ΗΠΑ: Πρόστιμα και φυλάκιση σε όσους χρησιμοποιούν το κινητό ενώ περπατούν

Το να οδηγείς και να στέλνεις μήνυμα στο κινητό σου ή να μιλάς στο τηλέφωνο, είναι παράνομο και υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα από την τροχαία. Όμως, το κινητό μπορεί να αποσπάσει και την προσοχή των πεζών και να βάλει σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους.

Στο New Jersey προτάθηκε ένας νόμος, ο οποίος δεν θα επιτρέπει στους πεζούς να περπατάνε και να στέλνουν μηνύματα στο κινητό, κάτι που θεωρείται ότι αποσπά την προσοχή. Επιπλέον, όσοι πάνε για τρέξιμο σε δημόσιους δρόμους δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας εκτός αν είναι hands-free.

Αν περάσει ο προτεινόμενος νόμος, τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι 50 δολάρια ή 15 μέρες φυλάκιση. Το 50% των εσόδων από τα πρόστιμα θα χρησιμοποιηθεί για να ενημερώνεται το κοινό για τους κινδύνους που υπάρχουν για όσους περπατούν και αποσπούν την προσοχή τους στο κινητό.

Ενδιαφέροντα στατιστικά

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ οι θάνατοι από ατυχήματα τα οποία προκλήθηκαν από πεζούς από το 11% που ήτα το 2005, πήγαν στο 15% το 2014. Κι άλλες πολιτείες είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν πρόστιμα σε πεζούς που έχουν τα μάτια στο κινητό τους και όχι στο δρόμο, όμως απέτυχαν. Η Χαβάη έχει προτείνει νόμο, όπου θα επιβάλλεται πρόστιμο 250 δολ. στους πεζούς που περνούν έναν δρόμο, ενώ χρησιμοποιούν κάποια ηλεκτρονική συσκευή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ, από το 2000 έως το 2011 έχουν προκληθεί 11.101 τραυματισμοί που σχετίζονται με τα smartphones και την χρήση του ενώ περπατάς. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι γυναικών κάτω των 40 ετών. Κατά την διάρκεια του τραυματισμού, οι περισσότεροι μιλούσαν στο κινητό, ενώ το 12% έστελνε μήνυμα. Το 80% των περιστατικών περιλαμβάνει την πτώση πεζών, ενώ στο 9% των περιπτώσεων οι χρήστες έπεφταν πάνω σε αντικείμενα που δεν κινούνται (βλέπε κολόνες, τοίχους κλπ). Μέσα στους τραυματισμούς περιλαμβάνονται κακώσεις, κατάγματα, διάσειση και μώλωπες.

smartphone pedestrian, ΗΠΑ: Πρόστιμα και φυλάκιση σε όσους χρησιμοποιούν το κινητό ενώ περπατούν

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑντώνηςΤ

Επίσης δεν θα επιτρέπεται να συνομιλείς με την παρέα σου όταν περπατάς στον δρόμο, και απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 10…

Θαρρείς και αν έχεις handfree και ελευθέρα τα χεριά δεν θα αποσπάται η προσοχή σου. Εκτός και αν θεωρούν ότι οδηγούμε τον εαυτό μας με τα χέρια τότε πάω πάσο… αλλά τότε δε θα πρέπει να κρατάμε και αντικείμενα όταν περπατάμε.

Δεν πάμε καλά… εάν ο άλλος δεν έχει μυαλό να κοιτάξει μπροστά του ή όταν περνάει τον δρόμο τότε με ή χωρίς κινητό πάλι τα μούτρα του θα φάει.

ΑντώνηςΤ

Μου ήρθε και άλλη απορία, η χρήση του GPS που βρίσκεται στο κινητό επιτρέπεται? Και αν όχι η χρήση κλασικού τεράστιου χάρτη που έχει την αντίστοιχη αν όχι χειρότερή επίπτωση στην απόσπαση της προσοχής επιτρέπεται?… χαχαχα

Πραγματικά αν κάτσω να το σκεφτώ λίγο ακόμα θα βρω δεκάδες τέτοια… αλλά δεν φταίνε αυτοί, εμείς φταίμε που τους ψηφίζουμε άσχετα αν είμαστε από Ελλάδα ή Αμερική, παντού ίδιοι είναι ευκαιρία να βγάλουν κανένα παραδάκι.

VasilisA3

Να πως βγαίνουν τα λεφτά Τσιπρα ακούς όχι μόνο με φόρους. Επίσης προτείνω πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια smartphonοκατοχής smartphonοχρησης.

ChrisG

καλα τους κανουν.δεν ειναι το θεμα οι μωλωπες οι κακωσεις κλπ το προβλημα.αντε να χτυπησει μονος του λες κακο του κεφαλιου του.ο αλλος κοντεψε να βρεθει στις ροδες του αυτοκινητου μου γιατι μιλουσε στο κινητο και χασκογελουσε με την γκομενα στο πεζοδρομιο,οταν ξαφνικα του ηρθε να πεταχτει στα 2 μετρα μπροστα μου.τι νομιζουν μερικοι;ενα αμαξι σταματαει στα 2 χιλιοστα;εχει παραγινει το θεμα με τους πεζους.ακομη και στο πεζοδρομιο πανω σου πεφτουν.ουτε κοιτανε μπροστα τους.λες και βρισκονται στο σαλονι του σπιτιου τους.

jonakis

+1 chrisG

ΑντώνηςΤ

@ChrisG, θα συμφωνήσω απόλυτα, μόνο που αυτό γίνεται και χωρίς την χρήση κινητού, ή είσαι προσεκτικός ή δεν είσαι. Κανένα πρόστιμο δεν θα διορθώσει την αφηρημάδα και το να τηρείς τους κανόνες όταν περνάς ένα δρόμο. Μονόδρομος ή όχι κοιτάς πάντα και από τις 2 μεριές για να είσαι σίγουρος ότι δεν κάνεις λάθος.

