Black Friday στην Ελλάδα: Παροξυσμός για το τίποτα;

, Black Friday στην Ελλάδα: Παροξυσμός για το τίποτα;

Τα email φτάνουν να είναι εκατοντάδες, τα ενοχλητικά pop ups και διαφημιστικές καμπάνιες σε internet και τηλεόραση κατακλύζουν τους καταναλωτές και την αγορά να τρέχει σε ρυθμούς «εκπτώσεων». Η Black Friday είναι εδώ και μας απογοητεύει για ακόμα μία φορά.

Ας μην γελιόμαστε. Ο μόνος λόγος να αγοράσει κάποιος προϊόντα τεχνολογίας από τις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες καταστημάτων, είναι κάποια πολύ μεγάλη προσφορά. Τα δεδομένα λένε ότι οι τιμές τους είναι σχεδόν πάντα από υψηλότερες έως εξωφρενικά υψηλότερες από αυτές που κάποιος μπορεί να βρει σε ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών από το skroutz και το BestPrice. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στο google για να δείτε τις διαφορές στις τιμές αλλά και τα “σκάνδαλα” των προηγούμενων ετών. Η περίοδος εκπτώσεων είναι λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα και να προσελκύσουν κόσμο στα καταστήματα τους. Πως χειρίζονται όμως αυτή την ευκαιρία;

, Black Friday στην Ελλάδα: Παροξυσμός για το τίποτα;

Το μάρκετινγκ και η ψυχολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, έτσι λοιπόν ο αρχικός στόχος των μεγάλων εταιριών είναι να παίξουν με την ψυχοσύνθεση του καταναλωτή. Αν καταφέρεις να πείσεις τον κόσμο ότι αυτή είναι η μέρα που πρέπει να αγοράσει κάτι γιατί αν χάσει την ευκαιρία θα πληρώσει ακριβότερα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πουλήσεις πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο black-friday.global αναφέρει μεταξύ άλλων, πως στην χώρα μας, οι πωλήσεις την ημέρα του Black Friday αυξάνονται κατά 2600% σε σχέση με μία απλή Παρασκευή. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 624% και συνολικά για τις 55 αγορές στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, είμαστε στην 4η θέση.

, Black Friday στην Ελλάδα: Παροξυσμός για το τίποτα;

Στην ίδια έρευνα,  οι Έλληνες φαίνεται να ξοδεύουν 232 ευρώ με εκπτώσεις 53% κατά μέσο όρο. Σε αυτό το ποσοστό της έκπτωσης δεν υπολογίζεται η τιμή του προϊόντος πριν από το Black Friday, παρά μόνο η αρχική και τελική τιμή που δίνουν τα καταστήματα εκείνη την ημέρα. Οπότε δεν θα έλεγα ότι αυτή η μέτρηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το σημαντικό για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων είναι να προσελκύσουν πολύ κόσμο ώστε να αγοράσει οτιδήποτε, ασχέτως αν τελικά είναι αυτό που εξαρχής ήθελε. Πόσοι από σας άραγε παραγγείλατε ένα προϊόν με προσφορά, για να λάβετε λίγο αργότερα ένα email ή SMS που σας ενημερώνει ότι δυστυχώς η παραγγελία δεν ολοκληρώθηκε; Βέβαια, επειδή η Παρασκευή δεν είναι αρκετή για να πουληθεί το απόθεμα των καταστημάτων, το Black Friday έχει μετατραπεί σε Black Week και δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει τα επόμενα χρόνια.

Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και ίσως ανάμεσα σε όλες αυτές τις «προσφορές» να μπορείτε να βρείτε κάτι που πραγματικά αξίζει. Υπάρχουν πολλά ελληνικά online καταστήματα, μικρότερα βέβαια, που προσφέρουν όμως καλύτερες εκπτώσεις. Επίσης,  στο εξωτερικό, εταιρίες όπως η Amazon-αν και δεν διαφέρουν και πολύ στις πρακτικές που χρησιμοποιούν- προσφέρουν προϊόντα σε πολύ καλές τιμές.

, Black Friday στην Ελλάδα: Παροξυσμός για το τίποτα;

Πως θα φτάσουμε να έχουμε μια ανάλογη Black Friday και στην Ελλάδα; Πέρα από τις ρυθμίσεις που οφείλει να φέρει κάποια κυβέρνηση για τις απάτες των εκπτώσεων, οι καταναλωτές πρέπει να μην παρασύρονται τόσο από τα διαφημιστικά τρικ των μεγάλων καταστημάτων και να κάνουν πάντα έρευνα αγοράς πριν πάρουν την τελική απόφαση.

Μέχρι τότε, θεωρώ ότι η καλύτερη περίοδος για να επωφεληθεί κάποιος από τις προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας είναι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

πολυ ωραιο αρθρο!

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

κυριολεκτικά αυτη τη βδομαδα νοιωθω οτι διανύουμε τη μεγάλη βδομάδα και σημερα μεγάλη Παρασκευή περιμενουμε την ανασταση!!!!

ειμαστε μιση ανασα μακρια σαν λαος, να λεμε και ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ στις επόμενες Black fridays!! !

NikosAr

Συμφωνώ σε αυτά που έγραψες Δημήτρη, πολύ καλό το άρθρο

mariosX

Αν το χρημα ολων αυτων των ημερων που επεσε σε διαφημιση το εριχναν οι εταιρειες σε μειωση τιμης στα προιοντα τους αληθεια ….ποσο πραγματικα χαμηλες τιμες και προσφορες θα υπηρχαν?
Λεμε τωρα….
Κυριολεκτικα μας επρηξαν!!!Καταντησε η black fridey να γινει η χαρα των διαφημιστων!

I am

Μαριε για να το κάνουν αντί να ρίξουν τις τιμές μάλλον τους συμφέρει…οπότε μήπως ο καταναλωτής είναι το πρόβλημα ?

nikos2018

Συμφωνώ απόλυτα με το Μάριο.

ΜΑΣ ΕΠΡΗΞΑΝ εδώ και δέκα μέρες…. από black παρασκευή, κατάντησε black δεκαήμερο !!!!

Και μία μικρή TV που είχα βάλει στο μάτι (γιατί είναι και smart), ποτέ δεν έπεσε η τιμή της… μάντολες η black friday.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Black Friday 2021

Black Friday 2021: Στον αέρα η φετινή Μαύρη Παρασκευή

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η εκπτωτική περίοδος Black Friday 2021, η αποκαλούμενη και ως Μαύρη Παρασκευή που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 26/11.

Games Black Friday Black Friday 2020 featured

Steam: Η Black Friday ήταν η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών

Η Autumn Sale περιλαμβάνει τις ημέρες των Cyber Monday και Black Friday, γι’ αυτό αρκετοί τη χαρακτηρίζουν ως τη μαύρη παρασκευή του Steam.

Business Black Friday Black Friday 2020 featured

Black Friday 2020: Η χειρότερη εκπτωτική περίοδος μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

Η Black Friday 2020 ήταν η χειρότερη εκπτωτική περίοδος που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα για πολλούς λόγους, αν και υπήρχαν κάποιες προσφορές.

Games Black Friday Black Friday 2020 Nintendo

Nintendo Switch Lite μόνο με 169 ευρώ [Black Friday – Update]

Ιστορικό χαμηλό για το νεότερο Switch Lite της Nintendo, αφού η τιμή του έπεσε για τη Black Friday στα μόλις 169 ευρώ και με δωρεάν μεταφορικά.