Οι προβληματικές πωλήσεις των iPhone οδηγούν τη μετοχή της Apple σε “ελεύθερη πτώση”

προβληματικές πωλήσεις iPhone οδηγούν μετοχή Apple ελεύθερη πτώση, Οι προβληματικές πωλήσεις των iPhone οδηγούν τη μετοχή της Apple σε “ελεύθερη πτώση”

Οι πωλήσεις των νέων iPhone δε φαίνεται να είναι οι αναμενόμενες και αυτό έχει οδηγήσει τη μετοχή της Apple σε “ελεύθερη πτώση”, τους προμηθευτές της να βλέπουν μειωμένα έσοδα και τον προβληματισμό να μεγαλώνει. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Τα νέα iPhone Xs, Xs Max και XR μπορεί να ενσωματώνουν νέα χαρακτηριστικά αλλά φαίνεται αυτά από μόνα τους δε δείχνουν να είναι αρκετά για να κρατήσουν τη μετοχή της Apple ψηλά, μιας και οι πωλήσεις τους έχουν οδηγήσει την τιμή της μετοχής της Apple στην κατρακύλα και τους προμηθευτές να αλλάξουν τους υπολογισμούς για τα έσοδά τους, κατηγορώντας την Apple για την κατάσταση που δημιουργείται.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία AMS AG που προμηθεύει την Apple με 3D imagine αισθητήρες, αναγκάστηκε να κάνει εκτιμήσεις για μικρότερα έσοδα, κατηγορώντας την Apple για αυτό, με τις αρχικές της εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για έσοδα 610 εκ. δολαρίων, αλλάζοντάς τις εκτιμήσεις της σε 480 εκ. δολάρια λόγω “πρόσφατης αλλαγής στη ζήτηση από μεγάλο πελάτη”. Η εταιρεία AMS είναι ένας από τους τελευταίους προμηθευτές που ανακοίνωσε μείωση στα έσοδά της, μετά την εταιρεία συναρμολόγησης Hon Hai, την Japan Display που μείωσε την πιθανή αύξηση κερδών από 10%-20% σε 5%-15%.

Η Lumentum Holdings που κατασκευάζει 3D sensing laser για τη selfie κάμερα των iPhone ανακοίνωσε μείωση κατά 70 εκ. δολάρια τα προβλεπόμενα έσοδά της. Επίσης, η εταιρεία Qorvo που κατασκευάζει chip ραδιοσυχνοτήτων για smartphones και συνδεδεμένων συσκευών, μείωσε τις προβλέψεις της από 880-900 σε 800-840 εκ. δολάρια λόγω των αλλαγών στη ζήτηση για flagship smartphones, με τις μετοχές της εταιρείας να σημειώνουν μείωση σε ποσοστό πάνω από 1% αλλά στην πορεία ανέκαμψε μερικώς.

προβληματικές πωλήσεις iPhone οδηγούν μετοχή Apple ελεύθερη πτώση, Οι προβληματικές πωλήσεις των iPhone οδηγούν τη μετοχή της Apple σε “ελεύθερη πτώση”

Αυτό που θα περίμενε κάποιος είναι τη ζήτηση να αυξάνεται μιας και ενώ το 2017 υπήρχε μόνο το iPhone X με το Face ID, αυτή τη χρονιά υπάρχουν τρία iPhone με αυτό το χαρακτηριστικό. Αντιθέτως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αναλυτές να αναφέρουν πως οι προμηθευτές της Apple χαμηλώνουν τις εκτιμήσεις για τα έσοδά τους εξ αιτίας της Apple.

Φαίνεται πως τελικά υπήρχε λόγος που η Apple είχε αναφέρει ότι δε θα αναφέρει ξανά το πόσες συσκευές έχει πουλήσει, μιας και ενώ οι πωλήσεις του iPhone XR αναμενόταν να ξεπεράσουν αυτές των iPhone Xs και Xs Max συνολικά, χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να πουληθεί το αρχικό stock, τη στιγμή που οι πρώτες “φουρνιές” των iPhone εξαντλούνταν συνήθως εντός μερικών ωρών.

