Χρειαζόμαστε flagship smartphones κάθε χρόνο;

flagship smartphones κάθε χρόνο, Χρειαζόμαστε flagship smartphones κάθε χρόνο;

Το ερώτημα το άκουσα για πρώτη φορά, νομίζω πίσω το 2009, όταν η Apple κυκλοφόρησε το iPhone 3GS, τον αντικαταστάτη του επιτυχημένου iPhone 3G. Το νέο μοντέλο ήταν ίδιο στα περισσότερα σημεία με τον προκάτοχο του, είχε όμως καλύτερη κάμερα, διπλάσια μνήμη και ταχύτερο επεξεργαστή.

Παρά τις θεωρητικά περιορισμένες διαφορές, το iPhone 3GS πούλησε και πούλησε αρκετά καλά για την Apple.

Schedule

Από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον κάθε έτος έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις ολοκαίνουργιες ναυαρχίδες των μεγάλων κατασκευαστών smartphone.
Κάθε άνοιξη περιμένουμε το νέο Galaxy S της Samsung, το νέο μοντέλο της σειράς G από την LG και το νέο μοντέλο της σειράς P της Huawei. Αντίστοιχα και συνήθως προς το τέλος του καλοκαιριού, η Samsung μας ανακοινώνει νέο μοντέλο της σειράς Galaxy Note, νωρίς το φθινόπωρο η Apple το νέο iPhone και λίγο αργότερα η Huawei νέο μοντέλο της σειράς Mate.

Ωραία όλα αυτά, για εμάς του φίλους της τεχνολογίας, μιας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη χρονιά έχουμε να δούμε ένα νέο κορυφαίο smartphone το οποίο συνήθως φέρνει και κάποια νέα τεχνολογία που το κάνει να ξεχωρίζει. Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές περιμένουν να αποκομίσουν κύρος από το νέο τους κορυφαίο smartphone, κατά κύριο λόγο όμως περιμένουν να πραγματοποιήσουν εκατομμύρια πωλήσεις με αυτό.

 

Αμφισβήτηση

Οι καταναλωτές όμως, όλοι εμείς, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα, αμφισβητούμε την ανάγκη για αγορά ενός νέου smartphone κάθε έτος.
Σαφώς και υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν ευλαβικά την κυκλοφορία του νέου μοντέλου από την αγαπημένη τους σειρά smartphone για να αλλάξουν το «παλιό» μοντέλο τους. Υπάρχουν δε και εκείνοι οι οποίοι αλλάζουν το smartphone τους περισσότερες από μια φορές το χρόνο, ίσως δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές μέσα στο έτος. Γιατι; Μα γιατί θέλουν πάντα να κρατούν στο χέρι τους το απολύτως καλύτερο και νεότερο. Αυτοί οι καταναλωτές όμως είναι ελάχιστοι, θα τους ονομάσω εξαιρέσεις και προφανώς δεν είναι ο μέσος καταναλωτής.

Οι περισσότεροι επιλέγουν ένα flagship smartphone με τη λογική ότι θα το κρατήσουν αρκετά περισσότερο από ένα έτος πριν προχωρήσουν στην αντικατάσταση του. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την παραπάνω λογική μιας και ο μέσος Ευρωπαίος το 2016 είχε στην κατοχή του smartphone για 21,6 μήνες, όταν το 2013 το είχε για 18,3 μήνες.

flagship smartphones κάθε χρόνο, Χρειαζόμαστε flagship smartphones κάθε χρόνο;

Η τάση λοιπόν είναι να κρατάμε περισσότερο καιρό το smartphone μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο και προφανώς δεν πρέπει να λαμβάνουμε ως κριτήριο μόνο τη χώρα μας η οποία εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης είναι και ιδιαίτερη περίπτωση.

 

Η παγίδα του ανταγωνισμού

Στην παραπάνω κατάσταση φαίνεται πως έχουν συμβάλει οι κατασκευαστές smartphone μιας και οι υλοποιήσεις τους είναι παρόμοιες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι βλέπουμε ότι το νέο flagship smartphone του Χ κατασκευαστή έρχεται με νέο επεξεργαστή ο οποίος φέρνει βελτιωμένη απόδοση κατά 20%, νέα φακό περισσότερο φωτεινό και κάποια software updates.
Αυτό για την πληθώρα των χρηστών δεν δικαιολογεί την αλλαγή του περυσινού τους smartphone με το νέο μοντέλο, το οποίο κοστίζει 700, 800, 900 ή και περισσότερο από 1.000 ευρώ, απλά για να αποκτήσουν αυτά τα νέα χαρακτηριστικά.

