Πως έφτασε το iPhone να κοστίζει 1789 ευρώ;

πως έφτασε iphone κοστίζει 1789 ευρώ, Πως έφτασε το iPhone να κοστίζει 1789 ευρώ;

Τα iPhone είναι smartphones τα οποία πάντα χρειαζόταν μια μικρή περιουσία για να αποκτήσει κάποιος, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει να πωλούνται όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Πως φτάσαμε ως εδώ;

Έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε smartphone των 600-700 ευρώ και να θεωρούνται “οικονομικά” σε σχέση με αυτά των διάσημων ναυαρχίδων τα οποία φτάνουν, ξεπερνούν και υπερβαίνουν κατά πολύ τα 1000/1200/1500 ευρώ, με την Apple και το iPhone Xs Max στην έκδοση με τα 512GB να κοστίζει στη χώρα μας 1789 ευρώ. Αξίζουν τόσα χρήματα για ένα κινητό το οποίο θα θεωρείται παλιό μέσα σε ένα χρόνο; Η ερώτηση φυσικά ισχύει για όλες τις εταιρείες που πουλάνε τις συσκευές τους σε αφάνταστα υψηλή τιμή.

Κάποτε υπήρχαν κινητά όπως το Nokia 8800 Sirocco Edition (2007) και το Motorola Aura (2008) με κόστος 930 και 1500 ευρώ αντίστοιχα και όλοι απορούσαμε ποιός θα δώσει τόσα χρήματα να πάρει ένα κινητό. Δέκα χρόνια μετά, οι τιμές αυτές υπάρχουν ακόμα με τη διαφορά πως έχουμε να κάνουμε με κινητά τα οποία είναι υπερπλήρη σε τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά δε δικαιολογούν την τιμή πώλησής τους, χωρίς να σημαίνει πως τα κινητά του 2007 και 2008 τη δικαιολογούσαν.

Η ιστορία με την τιμή πώλησης των iPhone ξεκινάει από το iPhone 4s το 2011 και αυτό γιατί τα αρχικά iPhone πωλούνταν κυρίως μέσω σύνδεσης και επιδοτήσεων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και το πραγματικό τους κόστος δεν ήταν τόσο εμφανές όσο είναι σήμερα, με την έρευνα να περιλαμβάνει τις τιμές των sim-free iPhone για την αγορά της Γερμανίας, όπου το iPhone Xs Max (512GB) κοστίζει 1649 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ φτηνότερα από την Ελλάδα.

Ο πρώτος πίνακας επικεντρώνεται κυρίως στην τιμή της βασικής έκδοσης των iPhone, ξεκινώντας με το iPhone 5c το οποίο λανσαρίστηκε σαν το οικονομικό iPhone με τιμή πώλησης τα 600 ευρώ, με το iPhone SE να δείχνει πως ήταν το πιο οικονομικό που κυκλοφόρησε η Apple το 2016. Αυτό που παρατηρείται είναι πως κάθε χρόνο η Apple ανεβάζει τις τιμές των νέων iPhone, με το πιο οικονομικό της μοντέλο κάθε χρονιά να είναι όλο και πιο ακριβό.

Το 2017 είχαμε το iPhone 8 σαν το οικονομικό μοντέλο μιας και τόσο το iPhone 8 Plus και iPhone X ήταν πιο ακριβά. Αυτό έγινε και με τα iPhone που παρουσιάστηκαν πριν από δύο μήνες, με το iPhone XR να είναι το οικονομικό μοντέλο με τιμή πώλησης 929 ευρώ στην Ελλάδα και το iPhone Xs Max 512GB τα 1789 ευρώ, σχεδόν όσο κοστίζουν δύο iPhone XR ή τρία iPhone 7.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση μεταξύ των βασικών και των μεγαλύτερων μοντέλων, αναφορικά με τη χωρητικότητα του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, όπου χρόνο με το χρόνο η τιμή αυξάνεται, με την Apple να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να πουλάει όλο και περισσότερα iPhone τη στιγμή που μπορεί να πείσει τους καταναλωτές πως η τιμή των νέων iPhone, είναι δικαιολογημένη λόγω της καινοτομίας που προσφέρουν, κάτι το οποίο είχε δηλώσει και ο Tim Cook λίγες ημέρες μετά την επίσημη παρουσίαση των iPhone Xs και Xs Max.