Ένας άλλος παράγοντας που δε βοηθάει την Apple είναι τα προβλήματα στο hardware, με το πιο πρόσφατο να είναι αυτό με την οθόνη του iPhone X που είχε πρόβλημα με την αφή και την Apple να ανακοινώνει δωρεάν επισκευή σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τη στιγμή που και τα προηγούμενα iPhone έχουν παρουσιάσει προβλήματα.

Αν συνδυάσουμε όλα αυτά μαζί με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές πώλησης των νέων iPhone, τα προβλήματα στο software και την απόφαση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να καθυστερήσουν την υποστήριξη στην eSim, οδηγώντας τους καταναλωτές στο να μη σπεύσουν να αγοράσουν τα νέα iPhone, και τα προβλήματα για την Apple να μην έχουν τέλος.

Με όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Apple, η εταιρεία μπαίνει στο λεγόμενο “Bear Market” όπου η τιμή της μετοχής της “χάνει έδαφος” και πέφτει η τιμή της, δίνοντας την ευκαιρία αγοράς τους, χάνοντας 20% της τιμής της μετά από 52 εβδομάδες ανόδου και 213 δισ. δολάρια από την αξία της σαν εταιρεία, φέρνοντάς τη σε επίπεδα χαμηλότερα από το μέσο όρο των 200 ημερών.

Οι μετοχές της Apple έχουν πλέον πέσει 3% κάτω από το μέσο όρο αυτών των 200 ημερών, με την αξία της μετοχής να πέφτει στα 182 δολάρια και θα χρειαστεί να ανακάμψει φτάνοντας τα 204 με 207 δολάρια για να βγάλει τις μετοχές της από το “Bear Market”, ενώ η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη για τους επενδυτές να αγοράσουν, τη στιγμή που η Apple παρουσιάζει απώλειες για πέμπτη συνεχή φορά, κάτι που έχει να γίνει από τον Απρίλιο.

προβληματικές πωλήσεις iPhone οδηγούν μετοχή Apple ελεύθερη πτώση, Οι προβληματικές πωλήσεις των iPhone οδηγούν τη μετοχή της Apple σε “ελεύθερη πτώση”

Πηγή:1, 2, 3

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

Πείτε την αλήθεια βρε πουλημένοι προμηθευτές μια φορά!! 111!!1
Δεν προλαβαίνετε τις παραγγελίες και δυσκολεύεστε στα υπερύψηλά ποιοτικά μας standards και βγάζετε χολή. Μήπως τα πήρατε κάτω από το τραπέζι από τους κανάγιες της Qualcomm ή τα τομάρια της μικρομάλακης ? ΕΕΕΕ ? Ομολογήστε !

John Real

Προτείνω να ανέβουν οι τιμές στα 3000 ευρώ ώστε να βγάλει τα σπασμένα η αγαπημένη μας εταιρεία με σήμα το μήλο. Στην ανάγκη ας κάνουμε έναν έρανο ρε αδερφέ γιατί είναι κρίμα να μην πάρει ο Μάγειρας (Cook) ένα γερό μπόνους και φέτος.

Stavag

Την ώρα που οι Κινέζοι κάνουν πάρτι, η apple βάζει τις τιμές στα 1400 ευρώ.Τασεις αυτοκτονίας αφού ένα μεγάλο μέρος των χρηστών ,έτσι και πιάσει στα χέρια του ένα κινητό σε προσιτή τιμή θα καταλάβει ότι μπορεί να κάνει την δουλειά του με το ένα τρίτο από αυτά που ζητάνε η νεόπλουτοι της apple

Tair

Samsung ρε λιγότερα προβλήματα!!!

John V

wohooo ώρα να αγοράσουμε μετοχές της apple δλδ.