Δηλαδή το να περπατάς/τρέχεις σε δημοσίους δρόμους ακούγοντας μουσική ή μιλώντας μέσω handsfree σε κάνει πιο προσεκτικό. Είναι χαζός ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν και το εξειδικεύουν.

Και όχι μόνο αυτό, μια φορά την «πάτησα» και ευτυχώς δεν με πάτησε ;), όταν από συνήθεια πέρασα ένα στενό αργά την νύχτα βασιζόμενος στην ακοή μου (δεν άκουγα κανένα όχημα να κινητέ). Έλα μου ντε που πέτυχα στην στροφή ένα ηλεκτρικό scouter. Οπότε πάντα κοιτάμε.

ChrisG

@ΑντώνηςΤ το λες διοτι δεν εχεις διαβασει επισημες μελετες που λενε οτι ειτε μιλας στο κινητο ειτε εισαι μεθυσμενος ειναι ενα και το ιδιο.μαλλον δεν οδηγεις γιάυτο και εισαι ολιγον Light στην κριτικη.ρωτα και αυτους που οδηγουνε τι τραβανε απο την αφηρημαδα οσων μιλανε στα κινητα.ειτε πεζοι ειτε με τιμονι στα χερια.στο τελος ομως εγω θα βρω τον μπελα μου και ας μην φταιω.

Konstantinos

Το παιχνίδι ingress για μένα είναι το πιο επικίνδυνο. Δείτε game play στο YouTube που περπατάνε και κοιτάνε τον κόσμο μέσα από το κινητό πάνω σε μηχανή και ποδήλατα. Μια χαζομάρα που πίσω από αυτή βρίσκεται η google

JohnWave

Nομίζω ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου ( δεν είναι θέμα IQ) . Υπάρχουν εγκέφαλοι που αφιερώνονται πλήρως σε ένα ερέθισμα ( πχ ένας άνθρωπος που μιλά στο τηλέφωνο ή που βλέπει μια ταινία και είναι τόσο αφοσιωμένος που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του ) και άλλοι που δεν αφιερώνονται τόσο σε ένα ερέθισμα οπότε τους γίνονται εύκολα αντιληπτά τα γύρω ερεθίσματα.

Piko

Μακαρι να γινοταν κατι τετοιο κ εδω. Εχει παραγινει το κακο. Εχω καταντησει να βλεπω πεζο και να φοβαμαι. Οι περισσοτεροι με κινητο να γραφουν μνμ και να περπατανε λες και ειναι μονοι τους σε καποια αλανα.
Πριν λιγο καιρο πηγαινα σε μια δουλεια το απογευμα κ βλεπω απο αριστερα μου μια νεαρα στο πεζοδρομιο να “τσαταρει”. Κοβω ταχυτητα μηπως πεταχτει και τελικα καταλαβαινω οτι θα συνεχισει να περπατα χωρις να ελεγξει το δρομο. Προφανως σταματαω κ την κοιταω. Κ αφου εχει φτασει στη μεση του προφυλακτηρα μου, συνειδητοποιει τι ειχε μολις γινει, γυριζει με κοιταει κ μου κανει νοημα “πωπω συγγνωμη”… Τι να πεις εκει….
Το αλλο που πρεπει να γινει ειναι οι κατασκευαστες κινητων τηλεφωνων να αξιοποιησουν τους 200 σενσορες κινησης που βαζουν για διαφορες μπαρουφες κ οταν μπαινει καποιος στο αυτοκινητο κ κινειται με πανω των 10km/h να μην ανοιγει καν η οθονη στις τσατοεφαρμογες.
Πηγαινουνε σε λεωφορους με 60 κ 70 και τσαταρουν. Ημαρτον. Χανουν τις λωριδες, φρεναρουν αποτομα… αθλιοι…
Και οσοι διαφωνησουν δεν θα χαλασω τη ζαχαρενια μου. Απλα παιδια ανηκετε στους λεγομενους τσατακιδες! Οποτε δεν προκειται να ασχοληθω καν μαζι σας!

@papaki

Ελπίζω να επιτρέπεται το bluetooth.

petros

samsung gear s και καθάρισες !!

Denis

Όσο μειώνεται ο δείκτης νοημοσύνης μια μάζας ή και ενός λαού και απουσιάζει η κοινή λογική τόσο θα υπάρχουν μέτρα προστασίας των υπολοίπων. Προτείνω να βάλουν τσουχτερότερα πρόστιμα γιατί δε χρωστάει κανένας οδηγός να πληρώσει για άνθρωπο την κάθε ανεμοδαρμένη κορασίδα που θέλει να βγάλει selfie ή να κάνει τσατ στη μέση του δρόμου μη σεβόμενη το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ειδικά στην Αμερική είναι ικανοί κάνουν ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο αρκεί να το καταγράψουν με την κάμερα του κινητού και να μαζέψουν views. Το βλέπω πλέον και στη χώρα μας και τραβάω τα μαλλιά μου.Προφανώς έχει παραγίνει το κακό γι’αυτό είπαν να λάβουν τα μέτρα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.