πως έφτασε iphone κοστίζει 1789 ευρώ, Πως έφτασε το iPhone να κοστίζει 1789 ευρώ;

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ilias

Αδικαιολόγητη η τιμή του εννοείται. Και για ποια καινοτομία μιλάνε;

Μετα απο τόσα χρόνια με τόσο κόσμο που επένδυσε σε iOS εφαρμογές και συνήθισε το λειτουργικό ξερουν πως και 2000 να το δώσουν θα το πάρουν…

NikosAr

@ilias
Δεν συμφωνώ μαζί σου. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με καινοτομία της apple. Εγω πχ όπως και πολύ άλλοι, έχω iMac, MacBook και iPhone …. η αλήθεια για μενα και για άλλους είναι δεν μας αρέσει κάτι άλλο σε software πρώτα , στα κινητά το Android και σε υπολογιστές τα windows, όμως δεν μας αρέσει και αυτό που γίνεται με τις τιμές της apple. Έχω μπει στον *πάγο και δεν ξέρω πως θα προχωρήσω από εδώ και πέρα. Νομίζω ότι και αλλά μεγάλα ονόματα στον χώρο, IBM- MOTOROLA- NOKIA και άλλες εταιρίες που ήταν για αρκετά χρόνια στην κορυφή … κάπου χάνουν την επαφή με το σήμερα, την πραγματικότητα και * ξεφεύγουν από την αρχικό τους στόχο να φτιάξουν – φτιάχνουν καινοτόμα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές… τώρα θα μου πείτε: η apple ποτέ δεν ήταν ανταγωνιστική στις τιμές …. θα απαντήσω: ότι ήταν στο 2, 3 Άντε 4% της δυναμικής σε πωλήσεις παγκοσμίως …. αυτό έχει αλλάξει από την στιγμή που μεγάλωσε !! Τρανό παράδειγμα η ιστορία της IBM .
Συγνωμη για το μακρόσυρτο σχολείο μου

NtinosMD

Το θεμα ειναι απλο αν αναλογιστει κανεις οτι η εταιρεια ειναι ουσιαστικα profit-oriented. Αυτο διαφαινεται κ στο γεγονος οτι θα αποκρυπτουν πλεον ( επισημα το ανακοινωσαν ) αριθμο πουλημενων μοναδων προιοντων απο τ επομενο τετραμηνο. Η αγορα των σμαρτφον και των ταμπλετ εχει κορεστει και αυτο αντικατοπτριζεται στις τιμες σιγα σιγα. Ειναι πλεον υποχρεωμενη να υποδυκνειει θετικους αριθμους στα εσοδα στους μετοχους, οποτε εαν βλεπεις ( ή μαλλον προβλεπεις ) μια μειωτικη πορεια των πωλησεων των συσκευων σου σε σχεση με αλλα τετραμηνα , για να κρατησεις το κερδος σε ανωδικα επιπεδα αυξανεις τις τιμες. Τυχαιο που το iPad 10.5 δεν δεχτηκε price-reduction κ πλεον προσφερεται σαν budget λυση μεταξυ της σειρας pro με τη περσινη επισημη τιμη εκκινησης; Δεν ειναι δικαιολογω την πολιτικη κοστολογησης της εταιρειας αλλα μην ξεχναμε οτι ειναι ΕΤΑΙΡΕΙΑ και σαφως θα κοιταξει τ κερδος – κ εχει μπει βαθεια στ παιχνιδι του κερδους που ειναι δικοπο μαχαιρι. Βγαζει premium products ( τλχστν βαση τιμης ) , οποτε η συνεχιμενη αυξηση των τιμων της για να διατηρησει το στατους κ κατ επεκταση κ τ κερδη θα γυρισει μπουμερανγκ – μη λεμε βλακειες πλεον και με συμβολαια το διπλοσκεφτονται αρκετοι ( κ δν αναφερομαι για ελλαδα )… Συνέχεια »

Don Mitso Mou

Εύκολη απάντηση. Ονομάζεται πληθωρισμός

John Real

Καλα κανει η Apple και ανεβαζει συνεχεια τις τιμες εφοσον υπαρχουν ατομα που ανεχονται την αισχροκερδια και την υποστηριζουν λες και ειναι μετοχοι, σε λιγα χρονια ομως που θα εχει φτασει το iphone τα 3000 ευρω θα κλαινε οτι τους κοροιδεψε και οτι ειναι απατεωνες.

bama

@ Don Mitso .Δεν υπάρχει πληθωρισμός 60% τα τελευταία 6-7 χρόνια που δείχνει το διάγραμμα. Η απάντηση γιατί αυξάνουν τις τιμές είναι εξαιρετικά απλή. Γιατί τα αγοράζουν και η εταιρεία έτσι μεγιστοποιεί τα κέρδη της. Έτσι δουλεύει το σύστημα. Η σωστή ερώτηση είναι γιατί αγοράζει κάποιος ένα τηλέφωνο δυο χιλιάδες ευρώ. Εδώ η απάντηση είναι πιο σύνθετη αλλά δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο. Αν διαβάσει κα΄ποιος τα σχόλια κάτω από τέτοιας θεματολογίας άρθρα θα βρει τους περισσότερους λόγους.

