Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι κατασκευαστές Android συσκευών ως προς την αναβάθμιση του λογισμικού τους

αναβαθμίσεις Android πρόβλημα, Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι κατασκευαστές Android συσκευών ως προς την αναβάθμιση του λογισμικού τους

Γενικώς επικρατεί η αντίληψη στον κόσμο ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν υποστηρίζουν όσο θα έπρεπε τις συσκευές τους από θέμα software και αναβαθμίσεων μετά την κυκλοφορία τους. Με βάση στοιχεία από το PhoneArena θα διαπιστώσει κανείς ότι το να λάβει μια συσκευή μία νέα έκδοση λογισμικού, συγκεκριμένα μιλώντας Android Update, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Παράμετροι όπως ο τύπος της συσκευής, το δίκτυο με το οποίο μπορεί να συνεργάζεται μια εταιρία (κυρίως στο εξωτερικό ισχύει αυτό) ακόμη και η κατασκευάστρια εταιρία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πότε και εάν μία συσκευή θα πάρει την επόμενη αναβάθμιση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή και ας ρίξουμε συνοπτικά μια ματιά στα βήματα τα οποία ακολουθούνται (μιλώντας για το εξωτερικό τώρα) για να κυκλοφορήσει επισήμως μια αναβάθμιση. Το πρώτο βήμα είναι να δοκιμάσουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας (πχ Verizon, AT & T ή T-Mobile κλπ) μία εκδόση Android που έχει ετοιμαστεί από την Samsung, και να δουν πως ανταποκρίνεται με δικές τους αλλαγές πάνω σε αυτήν. Στο δεύτερο στάδιο οι πάροχοι των ΗΠΑ δοκιμάζουν πάνω στη νέα πλατφόρμα δικές τους εφαρμογές για να τσεκάρουν τη συμβατότητα με το δίκτυο, τον φορέα, τα ραδιοκύματα κλπ και μετά στέλνουν τις αναφορές τους στην Samsung. Στο τρίτο στάδιο η κατασκευάστρια εταιρία (η Samsung στην προκειμένη) και οι πάροχοι εργάζονται για να εξαλείψουν τυχόν σφάλματα ή προβλήματα με το συγκεκριμένο φορέα λογισμικού ή τη συνδεσιμότητα του δικτύου. Όταν οι εφαρμογές και οι ρυθμίσεις ολοκληρωθούν, αποστέλλονται στη Samsung σε κατάσταση θεωρητικής ετοιμότητας για να συμπεριληφθούν στο τελικό firmware προσαρμοσμένο στον συγκεκριμένο πάροχο και να γίνει στην συνέχεια διαθέσιμο για τους συνδρομητές της Verizon, AT & T, T-Mobile, Sprint κλπ όταν η διαδικασία αυτή θα έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε υπάρχουν ορισμένα επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν όταν η Google δεν παρέχει το λογισμικό Android σε ξεκλείδωτες συσκευές, όπως κάνει με τα Pixel ή κάποιοι άλλοι κατασκευαστές με τα δικά τους τηλέφωνα, όπως η Nokia. Οι fans των smartphones λατρεύουν να κατηγορούν την Samsung ότι καθυστερεί με τις αναβαθμίσεις των συσκευών της, στην πραγματικότητα όμως, και όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα, η Samsung βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις δυνατών αναβαθμίσεων για τις συσκευές της (με μέσο όρο 1,3 αναβαθμίσεις ανά συσκευή) αποτελώντας ταυτόχρονα μία από τις 3 μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες Android συσκευών παγκοσμίως. Γιατί είναι διαφορετικό να έχεις να αναβαθμίσεις μερικές δεκάδες συσκευές, όπως ισχύει για άλλες κατασκευάστριες εταιρίες android συσκευών (βλέπε Nokia, OnePlus κλπ) και άλλο να έχεις στο ενεργητικό σου τις χιλιάδες συσκευές που έχει η Samsung. Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε και όλες τις συσκευές της Samsung που πρόκειται να δεχθούν την τελευταία έκδοση Android 9 Pie.

αναβαθμίσεις Android πρόβλημα, Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι κατασκευαστές Android συσκευών ως προς την αναβάθμιση του λογισμικού τους

Εάν λοιπόν είστε ευχαριστημένοι από την ναυαρχίδα της Samsung που μπορεί να κατέχετε τώρα, οι ενημερώσεις λογισμικού δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για το αν θα την αναβαθμίσετε με την επόμενη. Ο μέσος αριθμός σημαντικών ενημερώσεων λογισμικού που λαμβάνει ένα τηλέφωνο Samsung είναι στην πραγματικότητα ο υψηλότερος μεταξύ των τριών κορυφαίων κατασκευαστών Android.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Xperiakias(XZ1)

SONY!