Ακης

Εμενα προσωπικα μου αρεσουν πολυ τα νεα iphone αλλα η τιμη τους με διωχνει ξεκαθαρα απο πελατη της apple .ταβανι τα 800ευρω για ναυαρχίδα.ειναι αλλοπρόσαλλη η τιμιλογηση απο apple και Samsung και κλισέ αυτο που θα πω αλλα αν το συνεχισουν ετσι θα εχουν την κατάληξή της νοκια στον τομεα των κινητων

Γιώργος Μι

Έχει απόλυτο δίκιο ο stavag
Ετσι ειναι!
Ειδικά τα Oneplus που έτυχε να αγοράσω είναι τρομερά και στο ενα τρίτο της τιμής!
Βέβαια οι πωλήσεις δεν είναι ο προβληματισμός του καταναλωτή…
Εμάς μας ενδιαφέρει να πάρουμε συσκευή που να μας δώσει την ικανοποίηση ότι έπιασαν τόπο τα χρήματα μας και να μας κρατήσει όσο πιο πολύ γίνεται χωρίς προβλήματα.

Giako

Η Apple έκανε ένα τεράστιο σφάλμα. Θέλησε να κρατήσει ευχαριστημένους τους μετόχους αδιαφορώντας για όλους τους άλλους (προμηθευτές, καταναλωτές). Θα έρθει η στιγμή (δεν ήρθε ακόμη) που θα πληρώσει το μάρμαρο. Θεωρώ ότι πρέπει να πουλάει 20% κάτω σε όλα της τα προιόντα.

Flagship killer

Αυτή τη στιγμή
Note 9 6/128 €782
IPhone XR 64 €833

Ψάχνουν τι φταίει;;;
Η συγκεκριμένη τιμολόγηση δε θα τους βγει σε καλό… και φρόνιμο θα ήταν να την αποφύγει και η Huawei που ζητάει 1000 ευρώ για ελαττωματικες οθόνες LG….
Όταν η Samsung πάτησε οριακά το χιλιάρικο με ένα 100% άρτιο τηλέφωνο σαν το note 9 , η huawei τι πήγε να το παίξει κόκορας χωρίς το βάρος του brand ακόμα να υποστηρίξει τέτοιες τιμές. Δε λέω πως τα mate δεν είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ (άσχετα αν είναι ελαττωματικα στις οθόνες) αλλά όταν έχω να διαθέσω χιλιάρικο με επιλογές samsung, Apple, Huawei τότε Δυστυχώς και ίσως άδικα η κινέζοι είναι 3η επιλογή.
Το mate 20 pro χωρίς ελάττωμα και με τιμή 850 θα έκανε πάταγο από τη μια γωνιά του κόσμου ως την άλλη.
Προσωπική μου επιλογή λοιπόν μετά από πολύ σκέψη είναι το note 9 που μόλις πέσει λίγο ακόμα σε συνδυασμό με τιμολόγιο μου βγαίνει όσο ένα 1+ 6.
Το XR το είδα και ακόμα απορώ γιατί ζητάει 930 ευρώ.
Το mate 20 ήταν φαβορί αλλά 1000 και φόβος ελαττώματος το έκαναν μια ιδέα που απλά πέρασε…

Vladimiros

Εκει που ανεβαινε σταδιακα η apple τωρα θα πεφτει σταδιακά…τι να κανουμε τα ωραία πραγματα δεν κρατανε χρονια..και αν εξακολουθηση παλι αυτην την πολιτικη ακομα χειροτερα θα παει η γνωμη μου..

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

flagship killer note 9 512 και εχει κινητο διαμάντι για πεντε χρόνια . και εγω το Μάη ναμαστε καλα εχω κανονισει τα οικονομικά μου

Koukouroukou

παιδια η αγορα δεν ειναι οπως παλια. με 300 εως 400 ευρω αγοραζεις τοπ κινητα απο κινεζικες εταιρείες. ειδικά η σιαομι κανει πολυ καλη δουλεια και οι συσκευες τις αξίζουν

Αστέριος Στέλιος

Αυτό που φταίει είναι πως τα προϊόντα της είναι Appleσιαστα και ο κοσμος δεν θέλει πια να τις δίνει τα λεφτά του Applοχερα και αυτό επειδή όλοι καταλάβανε πόσο Appleίστοι είναι εκεί στο Cupertino ….το Appla

Christz

Flagship killer
Συγνώμη φίλε αλλά Είσαι προκατειλημμένος σε πράγματα και αντιλήψεις περασμένων όχι χρόνων αλλά δεκαετίων.. Μου θυμηζεις κάτι θείες που έχουν να διαθέσουν 150€ για κινητό και θέλουν να γράφει πάνω Samsung αλλιώς λέει τι μάρκα θα πω ότι εχω; xiaomi???
Αν ήθελα να αλλάξω τώρα κινητό και διέθετα κοντά στα 1000€ θα έπαιρνα ασυζητητί Huawei . Όταν φυσικά διορθονοταν το πρόβλημα στις οθόνες.

