Η Google αναγνωρίζει ότι το Dark Mode βοηθάει στην εξοικονόμηση μπαταρίας

google αναγνωρίζει dark mode βοηθάει εξοικονόμηση ενέργειας, Η Google αναγνωρίζει ότι το Dark Mode βοηθάει στην εξοικονόμηση μπαταρίας

Είναι γνωστο πως όταν οι OLED οθόνες θέλουν να απεικονίσουν το μαύρο χρώμα, απενεργοποιούν τα pixel με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, με τη Google να αναγνωρίζει ότι κατά τη χρήση του Dark Mode, τα smartphone με OLED οθόνη καταναλώνουν μικρότερα ποσά ενέργειας.

Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι πως όταν οι OLED οθόνες απεικονίζουν το μαύρο χρώμα, στην ουσία δεν απεικονίζουν τίποτα μιας και τα pixel σβήνουν και καταναλώνονται ελάχιστα ποσά ενέργειας ή ακόμα και καθόλου, τη στιγμή που η απεικόνιση του λευκού χρώματος απαιτεί τα μεγαλύτερα πιθανά ποσά ενέργειας.

Τα στοιχεία από το YouTube δείχνουν ότι με τη φωτεινότητα στο 50% και ενεργοποιημένο το Dark Mode, η συσκευή καταναλώνει 14% λιγότερη μπαταρία, ενώ όταν η φωτεινότητα είναι στο 100%, το Dark Mode εξασφαλίζει 60% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με αυτήν που χρειάζεται όταν το YouTube διαθέτει το κλασσικό λευκό χρώμα.

Μπορεί το dark mode σε όλη την έκταση του Android να μην είναι ακόμα διαθέσιμο, αλλά η Google προσθέτει σταδιακά πιο σκούρες αποχρώσεις σε ορισμένες από τις εφαρμογές της αλλά και στο ίδιο το σύστημα, με τις εφαρμογές YouTube και Messages να διαθέτουν την επιλογή του Dark Mode, ενώ γίνονται ταυτόχρονα δοκιμές για μαύρο χρώμα και στην εφαρμογή του τηλεφώνου αλλά και του Google Feed.

Είναι εμφανές πως απεικονίζοντας το λευκό χρώμα στα ίδια επίπεδα φωτεινότητας με το μαύρο, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, κάτι το οποίο η Google αποφεύγει με τη χρήση του Dark Mode στις εφαρμογές της, με την ίδια την εταιρεία να παραδέχεται πως όντως υπάρχει μειωμένη κατανάλωση μπαταρίας όταν οι χρήστες smartphone με OLED οθόνη έχουν το σκούρο θέμα ενεργοποιημένο.

google αναγνωρίζει dark mode βοηθάει εξοικονόμηση ενέργειας, Η Google αναγνωρίζει ότι το Dark Mode βοηθάει στην εξοικονόμηση μπαταρίας

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
JohnWave

Ε π ι τ έ λ ο υ ς ! Ανυπομονώ να ξαναγυρίσει το android στο μαύρο. Προς το παρόν χρησιμοποιώ black themes για να διώξω την ασπρίλα από το interface. Kαι εξοικονόμηση ενέργειας και πιο ξεκούραστη ανάγνωση και εκμετάλλευση των oled οθονών.

Μακάρι επίσης σταδιακά όλες οι εφαρμογές είτε να έχουν by default γκρι σκούρο ή μαύρο background είτε τουλάχιστον να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Προσωπικά όσες εφαρμογές δεν έχουν dark theme τις απορρίπτω εκτός από αυτές όπου δυστυχώς δεν έχω εναλλακτική επιλογή (πχ viber).

mech.al.

Αν και δεν έχω ολεντ οθόνη χρησιμοποιώ πάντα μαύρο wallpaper, dark mode στα YouTube, Twitter και Chrome (settings- accessibility- simplified view) γιατί είναι πιο ξεκούραστη η ανάγνωση….

Darth

μονο με Oled οθονη προφανος
και δεν ειναι για ολους καθος πολλα ατομα γαβονονται με dark mode (και εγω μεσα σε αυτα ειμαι)

Con

…..το techblog.gr πότε θα αποκτήσει dark theme άραγε????

alxgiann

Μπράβο στην Google που το έψαξε αυτό. Κοσμοιστορική ανακάλυψη. Επόμενο κοσμοιστορικό γεγονός: Η εφεύρεση του dual 4G sim από την Apple.

Mp

Ως κατοχος s8 εχω βρει μια εναλακτικη λυση πας στο samsung themes και κατεβαζεις δωρεαν το high contrast theme και γινονται ολα μαυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσε (και) η τιμή – Πόσο ακριβότερο θα είναι από το 7a;

Μια ακόμα είδηση έρχεται από το μέτωπο της Google και αυτή τη φορά αφορά το Pixel 8a και συγκεκριμένα την τιμή του.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9 Pro: Διέρρευσαν πραγματικές hands-on εικόνες

Η Google περιμένουμε να κυκλοφορήσει το λιγότερο τρία smartphone τον ερχόμενο Οκτώβριο,  τα Pixel 9, Pixel 9 Pro και Pixel 9 Pro XL.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.