Γιατί; Μα γιατί και το προηγούμενο, περυσινό flagship μοντέλο, ακόμα λειτουργεί εξαιρετικά και είναι πολύ καλύτερο από τα περισσότερα smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Όταν βέβαια οι κατασκευαστές παρουσιάζουν τελικά ένα flagship μοντέλο που έρχεται με σημαντικά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, τεχνολογίες που δεν θα βρούμε στα παλαιότερα μοντέλα, ανανεωμένο design και software καλούδια που μας κάνουν ευκολότερη ή απλά διασκεδαστικότερη την καθημερινότητα μας, το νέο μοντέλο ξεπουλάει.

Γιατί όμως οι κατασκευαστές smartphone δεν έχουν μπει ήδη στη διαδικασία να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των flagship smartphone τους; Ο λόγος είναι απλός και μονολεκτικός… ανταγωνισμός.
Δεν είναι δυνατόν ο ανταγωνιστής να παρουσιάζει νέο, ανανεωμένο έστω και στα χαρτιά ή με ελάχιστες διαφορές, flagship smartphone και εσύ να συνεχίζεις με ένα παλαιότερο, περυσινό θα το ονομάσουν πολλοί καταναλωτές, μοντέλο. Ακόμα και αν οι διαφορές του είναι ελάχιστες, χάνεις στο κομμάτι του κύρους και ριψοκινδυνεύεις να χάσεις πωλήσεις. Ο ανταγωνισμός λοιπόν καλά κρατάει και οι εταιρείες ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα ετήσιας ανανέωσης.

 

Κάτι αλλάζει;

Ή μήπως όχι; Ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής που φαίνεται ότι αφήνει αυτό το «τρένο», της ετήσιας παρουσίασης νέου flagship μοντέλου είναι η LG. Στη Βαρκελώνη στα πλαίσια του MWC 2018 η LG δεν ανακοίνωσε νέα ναυαρχίδα, νέο μοντέλο της σειράς G, οπότε ακόμα ναυαρχίδα της εταιρείας είναι το περυσινό LG G6.
Πως το αποφάσισε όμως η LG να αγνοήσει τον ανταγωνισμό και να μπει στη διαδικασία να παρουσιάσει, όπως αφήνει να διαρρεύσει, ένα νέο flagship smartphone όταν θα έχει να μας δείξει κάτι πραγματικά νέο. Κάτι εντελώς διαφορετικό από το G6.

Η LG είναι γνωστό πως εδώ και πολλά οικονομικά τρίμηνα, νομίζω 11 στη σειρά, δηλαδή εδώ και σχεδόν 4 χρόνια χάνει το ήδη περιορισμένο μερίδιο αγοράς που έχει στην αγορά των smartphones. Η αλήθεια είναι πως έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε αυτή την αγορά, δυστυχώς για εκείνη όμως δεν το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.
Κρίνοντας λοιπόν εκ του αποτελέσματος τα στελέχη της LG αποφάσισαν πως η διάθεση στην αγορά νέων ανταγωνιστικών flagship smartphone σε ετήσια βάση δεν αποδίδει. Έτσι πήραν το ρίσκο και ετοιμάζονται να κάνουν αυτό που πολλοί κουβεντιάζουμε μεταξύ μας. Θα παρουσιάζουν ένα νέο flagship smartphone, όταν θα υπάρχει λόγος, όταν θα έχει κάποια πραγματικά νέα τεχνολογία, όταν θα διαφέρει σημαντικά από τον προκάτοχο του.

Η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος αυτού ίσως και να είναι ο παράγοντας που θα αποφασίσει το μέλλον της LG στην αγορά των smartphone. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πως το έχουν σκεφτεί στη Νότιο Κορέα το συγκεκριμένο θέμα και το σημαντικότερο είναι πως δεν φανταζόμαστε την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού σε αυτή την κίνηση της LG.

