Με fake κριτικές κοροϊδεύουν οι πωλητές του Amazon τον καταναλωτή

Amazon, Με fake κριτικές κοροϊδεύουν οι πωλητές του Amazon τον καταναλωτή

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αρχίσει και κατακτούν κάθε τομέα της οικονομίας. Είτε πρόκειται για την πληρωμή λογαριασμών, είτε για την αγορά αγαθών, όλο και περισσότεροι προτιμούν τις ξεκούραστες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στην απόκτηση αγαθών, οι περισσότεροι πραγματοποιούμε έρευνα στα μεγαλύτερα marketplace του διαδικτύου. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο Skroutz, αλλά σε σελίδες όπως το Amazon και το Ebay, και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Όταν ψάχνεις για κάτι συγκεκριμένο το μεγαλύτερο εργαλείο που έχεις στα χέρια σου είναι οι κριτικές όσων έχουν αγοράσει ήδη το προϊόν. Αντίστοιχα, οι κριτικές που έχουν αφήσει για τον πωλητή ή το κατάστημα σε βοηθούν να αποφασίσεις αν πρόκειται για έμπιστο εμπορικό πρόσωπο.

Το πλήθος των κριτικών στο Skroutz είναι ιδιαίτερα μικρό σε σύγκριση με αυτό των Amazon και Ebay. Έτσι, οι άνθρωποι του Skroutz έχουν τη δυνατότητα να τις ελέγχουν όλες. Ωστόσο, σε μεγάλα marketplace οι κριτικές των προϊόντων δεν ελέγχονται, τουλάχιστον όχι χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια αναφορά.

Δυστυχώς, πολλές φορές οι πωλητές αυτών των marketplace χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα ώστε να δημιουργούν ψευδής βαθμολογίες για τα προϊόντα τους. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η χρήση ψευδών θετικών κριτικών.

Amazon, Με fake κριτικές κοροϊδεύουν οι πωλητές του Amazon τον καταναλωτή

Πρόσφατα, ο James Caunt, συντάκτης του BoredPanda, έψαχνε να αγοράσει καλώδια για το iPhone, και το πρώτο σημείο που έψαξε ήταν το Amazon. Αρχικά, του έκανε εντύπωση η τιμή τους, καθώς εντόπισε έναν πωλητή που έδινε τα 6 μόνο 16 δολάρια Αμερικής. Έπειτα, τον ενθουσιάσε η βαθμολογία του προϊόντος, διότι είχε 4,7 αστέρια στα 5, που είναι η μέγιστη του Amazon.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, από συνήθεια κατέβηκε προς τα κάτω για να ρίξει μία ματιά στις κριτικές. Σύντομα ανακάλυψε ότι οι υπερβολικά θετικές κριτικές αφορούσαν παιδικές ταινίες, και ουδεμία σχέση είχαν με τα καλώδια που ετοιμαζόταν να αγοράσει.

Κάπως έτσι, αποφάσισε να ταξινομήσει τα σχόλια με βάση την περίοδο που καταχωρήθηκαν. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια. Υπήρχαν συνολικά 857 κριτικές, από τις οποίες μόνο οι 11 είχαν σχέση με τα καλώδια, και ο μέσος όρο τους ήταν τα 2,5 αστέρια.

Ο James Caunt επικοινώνησε με την Amazon και τους ενημέρωσε για το όλο σκηνικό. Μέσα σε 24 ώρες η υποστήριξη ανταποκρίθηκε λέγοντας του ότι θα φροντίσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Amazon, Με fake κριτικές κοροϊδεύουν οι πωλητές του Amazon τον καταναλωτή

Ο ίδιος σχολιάζει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο αγοραστής σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αναφέρει το γεγονός στην Amazon, η οποία φαινομενικά δεν θα κάνει τίποτα.

Αρχικά φάνηκε πως η εταιρεία φρόντισε να διορθώσει τις κριτικές…

Amazon, Με fake κριτικές κοροϊδεύουν οι πωλητές του Amazon τον καταναλωτή

…αλλά η βαθμολογία έχει επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το προϊόν έχει 4,8 αστέρια.

Amazon, Με fake κριτικές κοροϊδεύουν οι πωλητές του Amazon τον καταναλωτή

Φαίνεται ότι οι πωλητές μπορούν να “επαναχρησιμοποιούν” τις πολύ καλές κριτικές, ώστε να κάνουν ένα προϊόν να περνά ως αξιόλογο, κι ας είναι για τα σκουπίδια. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πώς είναι δυνατόν οι πωλητές να επαναχρησιμοποιούν κριτικές, είτε είναι θετικές, είτε αρνητικές.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καταναλωτές φρόντισαν να ψηφίσουν θετικά τα αυθεντικά σχόλια ώστε να εμφανίζονται στην κορυφή της λίστα όταν χρησιμοποιείται η “Top Reviews” ταξινόμηση. Κάτι τέτοιο όμως μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα χάρη στην αναφορά του ιστότοπου και ενδεχομένως των αναγνωστών.

Amazon, Με fake κριτικές κοροϊδεύουν οι πωλητές του Amazon τον καταναλωτή

Όπως συμβουλεύει και ο James Caunt, η καλύτερη λύση είναι να προβάλουμε τις κριτικές με βάση τις πιο πρόσφατες. Από εκεί και έπειτα, μένει μόνο η ελπίδα ότι τουλάχιστον αυτές θα είναι αυθεντικές.

Εσείς διαβάζετε τις κριτικές των χρηστών όσον αφορά το προϊόν και τον πωλητή; Συνηθίζετε να ψωνίζετε από διαδικτυακά marketplace ή προτιμάτε τις αγορές από φυσικά καταστήματα;

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannogeorge

Διαβάζω πάντα κριτικές όταν πρόκειται να αγοράσω κάτι. Υποτίθεται ότι ένοιωθα μια μεγαλύτερη σιγουριά με την Amazon… Πάει και αυτό.

Panais

Γιάννη να κοιτάς πρώτα τις αρνητικές κριτικές. Επειδή παρακολούθησα το θέμα στο boredpanda από την αρχή https://www.boredpanda.com/amazon-customer-tells-how-avoid-reviews-scam/
θα δεις ότι όλοι στα σχόλια προτείνουν τη χρήση του Fakespot.com και του reviewmeta.com
Ελπίζω να βοήθησα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Alexa Amazon

Alexa Plus: Η επί πληρωμή έκδοση της Alexa έφτασε από την Amazon

Πριν από μερικές ημέρες, η Microsoft κυκλοφόρησε το Copilot Pro, μια επί πληρωμή έκδοση του Copilot με πρόσθετες δυνατότητες.

Business Amazon Twitch

Twitch: Αποχωρεί από την Κορέα λόγω «απαγορευτικά ακριβών» χρεώσεων δικτύου

Το Twitch ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τερματίσει τις δραστηριότητές του στη Νότια Κορέα στις 27 Φεβρουαρίου 2024.

Business Amazon Apple Google

Η Αυστραλία επιβάλλει νέους Νόμους Ανταγωνισμού σε ψηφιακές πλατφόρμες

Σε πολλές χώρες, οι ψηφιακές πλατφόρμες αντιμετωπίζουν αυξημένους περιορισμούς και εμπόδια λόγω των νέων νόμων και κανονισμών.

Business Alexa Amazon featured

Η Amazon θα πουλάει και αυτοκίνητα – Πρώτος συνεργάτης η Hyundai

Η Amazon, η οποία ξεκίνησε πουλώντας βιβλία, εισέρχεται επίσημα στον κλάδο των αυτοκινήτων και ποδαρικό θα κάνει η Hyundai.