Νέο χαράτσι σε smartphones και tablets

χαράτσι smartphones tablets, Νέο χαράτσι σε smartphones και tablets

Με επιπλέον φόρο θα επιβαρύνονται όσοι καταναλωτές αγοράζουν smartphones και tablets, βάσει του νέου νομοσχεδίου για τη “Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων”.

Η εν λόγω διάταξη, η οποία έχει προκαλέσει σάλο καθώς στην ουσία προβλέπει την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων για πολλές κατηγορίες δημιουργών και έργων, προβλέπει και την επιβάρυνση με “χαράτσι” για τα smartphones και τα tablets.

Να σημειωθεί ότι ο φόρος αυτός δεν είναι εντελώς καινούριος και ήδη επιβάλλεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, αναλώσιμα και ηλεκτρονικές συσκευές και αξεσουάρ. Με τη νέα διάταξη, η οποία για την ακρίβεια αναφέρεται στην εύλογη αμοιβή για ιδιωτική αναπαραγωγή, ο φόρος επεκτείνεται στα smartphones και στα tablets.

Η διάταξη στη θεωρία σκοπεύει στην απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς, καθώς η αναπαραγωγή των έργων ή των δικαιωμάτων τους γίνεται βάσει μέσων όπως οι υπολογιστές, τα DVD players, τα smartphones, τα tablets, ενώ η αποθήκευσή τους γίνεται σε μέσα όπως USB, σκληροί δίσκοι κλπ.

Για τους υπολογιστές, ο φόρος αυτός ανέρχεται σε 1% και 2% επί της λιανικής τιμής. Στο 1% ανέρχεται και ο φόρος για smartphones και tablets. Σε εκτυπωτές σαρωτές, φωτοτυπικά και χαρτί, ο φόρος φτάνει το 4% της τιμής και στις συσκευές εικόνας και ήχου η επιβάρυνση φτάνει στο 6%. Αντίστοιχος φόρος προβλέπεται και για αποθηκευτικά μέσα, δηλαδή USB sticks, σκληρούς δίσκους κλπ.

Μάλιστα, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία για τα smartphones και tablets αφορούν στη RAM κι όχι στον αποθηκευτικό χώρο των συσκευών:

“Αν για την ελεύθερη αναπαραγωγή του έργου για ιδιωτική χρήση χρησιμοποιούνται τεχνικά μέσα, όπως συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλοι υλικοί φορείς πρόσφοροι για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής ιδίως CD-RW, CD-R, DVD και άλλα αποθηκευτικά μέσα χωρητικότητας κάτω του ενός (1) TByte ή ίσο και άνω του ενός (1) TByte, ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους οποίους συμ περιλαμβάνονται και οι δικτυωμένες φορητές συσκευές (tablets) και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) με μέγεθος εσωτερικής μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM) άνω των 4 GB, συσκευές ή εξαρτήματα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή μη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, μετεγγραφή ή με άλλο τρόπο αναπαραγωγή, φωτοτυπικές συσκευές και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες, οφείλεται εύλογη αμοιβή στο δημιουργό του έργου και στους κατά την παρούσα διάταξη δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων, με εξαίρεση τα προς εξαγωγή είδη”.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
bezilys

Χαχαχα σε λίγο θα βάλουν χαράτσι στον αέρα που αναπνέουμε αυτοί οι Εβραίοι!

Παπαροκας tiamat

Για την επιστημονική αυτή εκθεση θα φαγανε αρκετοί..

Τελεια χωρα η Ελλάδα να τρως τα λεφτα του λαου

Παντα ετσι ηταν εδω

NikosAr

Αν κατάλαβα έστω και το παραμικρό εεεεε… τότε είμαι για ψυχίατρο. Δηλαδή οποία συσκευή αναπαράγει ήχο ή εικόνα πρέπει να πληρώνει φόρο πνευματικών δικαιωμάτων ….. σε ποιους ; Το να νοικιάζω ή αγοράζω κάτι ( ήχο- εικόνα ) και να πληρώνω .. εντάξει λογικό … αλλά τι λέει ο νόμος : εφόσον υπάρχει το τραγούδι και η ταινία και έχεις μάτια και αυτιά ε τότε πληρώνεις φόρο πνευματικών δικαιωμάτων ;;

Agnostos13

Εγω λεω οποιος εχει ματια και αυτια να πληρωνει φορο πνευματικων δικαιωματων…
Επισης οποιος εκτος απο τα παραπανω τυγχανει να εχει κλιση προς τις τεχνες θα πρεπει να δινει ενα ειδικο τελος για πιθανη παραποιηση εργων που καλυπτονται απο πνευματικα δικαιωματα…
Τελος οποιος ασχολειται αποδεδειγμενα με διασκευες εργων θα πρεπει να πληρωνει εισφορα λογω χρησης εργου και μεσων για την παραγωγη εισοδηματος…

Χρηστος

ο φορος παει στο κρατος ή στους “αδικημενους” με τα πνευματηκα προβληματα???

Ευγένιος

Δηλαδή οι παροχοι που μας προσφέρουν το νετ μέσω του οποίου βλέπουμε ταινίες και ακούμε mp3 δεν θα δίνουν μια;

vasilist

Τα λεφτά φυσικά πάνε στο κράτος, αυτό περι πνευματικών δικαιωμάτων είναι @@ριες για να δικαιολογηθεί η απάτη απο το κράτος.
Φαντάζεστε αλήθεια ότι ο Σύριζα θα γυρνάει και θα δίνει λεφτά σε διμηουργούς έργων και μουσικής?
Γειά σας απο τον Σύριζα ήμαστε, αν τα χαρτιά μας είναι σωστά είστε καλητέχνης και βάση του φόρου που εισπράξαμε φέτος σας αναλογούν 100 ευρώ του απο το συνολικό ποσό που κλέψαμε εμμ… μαζέψαμε θέλω να πώ απο τον πλούσιο λαό της ελλάδας.

ΠάνοςΛ

Συγγνώμη αλλά αυτό έμμεσα δεν “νομιμοποιεί” την πειρατεία; Αλλιώς για ποιο λόγο να πληρώσω (επιπλέον) πνευματικά δικαιώματα για τη μουσική/ταινία που έχω αγοράσει νόμιμα και άρα έχω ήδη καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί για τα πνευματικά δικαιώματα του καλιτέχνη;

Και άν ισχύσει τότε ποιος θα μπορεί να κατηγορήσει κάποιον που κατεβάζει ταινίες και μουσικές από τον … θείο από τη στιγμή που οι συσκευές που δύναται να τις αναπαράγουν πληρώνουν για “πνευματικά δικαιώματα” ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.