 

Τελικά εμείς επιλέγουμε

Εσείς πως βλέπετε την αγορά των flagship smartphone, ειδικά στις ημέρες μας που όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να διαθέτουν τουλάχιστον ένα τέτοιο μοντέλο με κόστος μεγαλύτερο από 500 – 600 ευρώ. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν έτσι, να βλέπουμε συνεχώς νέα flagship μοντέλα, ακόμα και αν έχουν περιορισμένες αλλαγές ή προσθήκες ή θεωρείται πως θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενοι οι ναυαρχίδες τους να είναι πράγματι πρωτοποριακές σε κάθε γενιά τους.

2
0

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ilias

Εμείς όχι, δεν χρειαζόμαστε. Οι εταιρείες όμως χρειάζεται να προβάλλουν ό,τι καλύτερο έχουν κάθε χρόνο για να μείνουν μπροστά στον ανταγωνισμό ή και για διαφήμιση της εταιρίας.

Δεν χρειάζεται όμως να σταματάει η υποστήριξη ή η βελτιστοποίηση αυτών μετά από 2 χρόνια. Συσκευές που κοστίζουν, πλέων, 1000 και 1200 ευρώ, είναι κρίμα οι ίδιες οι εταιρείες να τις αφήνουν στην τύχη των XDA Developers…

NikosAr

Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε κάθε χρόνο νέα συσκευή,ιδίως όταν αυτή η συσκευή στοιχίζει στην καλύτερη περίπτωση 300+ με πιο ακριβές στα 700+ και σε ακραίες περιπτώσεις 1000+ …. δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλο gadget που κάθε χρόνο το αλλάζουμε μόνο και μόνο για την διαφορά που λέει η διαφήμιση της κάθε εταιρίας … τέλος όλα είναι θέμα μάρκετινγκ, από την αναλογία της οθόνης τις θύρες κλπ … ελπίζω κάποια στιγμή αυτή η υπερκατανάλωση στη συγκεκριμένη κατηγορία να σταματήσει και εμείς ως ευφυή όντα να το καταλάβουμε

C

Όχι, για αυτό και οι κατασκευαστές αμπαλάρουν την περσινή τεχνολογία με νέο περιτύλιγμα.

Στεργιος

Και ας μην ξεχάσουμε πως κάποιες εταιρείες (πχ Samsung, Sony) παρουσιάζουν 2 ναυαρχίδες το χρόνο

Πέτρος Π

Πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, αν και η απάντηση είναι προφανής : Και βέβαια δεν χρειαζόμαστε συσκευές flagships κάθε χρόνο… Απλά καταναλωτικές ανοησίες…

Εγώ το πηγαίνω και ένα βήμα παραπάνω και θέτω το ερώτημα κατά πόσον χρειάζεται κάποιος συσκευή flagship σε σχέση με mid range, ή ακόμα και low range, από τη στιγμή που πλέον οι διαφορές έχουν αρχίσει και μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό… Δηλαδή αξίζει τελικά να αγοράσει κάποιος το τελευταίο Galaxy με 1.000 € (ακόμα και 600 € σε 3 μήνες, το ίδιο είναι), όταν μπορεί πχ με 200 € να αγοράσει αξιοπρεπέστατο xiaomi, nokia, huwaei? Οι διαφορές στην καθημερινή χρήση είναι πλέον αμελητέες, οι οθόνες και οι κάμερες είναι εξαιρετικές ακόμα και στις χαμηλότερες προτάσεις… Επομένως αξίζει να δώσει κάποιος πχ 500 € παραπάνω για να αγοράσει συσκευή ελαφρώς καλύτερη στα σημεία?

Darth

οχι…………ΕΚΤΟΣ και αν θελεις camera εκει ανναγαστικα πας next και next

Stergios74

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Οι εταιρείες μπορούν με τα ίδια λεφτά που έδιναν (ή οι καταναλωτές έδιναν) πέρσι, να δώσουν καινούργιο επεξεργαστή (έστω και μόνο 20% ταχύτερο), περισσότερη RAM, περισσότερο χώρο. Είναι πολύ απλό γι’ αυτούς να αλλάξουν RAM, μοντέλο επεξεργαστή κλπ. Γιατί να μην το κάνουν; Και η φαινομενικά ανούσια bezel less οθόνη, στην ουσία δίνει το ίδιο κινητό σε μικρότερο μέγεθος για να χωρά στην τσέπη. Γιατί να μην το κάνουν;

