iPhone X: Το Face ID είναι στην ουσία ένα Microsoft Kinect;

iPhone X Face ID Kinect, iPhone X: Το Face ID είναι στην ουσία ένα Microsoft Kinect;

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κάνει το The Verge για την εξέλιξη της τεχνολογίας, συγκρίνοντας την τεχνολογία πίσω από το Face ID του iPhone X με το Microsoft Kinect.

Σύμφωνα με την εικονογράφηση που παρατίθεται, το 2009, η Microsoft παρουσίασε το Kinect, του οποίου ο αισθητήρας αποτελούνταν από έναν εκπομπό υπέρυθρων ακτινών (IR), έναν αισθητήρα χρώματος, έναν αισθητήρα βάθους κι έναν μηχανισμό κλίσης.

iPhone X Face ID Kinect, iPhone X: Το Face ID είναι στην ουσία ένα Microsoft Kinect;

Φέτος, 8 χρόνια μετά, η Apple ενσωμάτωσε τα παραπάνω στο iPhone X, εκτός από τον μηχανισμό κλίσης.

iPhone X Face ID Kinect, iPhone X: Το Face ID είναι στην ουσία ένα Microsoft Kinect;

Το hardware της Microsoft το παρείχε η PrimeSense, μια Ισραηλινή εταιρεία, η οποία ήταν από τις πρώτες που χρησιμοποιήσαν την τεχνολογία για να προβάλλει ένα πλέγμα από υπέρυθρες τελείες σε ένα σκηνικό, εν συνεχεία να τις ανιχνεύει με μία IR κάμερα και να αποδίδει πληροφορίες βάθους μέσω ενός ειδικού επεξεργαστή.

Η έξοδος του Kinect ήταν ένας χάρτης βάθους 320 x 240 με 2048 επίπεδα ευαισθησίας, τα οποία βασίζονταν σε περίπου 30.000 laser dots, τις οποίες ο προβολέας IR «εκτόξευε» στο σκηνικό σαν τελίτσες-στίγματα.

Στις ημέρες του το Kinect ήταν η ηλεκτρονική συσκευή που έκανε τις ταχύτερες πωλήσεις όλων των εποχών και θεωρήθηκε καινοτομική και για το gaming. Η τεχνολογία ανίχνευσης βάθους κατέληξε να δώσει τεράστια ώθηση στη ρομποτική και στη μηχανική όραση.

Το 2013 η Apple εξαγόρασε την PrimeSense, ενώ η Microsoft για το Kinect 2.0 για το Xbox One αντικατέστησε την τεχνολογία της PrimeSense με δική της τεχνολογία, η οποία είχε υψηλότερη ακρίβεια και ανάλυση. Μπορούσε να αναγνωρίζει πρόσωπα και τους καρδιακούς παλμούς του χρήστη.

Στο μεταξύ και η Intel δημιούργησε τον δικό της αισθητήρα βάθους, τον Intel RealSense και το 2015 συνεργάστηκε με τη Microsoft για το Windows Hello.

Το 2016, η Lenovo λανσάρισε το Phab 2 Pro, την πρώτη συσκευή με το Google Tango για επαυξημένη πραγματικότητα και μηχανική όραση, η οποία επίσης βασίζεται σε ανίχνευση βάθους μέσω υπέρυθρων.

Πριν λίγες ημέρες, η Apple λάνσαρε το iPhone X με εμπρόσθια κάμερα βάθους, η οποία είναι σχεδιασμένη για να σαρώνει πρόσωπα σε αντίθεση με το Kinect, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να ανιχνεύει κίνηση σε ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Το The Verge καταλήγει στο ότι η PrimeSense δεν κατασκεύασε από μόνη της την τεχνολογία του Microsoft Kinect, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η Microsoft έκανε πολλές βελτιώσεις στο Kinect 2.0 από μόνη της. Το ίδιο ισχύει και για την Apple, αλλά η βασική ιδέα του Kinect παραμένει.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΙΚΟΣ

Σας παρακαλώ παιδιά. Μη χαλάτε το αφήγημα των fan boys για ινοβεισο ,πρέπει να πανηγυρίσουν

