννα δε, ούτε η apple δε θα θυμάται ότι υπάρχει. Who cares τι τα κανει τα πρόσωπα

Chris_BMW

@James

Λες ε;
Πάντως η Ιστορία έχει δείξει το αντίθετο ..

James

@Chris_BMW θυμήσου τον εαυτό σου το καλοκαίρι πως έκανες σχετικά με το fingerprint scanner. Θυμάσαι τι μου έλεγες; “Προσευχησου να μην το βάλει, εσύ και οι όμοιοι σου”. Οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ εντυπωσιακό χαρακτηριστικό.

Chris_BMW

@James

Έπιασαν τόπο οι προσευχές σου κ δεν το έβαλε .. Εξίσου εντυπωσιακό πάντως ειναι και αυτό που έβαλε .. Η δεν ειναι λες … ;;

Απο την άλλη το face ID ήδη υπάρχει .. Και στον ορίζοντα δεν βλέπω κινητό μαζικής παραγωγής να τον ενσωματώνει άμεσα .. Του χρόνου με το καινουργιο note και βλέπουμε ..

James

@Chris_BMW δεν έπιασαν τόπο οι προσευχές μου. Με τη λογική μιλούσα πάντα. Και τελικά το Χ ήταν ακριβώς όπως περίμενα οτι θα ήταν. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Για μένα δεν είναι εντυπωσιακό. Για τον απλό χρήστη που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα τεχνικά είναι κάτι που υπάρχει ήδη. Του δείχνεις τη φάτσα σου και ξεκλειδώνει. Επίσης είναι άβολο. Πιο άβολο και από τον αισθητήρα στην πλάτη που λέτε όλοι οτι πρέπει να σηκώσεις το τηλέφωνο. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και εδώ. Πχ το βγάζεις από την τσέπη και πρέπει να το βάλεις μπροστά στα μούτρα σου. Το έχεις στο κομοδίνο και πρέπει να το σηκώσεις.

Θα βγουν συσκευές σε δύο μήνες που θα ξεκλειδώνουν και με τη φάτσα και με αισθητήρα κάτω από την οθόνη. Έχει σημασία για τον average Joe αν είναι faceID ή σκάνερ ίριδας ή αναγνώριση προσώπου; Απλά θα είναι συσκευές που ξεκλειδώνουν με δύο εντυπωσιακούς τρόπους ενώ το δικό σου με έναν. End of story

audi S5

James τι θα τα κανει τα πρόσωπα η apple θα τα δώσεις στην νεα ταξη πραγματων που τα χρειάζεται ξερεις τι ειναι η 3D selfie το απολυτο φακέλωμα κανει ενα λαθος στο ενα εκατομμύριο δηλαδή σχεδον 100% επιτυχία με τον καιρό που θα το συνηθίσει ο κοσμος θα εγκαταστήσουν σχεδον παντου αυτην την τεχνολογια σε καμερες στους δρόμους στις δημοσιές υπηρεσίες παντου οι άνθρωποι θα χασουν και την ελαχιστη ιδιωτικότατα γιατι οι καμερες στους δρομους θα τους αναγνωρίζουν παντα δεν θα διαφέρουν απο ρομποτ οι ανθρωποι, τωρα να το δεις καθε κινητό θα υιοθετήσει αυτην την τεχνολογια τα αποτυπώματα τα πήραν σχεδόν ολα τωρα θέλουν και ολα τα πρόσωπα του κοσμου να φακελώσουν τα εξηγεί καλύτερα ο σνουντεν αμα δεν πιστευεις εμενα αμα ηταν κάποιος τρελος ο σνουντεν δεν θα ασχολιότανε ολος ο κοσμος μαζι του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.