Solon

Εξαρτάται από το αν υπάρχουν διαθέσιμα νέα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που κάνουν την διαφορά. Αν π.χ. το νέο Galaxy S9 είχε στην κάμερα οπτικό ζουμ χ10 τότε θα ήταν σοβαρός λόγος να το αγοράσει κάποιος που έχει το S8.
Μέχρι πριν 3 χρόνια οι ετήσιες τεχνολογικές διαφορές που είχαν τα νέα από τα περσινά μοντέλα ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να αξίζει τον κόπο να αγοράσεις νέα συσκευή.
Εδώ και 3 χρόνια όμως το hardware καλύπτει με άνεση κάθε ανάγκη του Software ώστε αυτό να τρέχει ομαλά και απροβλημάτιστα και δεν υπάρχουν σοβαρά νέα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που να αξίζει τον κόπο να ξοδέψεις 1000€ για να αλλάξεις συσκευή.
Έχω το S7 Edge και το Note 8 και πέραν της μεγαλύτερης οθόνης του Note 8 του οι δύο συσκευές δεν έχουν κάποια μεγάλη διαφορά. Ούτε και με στο S9 βλέπω κάτι που θα άξιζε να επενδύσω αρκετά χρήματα για να αλλάξω συσκευή.
Εάν όμως τα νέα μοντέλα ερχόντουσαν με αισθητήρες 3D τότε σίγουρα θα αγόραζα αμέσως νέα συσκευή.

ΝΙΚΟΣ

Αν το καλοσκεφτείτε, με την χρήση που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία κρατά άνετα για 3 χρόνια ένα smartphone στην κατηγορία 150-250 ευρώ πλέον. Για ποιες ναυαρχίδες λέτε? Ούτε καν!
Όλο και λιγότερους θα αφορούν τα ακριβά τηλέφωνα, όπως έγινε και με τα PC, Laptops, tablets και άλλα προϊόντα που έκαναν τον κύκλο τους και ωρίμασε η αγορά.

bezilys

Ο Χ Ι

Γιαννης

Καλα τωρα… δεν ξέρετε τι είναι ο καταναλωτισμος;

XperiakiasXZ1

Ο Χ Ι

George

Θα μιλήσω από προσωπική εμπειρία: Καταρχήν, ποτέ δεν έχω αγοράσει ποτέ κινητό flagship αξίας 800 ή 1000 ευρώ. Ειδικά τα λίγα τελευταία χρόνια είναι ανούσιο να αγοράσεις flagship κινητό (ιδίως Samsung ή iPhone που είναι και πανάκριβα) όταν τα mid ή ακόμα και lo range κινητά κατασκευαστών όπως xiaomi, oneplus, meizu κτλ κάνουν σχεδόν τα ίδια πράγματα. Εχουν υπέρ αρκετή επεξεργαστική ισχύ, ram, μεγάλες μπαταρίες, καλές οθόνες και κάμερες. Για ποιό λόγο να δώσει κάποιος 1000 ευρώ όταν μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα με 200-300-400 ευρώ; Τώρα, όσον αφορά το θέμα της αλλαγής, γενικά αλλάζω κινητό μετά από 2-3 χρόνια κατά μέσο όρο. Οχι γιατί χαλάνε. Δεν έχει τύχει ποτέ να χαλάσει κινητό στα χέρια μου. Απλά το αλλάζω γιατί θέλω κάτι περισσότερο που έχει ένα άλλο μοντέλο σε σχέση με το δικό μου. Εννοείται οτι το παλιό το πουλάω μεταχειρισμένο και έτσι το καινούργιο μου έρχεται πολύ φτηνά, καθώς όπως είπα και πριν δεν προτιμώ τα ακριβά μοντέλα. Τα τελευταία χρόνια σιγά σιγά μετακινήθηκα προς μεγαλύτερες οθόνες (οι 5.5 ίντσες μου ταιριάζουν καλύτερα) και σε κινητά με μεγάλη αυτονομία που δεν χρειάζονται συχνά φόρτιση. Με το lenovo p2 που έχω τώρα έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος και λογικά μπορεί… Συνέχεια »

Pit

Οι εταιρείες καλά κάνουν και βγάζουν κάθε χρόνο ώστε να μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή στους πιθανούς αγοραστές.

Οι καταναλωτές από την άλλη δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάζουν κάθε χρόνο το κινητό τους, πόσο μάλλον αν είναι ναυαρχίδα. Μια διετία βγαίνει χαλαρά με ένα δυνατό κινητό και τα τελευταία χρόνια ίσως και τριετία καθώς android και ios έχουν φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδα και οι όποιες αναβαθμίσεις σε hardware και software είναι περισσότερο incremental παρά ριζικές όπως ίσχυε τα πρώτα χρόνια των smartphones.