Don mitso mou

@Νικος

Ότι να ναι σχόλιο

Dimitris is

Ωραίο άρθρο για φάγωμα έτσι και για Δευτέρα ότι πρέπει

combo

Κομπόστα…

wave

Ένα νέο για να πιαστούν από κάπου μερικοί που είδαν τις επιδόσεις του Α11 και τους επεξεργαστές των υπολοίπων να τραβάνε ποδήλατο από πίσω και να μην φτάνουν τις επιδόσεις του ούτε σε 10 χρόνια.
Καημένη Qualcomm δεν φτάνει που λάγκαραν, δεν φτάνει που τα παρατούσαν από αναβαθμίσεις μετά τον πρώτο χρόνο τώρα θα τρέχουν να μπαλώσουν τα αδικαιολόγητα. Αλλά εντάξει γιαυτο είναι οι μηχανικοί σας θα μάθετε από τον Α11 της apple θα τον αντιγράψετε και ίσως ίσως να δείτε και εσείς άσπρη μέρα.
Ασε που του χρόνου όλα τα κινητά face id θα έχουν!!! Οπότε μη στενοχωριέστε που τώρα το έχετε στην πλάτη και στραμπουλάτε το δάχτυλο. Κάντε υπομονή!
Ινοβεισο

oacaptain

@wave 😷😷😷😷 έχουν ήδη εδώ και δύο χρόνια…. Χαλάρωσε λίγο.

Θοδωρής 7

@wave Μαθε εσυ τρ το face id οταν το lumia 950 εχει το Windows hello εδω και κανα δυο χρονια ..Οσο για τον επεξεργαστη που λες μπραβο στν apple π εβγαλε τοση δυναμη αλλα πρμνε και snapdragon kirin και exynos να τρεχουν με ολους τους πυρηνες και θα δουμε μετα αποτελεσματα αλλα και πλι μπραβο στν apple για τον a11 αλλα τι να τον κνεις λες και το 5s δν ειναι πριωνη ακομα και τωρα..

ΝΙΚΟΣ

Δον Μήτσουλα μια χαρά σχόλιο , για αυτούς στους οποίους απευθύνεται. Ξέρουν.

giorgosgek

οι fans των android και γενικα των smartphone μπορει να αντεπιτιθονται, αλλα μονο για συγκεκριμενα πραγματα , τουλαχιστον υπαρχει μια λογικη και εχουν επιχειρηματα. Τωρα οι fans της apple και οχι γενικοτερα της τεχνολογιας και των smartphone ξεφευγουν και το παρακανουν απο την πλυση εγκεφαλου , ειπαμε καλο σε ορισμενα πραγματα (ios μονο, λογω benchmark και single score που κοπανατε συνηθως, για να τρεξεις το αδειο λογισμικο και να ανοιξεις fb, ας κοψουμε λιγο τα παραμυθια) και υπερεκτιμημενο. Δεν σημαινει οτι στο android κανεις περισσοτερα (που κανεις) , απλα δεν υπαρχει λογος να σκασεις τοσα στην apple , που αλλες εχουν και καλυτερες οθονες και καμερες και καποια features για ανεση , με τα μισα , απλη λογικη, Χωρις χρησιμοποιημενες καινοτομιες, αλλα μονο αληθινες . Αυτη η κατασταση δηλαδη ειναι κατι σαν τους ζωοφιλους με τους σκυλοφιλους που υποστηριζουν οτι ειναι και ζωοφιλοι αλλα σιχαινονται τα παντα! (με σκυλο και με 5s που ηταν το καλυτερο τηλεφωνο ever για την εποχη του , το μεγαλυτερο impact, αξιζε καθε ευρω ) να ειμαστε αντικειμενικοι λιγο.

Nickolas

Από τη στιγμή που βασίζεται στην τεχνολογία του Kinect θα είναι αποτελεσματικό, ωστόσο δε ξέρω αν βολεύει περισσότερο τον τελικό χρήστη σε σχέση με το αποτύπωμα.

Στην περίπτωση του Kinect, πιθανότητα και λόγω του μεγέθους των αισθητήρων του, η αναγνώριση γίνεται ακόμη και στα δύο μέτρα, τη στιγμή που μπαίνεις στο σαλόνι το Kinect αναγνωρίζει το χρήστη και τον συνδέει στο xbox live, θέλω να πω η όλη διαδικασία έχει μια λογική.

Σε κινητά τα πράγματα είναι κάποιος πιο δύσκολα, σε βίντεο που είδα πρέπει να φέρεις το κινητό στο ύψος του προσώπου σου να πατήσεις το power button και αφού σε αναγνωρίσει να σύρεις την οθόνη προς τα πάνω, αρκετά βήματα. Το αποτύπωμα σα διαδικασία είναι αρκετά πιο γρήγορη και εύκολη.

