Δεν “ξεγελάει” μόνο η Samsung τις μετρήσεις benchmark

H Samsung βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο “κατηγορούμενη” ότι διογκώνει τα αποτελέσματα στις μετρήσεις benchmarks με το Samsung Galaxy Note 3 και άλλες Android συσκευές αυξάνοντας την ταχύτητα χρονισμού του επεξεργαστή κατά περίπτωση. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι η μόνη! Τα παιδιά από το AnandTech συγκέντρωσαν στοιχεία και δημιούργησαν ένα πίνακα αποκαλύπτοντας ότι και άλλες εταιρείες ακολοθούν παρόμοια τακτική.

Benchmark cheating, Δεν “ξεγελάει” μόνο η Samsung τις μετρήσεις benchmark

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αποστόλης Ρόδος

Όσοι ζούσαν και πέθαιναν για τα benchmarks … Καλό θα ειναι να τα ξανασκεφτούν ως απλα τεστ ένδειξης ταχύτητας και όχι να κρέμονται απο αυτά.
Ακομα και οι ίδιες οι εφαρμογές benchmarks θα μπορούσαν να ειναι πειραγμένες και κατευθυνόμενες απο εταιρείες να λειτουργούν διαφορετικά… Μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τι συμβαίνει μεσα σε αυτές; … 😉
Τα τεχνάσματα των πωλήσεων των εταιρειών και το μάρκετινγκ ειναι αδυσώπητα απέναντι στον καταναλωτή.

tech21man

Μηπως τα σπαει το “I can’t believe I have to make this table”.

Ο drummer απο το συγκροτημα μου εχει εταιρεια με υπολογιστες. Οταν δουλευε επι εποχες RAM 1995+ σε μεγαλη γνωστη τοτε εταιρεια που εστελναν “ολοκληρωμενες συνθεσεις” κτλ τοτε ακομη μαιμουδευαν με παρομοιους τροπους τα pc τους για να βγαινουν πρωτα (η δευτερα και αλλοι το ξερανε) σε συγκριτικα με γνωστα τεστ της εποχης…

Ελληναρας σου λεει μετα? Παγκοσμιος σου λεω εγω!!!

patentas

Παιδιά σαν παλιός pc overclocker ένα πράγμα ξέρω… Όταν τρέχω benchmark και έχω φασει Π.χ. τα 1,5ghz θέλω να βλέπω την μπάρα του επεξεργαστή στο 100%. Θέλω να του βάλω φωτιά και στο τελευταίο byte της cache να βλέπω τον επεξεργαστή σε αυτά τα 1,5ghz να βγάλει όσο το δυνατόν πιο υψηλό σκορ.
Ρωτήστε οποιονδήποτε overclocker και θα σας πει.. “αυτό το benchmark δεν είναι καλό. ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ” Νόμος… 😉
Για μένα ένα πράγμα είναι πειραγμα, τα Hz.. (και όχι μόνο του επεξεργαστή) από εκεί και περα… στυψιμο!
Γενικά όμως τα benchmark τα χρησιμοποιούν αυτοι που ξέρουν τι θέλουν από αυτές τις εφαρμογες, οι υπόλοιποι απλός δεν δινουν σημασία. Εγώ στο one s που έχω χαίρομαι όταν το βλέπω να καίει (κυριολεκτικά) όταν τρέχω bm, αλλά λυπάμαι κιόλας γιατί καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν μπορεί να ανέβει πιο ψηλά.. Με πρόγραμμα που έχω είδα την cpu σε παιχνιδι (το καλοκαίρι, βράδυ όμως) να ποιανει 59 βαθμούς. Δεν ξερω βέβαια μέχρι που φτάνει με ασφάλεια, θα το ψάξω κάποια στιγμη..

anergos13

Τα λεγε ο Γεροντας Παισιος..

…αλλα ποιος τον Ακουγε…..

Panagiotis G

όσο και να κυριαρχεί στα benchamark η Samsung το touchwiz είναι τόσο κακογραμμένο και βαρύ που η ποιότητα χρήσης των συσκευών της είναι απαράδεκτη!

anergos13

Εχεις δικιο φιλε ζουμε σε κοσμο ηλιθιων (sammy-70% android)….