Μπόκολης

Ναι, χρειαζόμαστε κάθε χρόνο flagship συσκευή.!!!!1

ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.

Ναι , εμένα μου αρέσει που οι εταιρίες βγάζουν κάθε χρόνο καινούργια μοντέλα στις ναυαρχίδες τους γιατί η τεχνολογια προχωράει και εξελίσσεται πολύ γρήγορα , μακάρι να είχα τα χρήματα να αλλάζω κάθε χρόνο την συσκευή μου…

Varis kai asikotos

αν τα φτωχαδακια δεν μπορειτε να το κοψετε το αθλημα.

Παρτε ενα νοκια 3310 και καθηστε σπιτι σας να πλεξετε.

Εγω θελω καθε εξαμηνο καινουργιο κινητο αλλιως νιωθω φτηνιαρης.

Κανονικα ετσι θα επρεπε να γινεται

ahmet

παιδια αγορασα πριν 3 και κατι χρονια το iphone 6 16gb στα 739 ευρω (ολοι κανουμε λαθη) και ελεγα ντααααξ τι κινηταρα ειναι αυτη…… και τωρα που βλεπω την low range συσκευη της κοπελας μου xiaomi redmi note 4 στα 190 ευρω περιπου…….. μου τρεχουν τα σαλια.. Αυτο μας δειχνει οτι θες καινουριο κινητο πολυ πιο συντομα.. το θεμα απλα ειναι το ποσα θα δωσεις για να πας στον αντικαταστατη του παλιου… ωστοσο μην γελιομαστε… σχεδον ολοι κανουν τη δουλεια τους με low-range κινητα που απλα θα ακολουθουν την τεχνολογια. για να κανεις ευκολα και γρηγορα τη δουλεια σου θεωρω οτι χρειαζεσαι 200 ευρω κινητο καθε δυο χρονια. στη χρηση οι διαφορες ειναι στα σημεια……..αααν θες να εχεις παντα το καλυτερο οκ….

Smash

Γενικα και πολυ χοντροκομμενα:

Παραλληλιζω την αναγκη των εταιρειων να βγαζουν καθε χρονο ναυαρχιδες, με την “Συνωμοσία του Λαμπτήρα” , δηλαδή το γεγονος οτι η σύγχρονη οικονομία βασίζεται στην περίφημη «ανάπτυξη» η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από συνεχή κατανάλωση.

Υπο αυτο το πλαισιο, θεωρω πως σαν μεσοι χρηστες smartphones, η ισχυς των συγχρωνων CPUs (πχ snapdragon 808 και μετα), μας ειναι (υπερ)αρκετη για τις καθημερινες μας αναγκες.
Οποτε , οχι, γενικα δεν θεωρω οτι χρειαζομαστε ναυαρχιδες ΚΑΘΕ χρονο.

Φωτης

Aν εχεις iphone το κρατας ανετα 4 χρονια..Το 5 ακομα το εχω χωρις προβλημα..Το x ομως ειναι ενα θυριο κ το θελω αλλα πολυ ακριβο..Θα μου πεις εδω κ τα ααλα εφτασαν στο θεο που ποιοτικα μερικες φορες δεν ειναι κ οτι καλυτερο..

Matt

Οι εταιρίες ας βγάζουν και κάθε μήνα νέο flagship. Καλύτερα για μας. Ο συνεχής ανταγωνισμός σπρώχνει τις εξελίξεις.
Τώρα το τι θα κάνει καθένας από μας είναι σχετικό. Αν κάποιου το χόμπι είναι να αλλάζει κινητό κάθε βδομάδα δικαίωμα του. Κάλλιστα θα μπορούσε να αγοράζει καινούργια παπούτσια κάθε μήνα ή να αλλάζει αυτοκίνητο κάθε χρόνο.
Εγώ πλέον αλλάζω κινητό όταν σταματήσει η αναβάθμιση του λειτουργικού ή σέρνεται σε εκνευριστικό βαθμό. Μετά το πουλάω και περνώ το επόμενο μοντέλο από αυτό που είχα (όχι το τελευταίο, συνήθως 2-3 χρόνια παλαιότερο) και το κρατάω για 1-2 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.