Τα μελλοντικά iPhone μπορεί να έρθουν με Li-Fi τεχνολογία

Τα επόμενης γενιάς iPhone δεν θα έχουν μόνο αλλαγές που κάνουν τους fans της Apple να αντιδρούν (βλέπε αφαίρεση υποδοχής ακουστικών). Η Apple φαίνεται πως πειραματίζεται με την τεχνολογία Li-Fi, η οποία μπορεί να φέρει ταχύτητες 100x μεγαλύτερες σε σύγκριση με το Wi-Fi.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο iOS 9.1 ένας κώδικας για Li-Fi συμβατότητα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή η Apple μπορεί να φέρει στα μελλοντικά iPhones την συγκεκριμένη τεχνολογία, δεν γνωρίζουμε πότε, αλλά δείχνει ότι έχει διάθεση να πειραματιστεί. Το AppleInsider αναφέρει ότι από το 2013 η Apple έχει πατεντάρει συσκευή που θυμίζει πολύ πομπό Li-Fi.

Τι είναι όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Το Li-Fi χρησιμοποιεί φως για να μεταδώσει δεδομένα αντί για τα ραδιοκύματα του Wi-Fi. Με την χρήση ορατού φωτός για την μετάδοση δεδομένων, το Li-Fi είναι ικανό να αυξήσει το bandwidth κατά 100 φορές.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να κατεβάσεις 18 ταινίες των 1.5GB, την κάθε μια σε ένα δευτερόλεπτο. Εργαστηριακά τεστ δείχνουν ότι μια Li-Fi σύνδεση μπορεί να μεταδώσει έως 224 gigabits το δευτερόλεπτο. Όσον αφορά στην πραγματική χρήση έχουν ήδη καταφέρει ταχύτητες για μεταφορά δεδομένων με 1GB κάθε δευτερόλεπτο.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο: Li-Fi: Τι είναι και πως μπορεί να ξεπεράσει το Wi-Fi

li-fi future iphone, Τα μελλοντικά iPhone μπορεί να έρθουν με Li-Fi τεχνολογία

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
iraklis

Έλεγα να πάρω το G5 όταν βγει, αλλα αυτη τη φορά περιμένουμε μεγάλες αλλαγές απο την Apple (όχι s μοντέλο δλδ) και όπως γίνεται πάντα θα θέσει νέα standards τα οποία όλοι θα προσπαθήσουν να μιμηθούν. Ότι πάρεις τώρα δηλαδή θα φαντάζει ξεπερασμένο μετα τον Σεπτέμβρη.

ChrisG

οι ταχύτητες που έχουν σήμερα οι συσκευές είναι ΥΠΕΡαρκετές.εκτός και αν μιλάμε για μυστικές υπηρεσίες που χρειάζονται κάτι εξωπραγματικά νούμερα για να κάνουν ότι κανουν.σε οικιακές συσκεύες και κινητά είναι πλεονασμός και απλά να είχαμε να λέγαμε ώστε να πουλήσουμε το ένα μοντέλο μετά το άλλο.ακόμη και να το μιμηθούνε(κατά την εκτίμηση του Hercules)αυτό δείχνει κομπλεξισμό(στο οποίο διαφωνώ καθέτως)…και λογική ότι αν πέσει κάποιος στον γκρεμό θα τρέξουν και οι υπόλοιποι.εγώ διαφωνώ στην ενσωμάτωση τέτοιων προτύπων όταν ξεκάθαρα είναι αχρείαστες και πλεονασματικές.εάν μετά απο 10-15 χρόνια αλλάξει κάτι δραματικά…τότε το συζητάμε.μάρκετινγκ κίνηση καθαρά και τουλάχιστον σε αυτό βγάζω το καπέλο στην apple.είμαι σίγουρος οτι αν γυρίσει και πεί σε όλους τους iphone users οτι δεν χρειάζονται άλλα χρώματα στο iphone εκτός το rose gold θα συνεχίσουν να το αγοράζουν πάλι.εάν τους πεί ότι το iphone δεν χρειάζεται μπαταρία και για να λειτουργεί θα το συνδέεουν με power bank πάλι θα το αγοράζουν και θα το θεωρούνε και Mainstream.κοινώς ότι και να πεί η apple αυτοί που θέλουν apple θα το πάρουν και ότι κι άν έχει.τουλάχιστον απο Jobs εποχή αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.ότι κοροιδεύανε στο παρελθόν σήμερα τα έχουν όλα.απλά η apple τους τα βάζει με το σταγονόμετρο ώστε κάθε χρόνο… Συνέχεια »