Στο lumia 950 που έχω, προσωπικά δε με βόλεψε η αναγνώριση ίριδας, καταλαβαίνω οτι σα τεχνολογία είναι κατώτερη αλλά είδικά στο σκοτάδι οι υπέρυρθρες λειτουργούν άψογα και έχει 100% επιτυχία, αλλά και πάλι θα προτιμούσα το δακτυλικό αποτύπωμα.

Κάτι πάντως που θα ήθελα να μάθω είναι αν έχει κάποια επίπτωση στη μπαταρία, μεγάλη ή μικρή, αλλά αυτό μένει να το δούμε.

Don mitso mou

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, πήρα προχθές το note 8 για να δω Τί κάνει τελικά , 780€. Στην Ελλάδα 981 (από Σκρουτζ που είδα). Συν Bluetooth ηχειο αξίας 150€ συν κουπόνι για ταξίδια 600€ συν 20% έκπτωση στα Marriot hotel. Στην Ελλάδα σας πηδάνε, κι εσείς μαλώνετε για το ποιος θα το κάνει.

Panoslast

@wave όπως όταν όλοι είχαμε μεγάλες οθονες? Χαχαχαχα

Agnostos13

Οι μισοι εδω μεσα δεν ξερουν την εννοια της λεξης innovation…
Απλα παπαγαλιζουν οτι βλεπουν δεξια και αριστερα.

Κατα τα λοιπα…οσα δεν φτανει η αλεπου (ως γνωστον)…

EisteKoutpalikara

Καλά το Kinect μας την χάλασε, εδώ το iPhone Χ που και καλά θα’ταν το super duper wow τηλέφωνο έχει specs 2015 του S6 . Όσο για την οθόνη ? Made by Samsung αλλά πανηγυρίστε και επίσης με χειρότερο screen-to-body ratio από το S8. Ορμάτεεε στο χιλιάρικο !

Α. Κ

Ηο πρώτο iPhone που ήταν όντως
ΤΟ καινοτομο. ΓΙ μια δεκαετία όμως μετά έμειναν απελπιστικά πισω: Πίσω σε μπαταρία, σε Οθόνη, σε κάμερα, σε επιδόσεις, σε γρήγορη φόρτιση, αδιαβροχοποιηση , σε ελευθερία κινήσεων, και με φουλ δεσμεύσεις κ πανάκριβες τιμες. Τώρα να μιλάνε οι μεν γιατί τόσα χρόνια ήταν κλασεις καλύτεροι από τα iPhone, οι δε γιατί τώρα έκαναν καλύτερο σκορ και επιδόσεις, τι ρόλο παίζει; Η αλήθεια είναι πως τα iphone ακολούθησαν ότι εκαναν οι άλλοι. Μεγάλωσαν οθόνη, μεγάλωσαν ράμ, μεγάλωσαν μπαταρία, μεγάλωσαν δάχτυλο, μεγάλωσαν πιξελ , εφεραν αδιάβροχο, έφεραν amoled, φέρνουν γρήγορη φορτιση. Ακόμα και το face id είναι αντιγραφή. H άλλη αλήθεια είναι πως κάποια από αυτά τα εφαρμόζει πολύ καλά η Apple κ βγάζει πανίσχυρο επεξεργαστή και κάνει στα, benchmark καλύτερο σκορ. Αρχισε ένα πράγμα που δεν αφορά τους λάτρεις τεχνολογίας αλλά τους λάτρεις κάποιας οποιασδήποτε εταιρείας.

Νικ

A. K
Εμένα μου αρέσει που φέτος πάει η Apple να περάσει πρώτη. Μια η Samsung, μια η Αpple και έρχεται ο επόμενος πρώτος, η huawei. Aυτο μόνο καλό είναι. Εκείνο που δεν είναι καλό είναι η τρελή άνοδος των τιμών. Γι αυτό έρχεται η huawei και γι αυτό θα έρθουν κι άλλες, όσο κι αν τις κατηγορούμε τώρα.

wave

@oacaptain Μην είσαι και σίγουρος ότι είναι το ίδιο. Μια φωτογραφία αποθηκευουν και τίποτα άλλο. Στο σκοτάδι παπαλα.
@Θοδωρής 7 είχα lumia χρόνια μη μου θυμίζεις τα windows phones χάλια μαύρα. Παρατημένα όσο δεν πάει.

ironman mark 43

https://allaboutwindowsphone.com/flow/item/22460_iPhone_X_Ah_the_shiny_new_feat.php

το iphone x στην ουσια λανσαρει specs του λουμια 950 απο το 2015….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.