Ποιοί κατασκευαστές Android smartphone “υπόσχονται” αναβαθμίσεις ασφαλείας που τελικά δεν πραγματοποιούν;

κατασκευαστές android smartphone υπόσχονται αναβαθμίσεις ασφαλείας δεν πραγματοποιούν, Ποιοί κατασκευαστές Android smartphone “υπόσχονται” αναβαθμίσεις ασφαλείας που τελικά δεν πραγματοποιούν;

Σε έρευνα που έγινε στο λειτουργικό σύστημα 1200 Android smartphones όλων των εταιρειών, βρέθηκε πως ενώ οι κατασκευαστές ανακοινώνουν αναβαθμίσεις σχετικές με την ασφάλεια των συσκευών, αυτό που πραγματικά κάνουν είναι να αναβαθμίζουν τις συσκευές χωρίς να εγκαθιστούν την αναβάθμιση ασφαλείας. Πόσες αναβαθμίσεις ασφαλείας έχει παραλείψει η κάθε εταιρεία;

Το να παραλείπει μια εταιρεία να δίνει την αναβάθμιση ασφαλείας (security patch update) σε συσκευές της, κάνει τις εν λόγω συσκευές πιο ευάλωτες σε σύγκριση με αυτές που είναι αναβαθμισμένες όπως πρέπει, χωρίς να σημαίνει ότι αν δε λάβει την αναβάθμιση κάποιο smartphone τότε είναι απροστάτευτο σε κάθε είδους απειλή. Οι μηνιαίες αναβαθμίσεις σίγουρα βοηθούν αλλά όπως και να έχει, υπάρχουν μέτρα που λαμβάνονται για να υπάρχει μια υποτυπώδης ασφάλεια.

Μια φορά το μήνα η Google διαθέτει αναβαθμίσεις για τη διόρθωση λάθη και κενά ασφαλείας στο Android και έπειτα οι κατασκευαστές τις λαμβάνουν για να τις μοιράσουν στις συσκευές τους, μια διαδικασία που είναι αργή εξαιτίας του πολύπαθους fragmentation. Ειδικά όταν οι εταιρείες ανακοινώνουν αναβαθμίσεις τις οποίες δεν εγκαθιστούν τελικά, η διαδικασία αυτή είναι ακόμα πιο χρονοβόρα και καθιστά τις συσκευές πιο ευάλωτες.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση που αναβαθμίσεις ασφαλείας παραλείπονται κατά λάθος ενώ σε άλλες περιπτώσεις δε φαίνεται να είναι και τόσο “κατά λάθος” η παράλειψη μιας και ενώ το Samsung Galaxy J5 του 2016 έχει λάβει όσες αναβαθμίσεις ασφαλείας έχουν κυκλοφορήσει, το Galaxy J3 του ίδιου έτους υποτίθεται πως έχει λάβει κάθε αναβάθμιση χωρίς όμως να έχει λάβει καμία από τις 12 που έχουν γίνει διαθέσιμες.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε πως παίζει ρόλο ο τύπος του επεξεργαστή που διαθέτει κάθε smartphone στο αν θα λάβει την αναβάθμιση ασφαλείας. Για παράδειγμα, τα Samsung που διαθέτουν τους Exynos επεξεργαστές φαίνεται πως έχουν λάβει σχεδόν όλες τις αναβαθμίσεις σε σύγκριση με τους MediaTek οι οποίοι έχουν χάσει κατά μέσο όρο 9.7 αναβαθμίσεις ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η Samsung και η Sony έχουν παραλείψει 0-1 αναβαθμίσεις ενώ η TCL και η ZTE φάνηκε πως έχουν παραλείψει 4 αναβαθμίσεις και πάνω. Στη λίστα βρίσκουμε όλες τις γνωστές εταιρείες και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά.

  • 0-1 αναβαθμίσεις (Google, Sony, Samsung, Wiko)
  • 1-3 αναβαθμίσεις (Xiaomi, OnePlus, Nokia)
  • 3-4 αναβαθμίσεις (HTC, Huawei, LG, Motorola)
  • 4+ αναβαθμίσεις (TCL, ZTE)
  • Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε από τους Karsten Nohl και Jakob Kell τους οποίους ευχαρίστησε η Google για τη συνεχή προσπάθειά τους να ενισχύσουν την ασφάλεια του Android. Η συνεργασία μαζί τους έχει σα σκοπό να διαπιστωθεί γιατί οι εταιρείες δίνουν αναβαθμίσεις στις συσκευές τους χωρίς αυτές της ασφαλείας από τη Google μιας και αυξάνουν την ασφάλεια του Android και συνεπώς των smartphone όλων των χρηστών.

    Πηγή

    Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

    ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Παρακολουθήστε τα σχόλια
    Να ειδοποιηθώ όταν
    guest

    8 Σχόλια
    παλαιότερο
    νεώτερο
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Agnostos13

    Όταν λέει Google 0-1 εννοεί οτι μπορεί να υπάρχουν Nexus/Pixel που δεν έχουν λάβει τις ενημερώσεις ασφαλείας; Πως είναι δυνατόν;

    Paul

    Μπορεί να είναι και offside

    NikosAr

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο … έτσι για να ξεστραβωνόμαστε λίγο …. όταν τις υποστηρίζουμε λες και είμαστε μέτοχοι !!!

    Pitsi

    Εμενα το note8 έχει πάρει 3 αναβαθμίσεις ασφάλειας και για αυτονομία κλπ ελεγε…και 1 το 8.0

    VasiliS9plus

    Huawai 3-4 παραλείψεις ενδιαφέρον!

    giorgosgek

    για τη sony ξεραμε χρονια οτι ειναι ενταξει με τις αναβαθμισεις , οπως και η google πλεον που ειναι λογικο , καθως και η samsung η οποια δεν ειναι οπως παλια , δεν βλεπω κατι το συνταρακτικο , για τις αλλες ομως προβληματιστηκα ειναι η αληθεια.

    Darth

    @Pitsi δεν λει οτι δεν παιρνει καθολου λει οτι παιρνει δλδ ερχεται αρχειο κανει την αναβαθμιση και απλα αλλαζει εκδοση στο security update (δλδ κουφιο)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Smartphones Google Google Pixel Pixel

    Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

    Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Software featured Google Google AI

    Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

    Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

    Software Android WhatsApp

    WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

    Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

    Software Android iOS

    Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

    Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.