PiXel

Βέβαια, ξεχάσατε να τονίσετε ότι το Li-Fi χρησιμοποιεί το *ορατό* φως. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά πρέπει να έχεις μια “αναμμένη λάμπα” για να στέλνεις και να λαμβάνεις δεδομένα, ακόμα η τεχνολογία αυτή έχει τον περιορισμό της απόστασης για να μην αναφέρουμε τι θα γίνεται αν θα θέλεις να σερφάρεις πχ το βράδυ στο σπίτι χωρίς φως (not!)…

Prideous

@pixel
Σε αυτη την περίπτωση μπορεί να εκμεταλλεύονται την φωτεινότητα που εκπέμπει το ίδιο μας το κινητό

Panos7GR

@PiXel: Προφανώς θα πάει στην ασφαλή χρήση Li-Fi σε συνδιασμό με το Wi-Fi για τις περιπτώσεις που ανέφερες. Εξάλλου θα ήταν τρελό να στηριχθεί μόνο σε Li-Fi όταν δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένα Li-Fi ρουτερ στην αγορά.

@ChrisG: Στην εποχή που το κινητό σου τραβάει 4Κ βίντεο και οι streaming υπηρεσίες σιγά σιγά υποστηρίζουν τέτοια ανάλυση δεν τη θεωρώ παράλογη την υποστήριξη Li-Fi στις νέες συσκευές της. Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή… Αν και για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι θα το φέρει σε αυτή τη γενιά. Το ότι έχει το iOS 9.1 κώδικα με υποστήριξη Li-Fi δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το έχει και ενεργοποιημένο. Ίσως το έβαλε για να είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Το ίδιο ισχύει και στο Android πχ, ξέρεις πόσα χαρακτηριστικά έχει στον κώδικά του αλλά δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένα;

ChrisG

@Panos7GR οι ταχύτητες που υποστηρίζει το Modem της cpu δεν υπάρχουν ούτε κατα διάνοια στους παροχους σήμερα.το VDSL έχει ταχύτητες 50mbps.το modem π.χ του κινητού μου έχει υποστήριξη 150mbps και του snapdragon 300mbps.καταλαβαίνεις για τι δεδομένα και ταχύτητες μιλάμε σε οικιακο δίκτυο;πρός το παρόν και για αρκετό καιρό είναι άχρηστο όταν σήμερα οι περισσότεροι πάνω απο 3-4 χρόνια το μέγιστο δεν κρατάνε συσκευή.ίσως όταν οι πάροχοι δώσουν τις ανάλογες ταχύτητες και φτάσει το iphone στην έκδοση 10 να έχει νόημα.πουλάς τότε την συσκευή και παίρνεις ότι κυκλοφορεί.

killerchris

δε μπορω να πιστεψω ότι η Apple κανει μεγαλες θυσειες για πιο λεπτες συσκευες και την αφαιρεση ακουστικων τη θεωρω πολλυ πατατα δεν μπορω να το πιστεψω και συμβαινει να είμαι φαν της εδώ και 3 χρονια

Panos7GR

ChrisG συμφωνω ότι τα τωρινά CPUs δεν υποστηρίζουν τέτοιες ταχύτητες, αλλά για να μπει στη διαδικασία να γράψει κώδικα που υποστηρίζει το Li-Fi σημαίνει αυτόματα ότι όποτε ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό θα έχει φτιάξει και το ανάλογο CPU της που το υποστηρίζει.
Σίγουρα πάντως η αλλαγή δεν θα γίνει απ την μία μέρα στην άλλη. Θα πάρει χρόνο να “βγει” στην αγορά το Li-Fi και χρόνια να μπει σε ικανοποιητικό αριθμό οικιών, χώρων εργασίας κτλ. Το βρίσκω πάντως θετικό που έκανε την αρχή να το ενσωματώσει στο λειτουργικό της για να αρχίσουν και οι υπόλοιποι να το ενσωματώνουν. Πάντως επιμενω να πιστεύω ότι οι σημερινές ταχύτητες δεν είναι αρκετές για την νέα εποχή multimedia που μόλις της ανοιξαμε την πόρτα.

@killerchris: Δεν νομίζω να έγινε για το πιο λεπτό design, μάλλον θέλουν να προωθήσουν την υπηρεσία Apple Music, που τόσα δις επένδυσε σε αυτήν, με καλύτερη ποιότητα ήχου και λοιπά. Φυσικά υπάρχει και το τερπνόν μετά του ωφέλιμου οπότε ευκαιρία να μειώσουν κι άλλο το πάχος, που το βρίσκω ανούσιο ειδικα αφού γίνονται θυσίες στην αυτονομία, με αποτέλεσμα να χάνει σε εμπειρία χρήσης που τόσο πολύ ευαγγελίζεται.

Gvirginia

@ChrisG Ναι αλλά στο εξωτερικό υπάρχουν και συνδέσεις οπτικής ίνας 1+Gbps.. (Αμερική / Κορέα / Ιαπωνία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.