Flagship killer

@chriztststs πως σε λένε, δεν θα έπαιρνα ποτέ συσκευή που έβγαλε ελάττωμα. Όσο για το mate γράφω με κεφαλαία πως είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΌ . Γούστα είναι αυτά κι έτσι εγώ όχι με 1000 αλλά με 600 θα πάρω note που παίρνουν οι… θείες.

Giorgis

Καλό είναι όταν θελουμε να σχολιάσουμε κάτι να ερευνούμε. Διότι αλλιώς γράφουμε αρλούμπες. Οπως γράφουν αρκετοί σχολιαστές. Ποια ελεύθερη πτώση; Μπείτε στο χρηματιστήριο το αμερικανικό nasdaq και δείτε την ελεύθερη πτώση της μετοχής της Apple προς τα επάνω. Πρώτη φορά βλέπω μετοχή να ανεβαίνει και να σχολιάζουν όλοι την ελεύθερη πτώση.

And.K

Γι αυτό δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ? Ποιος νοήμων άνθρωπος ασχολείται με το τι κάνει η Apple?τηλέφωνο αγοράζουμε ρε.. Όχι μηχανάκι… Έχουν μπερδευτεί

JD

Η μετοχη ειχε φτασει στα $230 και τωρα εχει $193. Δεν ειναι κσι ελευθερη πτωση προς το παρον αλλα φαινεται οτι μια μεριδα αγοραστων ανακαλυψε επιτελους οτι υπαρχουν ισαξια ή και καλυτερα κινητα στα μισα λεφτα.

Kostas

Άρα να διαβάζουμε επενδυτή πριν αγοράσουμε κινητό πλέον!

peat

Κριμα και αγορασα ( με 36 δόσεις ) ενα για την γυναίκα και ενα για την κόρη προς υποστηρηξη , τι εγινε ρε παιδιά ??

οχι δεν το πιστευω η apple ?? γρήγορα όλοι να βάλετε δόσεις …

Tasos

Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και ξανά ανεβαίνει και ξανά κατεβενει έτσι είναι η πραγματικότητα.

Δημήτρης Ν

Δεν έχει ανάγκη τόσα χρήματα βγάζει αλλά πέρα από αυτό φταίνε και οι τιμές φέτος το ποιο φθηνό σχεδόν 1000 ευρώ xr ενώ με λίγα χρήματα λιγότερα παίρνεις ένα note 9 το οποίο το θεωρώ πολύ καλύτερο.
Αλλά πάλι θεωρώ όσο ανεβάζει τις τιμές έχει φανατικούς που και 2000 ευρώ να πάνε πάλι θα υπάρχουν πολλοί που θα αγοράσουν είτε επειδή τους βολεύει είτε επειδή να δείχνουν ότι είναι apple.

Petros

Μετα το φιάσκο του mate 20 pro, το Note 9 ειναι μονόδρομος

Kostas79

Οι εταιρίες θέλουν να βγάλουν κέρδος …όσο υπάρχουν άνθρωποι που καλύπτουν τη ζήτηση τότε καλα κάνουν. Εγω παλι αγοράζω πάντα τηλέφωνο μιας χρονιάς πίσω που έχει δουλεψει και ξέρω ότι είναι οκ. Πριν λίγες μερες αγόρασα huawei mate 10 pro στα 430€ και αντικατέστησε ένα xiaomi mi5s plus. Το θεωρώ για εμένα πιο value for money. 1000 για κινητο εγω δεν δίνω που να χτυπάνε τον κ@λο τους κατω. Όσοι μπορούν καλα κάνουν και πέρνουν και όσοι δεν μπορούν και πέρνουν απλά …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.