George

Βλέπω στην τελευταία θέση το Lenovo, και δίκαια πιστεύω. Είχα παλαιότερα το Lenovo P2. Το κινητό ερχόταν με έκδοση android 6 που δούλευε τέλεια. ‘Ενα κινητό με αρκετά καλά specs σε πολύ καλή τιμή. Και με τεράστια διάρκεια μπαταρίας!! Αργότερα ήρθε η αναβάθμιση σε android 7, που όμως ουσιαστικά όχι μόνο δεν πρόσθεσε κάτι το διαφορετικό, αντιθέτως μάλιστα εμφανίστηκε σε πάρα πολλούς χρήστες (ανάμεσά τους και εγώ) το bug να κρασάρουν κατά διαστήματα όχι μόνο οι εφαρμογές, αλλά ακόμα και το ίδιο το σύστημα και να χρειάζεται να κάνεις επανεκκίνηση για να λειτουργεί και πάλι σωστά. Και ενώ θα περίμενε κανείς με τόσους πολλούς χρήστες που είχαν το συγκεκριμένο πρόβλημα να βγει μια αναβάθμιση που να διορθώσει το θέμα του software, η αναβάθμιση αυτή δεν ήρθε ποτέ. Και το πρόβλημα φυσικά δεν λύθηκε και ποτέ, τουλάχιστον σε εμένα, ούτε καν με την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων (reset) του κινητού. Αντιθέτως στο Xiaomi Redmi Note 5 που έχω τώρα, παρόλο που δεν έχει πάρει ακόμα το android 9, εντούτοις δέχεται τακτικά αναβαθμίσεις και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την απόδοση του software….

bill

*sponsored by samsung 😂😂😂😂

Apostolos

Μια χαρά δουλεύουν και χωρίς αναβάθμιση δεν Καταλαβαίνω τι καιγεστε

sav

Sony πάντα μπροστά αυτή η εταιρία κ εδώ!

bill

sony μπροστα?
4 θεση δεν την λες κ. μπροστα καλη σε σχεση με κάποιους αλλους, πρωτοπόρα δεν την λες παντως

Kostas_falcon

Βλέπω πόσο κάτω έχουν την σαομι και το μαξ3 μου έχει ήδη Android pie επίσημα εδώ και έναν μήνα

Baiosss

Τους γλενταει ολους η OnePlus!

Christz

OnePlus Μέχρι να σβήσει ο ήλιος!! 🙂
Σε κινητό 2ετιας πριν 1 μήνα περίπου πήρα Android pie με πολλές βελτιώσεις ακόμη και στην ταχύτητα!

Γιάννης

Η Nokia στο θέμα των αναβαθμίσεων είναι πολύ μπροστά. Είμαι κάτοχος του Nokia 8, πήρα πριν μια εβδομάδα αναβάθμιση σε Android pie. Κάθε μήνα επίσης παίρνω αναβάθμιση στην ασφάλεια της συσκευής. Τρομερή η αναβάθμιση, η οποία βελτίωσε ακόμα περισσότερο την συσκευή. Συνολικά έχουμε πάρει μέχρι στιγμής τρεις αναβαθμίσεις λογισμικού.

Καλά τα κινέζικα κινητά, όμορφα τα Xiaomi και τα Huawei, αλλά σε θέματα αναβάθμισης είναι πολύ πιο πίσω από την Nokia.

Το επόμενο μου κινητό θα είναι πάλι Nokia, μόνο και μόνο λόγω αξιόπιστων και συνεχών αναβαθμίσεων, καθώς και σεβασμού της εταιρείας προς τον καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Exynos Samsung Snapdragon

Samsung Exynos 2500 3nm: Θα έχει καλύτερη απόδοση από τον Snapdragon 8 Gen 4;

Η Samsung φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλα βήματα με τις επιδόσεις των Exynos επεξεργαστών της και φέτος λέγεται πως θα αγγίξει κορυφή.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S21

Χρήστες συσκευών Samsung Galaxy παραπονιούνται για πράσινες γραμμές στην οθόνη μετά από ενημέρωση

Οι περιβόητες πράσινες γραμμές έχουν επιστρέψει για να στοιχειώσουν ορισμένους χρήστες Samsung Galaxy μετά από ενημέρωση του τηλεφώνου.