Αντώνης Μαρίνος

Παιδιά, τα εξήγησα αναλυτικά στο προηγούμενο σχετικό θέμα, όπως βλέπετε απλώς επιβεβαιώνονται τα όσα περιέγραψα. Η κάθε εταιρεία κάνει τις επιλογές της, τις συνθέσεις της, τεςπα την πολιτική της, και προσπαθεί τελικά να πουλήσει (για να επιζήσει/μεγαλώσει). Το benchmark μετράει την επίδοση της συσκευής, και αυτό πρέπει να σημαίνει 100% ή πολύ κοντά σε αυτό. Το αν κάποια -ή κάποιες- εταιρείες έχουν βάλει triggers για να εγγυώνται ότι η συσκευή τους θα το πράξει, δεν είναι απάτη. Είναι τρυκ, είναι βελτιστοποίηση, είναι καινοτόμο, είναι έξυπνο, πείτε το όπως θέλετε. Έτσι όμως έχουν τα πράγματα, και έτσι είναι εδώ και πολλά χρόνια (φίλος ανέφερε το RAM από το ’95, εγώ ήμουν ακόμα πιο παλιός στο χώρο, σε άλλη εκδοτική όμως). Επί του συγκεκριμένου θέματος, η συζήτηση είναι φιλολογική, καθώς δεν υπάρχει μεμπτόν (ούτε από τη Samsung, ούτε από τις άλλες εταιρείες).

Ξαναλέω ότι το παραπάνω ισχύει ΑΝ η απόδοση αυτή είναι εφικτή και σε καταστάσεις “real world”, όπως επίσης και ΑΝ δεν υπάρχουν κρυμένα κομμάτια κώδικα που πραγματικά “κλέβουν”…

Kostas K.

Να σημειωθεί οτι η μονή που δεν κλεβει πουθενά σύμφωνα με τον πίνακα είναι η Google με τα Moto X,Moto Razr I, Nexus 4 και Nexus 7. Έτσι εξηγείτε οτι οι Nexus συσκευές είναι “πισω” στα benchmarks αλλα παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήσης από όλους…

Teo

@anergos13 ..Γελάει ο πλανήτης με το σχόλιο σου !

SakisProHD

Πρέπει να έχει πρόβλημα κάποιος για να εμπιστεύεται τα Benchmarks και ειδικά το AnTuTu.Σήμερα θα σου βγάλει 9000 μετά από κανά τέταρτο θα σου βγάλει 8500 μετά από καμιά ώρα 10000 και πάει λέγοντας.Τα Benchmark είναι απλά ένας τρόπος για να μας ξεγελούν οι εταιρίες,nothing more and nothing less.

Αλέξανδρος

Πλάκα έχει… Στο προηγούμενο άρθρο που έλεγε για την Sammy έσπευσαν όλοι σα μανιακοι να κατακρίνουν, και εδώ, πλήρης αδιαφορία… 10 σχόλια μόνο… Τελικά οποίος έχει τη μύγα, μυγιαζεται…

tiamat

Αντώνης Μαρίνος@
oντως επιβεβαιωθηκες στο 100% οσων μας ελεγες οτι δεν επροκειτο για κλεψια της samsung και μαλιστα επιβεβαιωθηκες πολυ γρηγορα

Αντώνης Μαρίνος

@tiamat: ελπίζω το σχόλιο να ήταν με την καλή έννοια και όχι ειρωνικό 🙂

Αλλά θέλω να σημειώσω κάτι που βρήκα μετά από παρατήρηση ενός μέλους άλλου blog, όπου αναφέρεται ότι, για την ακρίβεια, η Samsung επηρεάζει τη “ανοχή” της GPU στις θερμοκρασιακές αλλαγές (κοινώς αλλάζει το μέγιστο όριο θερμοκρασίας της GPU στο οποίο ανέχεται να λειτουργεί η συσκευή), με αποτέλεσμα να μπορεί να υπερχρονίσει στιγμιαία (για κάποια δευτερόλεπτα) για ακόμα μερικά Hz την GPU.

Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό κανονικές συνθήκες στον “πραγματικό κόσμο” (όχι τουλάχιστον με την stock ROM και stock kernel), αν όντως αυτό ισχύει τότε ναι η Samsung κάνει ένα μικρό ατόπημα. Αυτό βέβαια είναι εικασία και όχι αποδεδειγμένη πραγματικότητα, οπότε απλώς το αναφέρω για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα του τι μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του benchmarking.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Galaxy S25 Ultra: Τα τέσσερα σχέδια που φέρεται να εξετάζει η Samsung

Ο σχεδιασμός έχει οριστικοποιηθεί για τα Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6, με την προσοχή να έχει στραφεί τώρα στη σειρά Galaxy S25.