Darth

ειναι απλα τα πράγματα ολες εταιρείες αυτό κάνουν
κόσμος γουστάρει ακριβά high end και τους το προσφέρουν
τόσο απλά

Flagship killer

Από μόνο του! Χαχαχαχα

Flagship killer

Techblog ποια η γνώμη σου για τη πράσινη οθόνη των mate 20 pro;
Πλέον είναι επίσημο, στη Φινλανδία προχωρούν σε άμεση αντικατάσταση του κινητού, άρα το πρόβλημα υπάρχει…
Ρωτάω γιατί από εχθές που έσκασε το νέο έχω δει άρθρο για “προσπέραση του 1+ 6t” και για μια ακόμη φορά άρθρο Για την (πραγματικά αδικαιολόγητη) τιμή του Xs max…. Ενώ για το πραγματικά φρέσκο νέο της πράσινης οθόνης δεν έχω δει τίποτα!

Flagship killer

Άκυρο το παραπάνω σχόλιο μου! Το έχετε γράψει αλλά έχει πάει κάτω!

Flagship killer

Οφείλω να ζητήσω συγνώμη και να παραδεχτώ το techblog γιατί τώρα που το είδα, χροβικα6ηταν από τα πρώτα site τεχνολογίας που το έβαλαν.
Άρα 24 ώρες μετά μόνο ένα site έχει μείνει που δεν το έχει βάλει σαν θέμα…
Τουλάχιστον χαίρομαι για το techblog γιατί δεν θα το άντεχα να γίνει κατευθυνόμενο μετα απο 10 Χρόνια!
Και πάλι sorry guys

Kostas

Η apple είναι αυτή που είναι.
Είτε την αγαπάς είτε την μισείς και αγοράζεις ανάλογα .
Οι απίθανοι Κινέζοι όπως η xiaomi τι δικαιολογία έχουν?
Και μη μου πει κανένας για τούμπανα και αηδίες , σκουπίδια είναι

KnightRider

Σιγά τις καινοτομίες που βγάζει – είναι γενικά 2 χρόνια πίσω σε όλα + τα Android έχουν πιο πολλές δυνατότητες χωρίς κανέναν εγκλωβισμό ως προς τον χρήστη !!!!
Εδώ ακόμα στα iPhone δεν υποστηρίζει HiRes ήχο (24bit/192KHz), αν τυχόν στο μέλλον βγάλουν iPhone με HiRes ήχο τότε θα το παρουσιάσουν ως καινοτομία αυτό !!!!
– Ναι αλλά πως τελικά έφτασε το iPhone να κοστίζει 1789 ευρώ;
– Γιατί υπάρχουν πρόβατα που ότι σαχλαμάρα και να πει η Apple θα συνεχίζουν να τους πιστεύουν, δηλ αν βγάλουν iPhone 12 χωρίς ηχείο και κοστίσει ~2500€ τότε ο κόσμος δεν θα πει τίποτα και θα πάει να το αγοράσει και θα πληρώσει extra λεφτά για εξωτερικό ηχείο !!!

Θοδωρής

Αυτό που – δήθεν – η apple κρατάει αιχμαλώτους τους χρήστες της στο οικοσύστημα της, ποτέ δεν το κατάλαβα.
Πχ εγώ (και πολλοί άλλοι που γνωρίζω) πάντα έχω ένα iPhone απ’ το 3 και μετά (όχι πάντα το τελευταίο μοντέλο) και ποτέ δεν έχω αγοράσει εφαρμογή· ούτε μία. Τα iPhone δουλεύουν μια χαρά με τις δωρεάν εφαρμογές και στην πορεία του χρόνου έχουν ενσωματώσει πολλές ευκολίες στο iOS.
Προσωπικά δεν ένιωσα ποτέ φυλακισμένος της Apple… αν και γα ήθελα… 🙂

George

Είναι γνωστό ότι για το νέο iPhone Xs Max, το κόστος κατασκευής του ανά τεμάχιο ανέρχεται στο πόσο των 450 ευρώ περίπου. Τώρα, γιατί η Apple το πουλάει από 1.370 έως 1.770; Γιατί πολύ απλά υπάρχουν πολλοί καταναλωτές, μη ψαγμένοι, που δεν το έχουν γενικά με το κεφάλαιο που λέγεται “τεχνολογία”, και είναι πρόθυμοι να το αγοράσουν. Ξέρετε κανέναν που να του δίνουν λεφτά και να λέει “όχι, δώσ’μου λιγότερα;” Προφανώς και όχι! Το ίδιο λοιπόν κάνει και η Apple και φυσικά πολύ καλά κάνει, αφού υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι που ξοδεύουν τα χρήματά τους χωρίς να το πολυ-σκέπτονται και πολύ. Ας είμαστε ρεαλιστές: Γύρω στα 450 ευρώ που είναι το κόστος κατασκευής του νέου iPhone Xs Max, αυτό είναι περίπου και το ΜΕΓΙΣΤΟ κόστος κατασκευής ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ hi-end premium κινητού. ‘Αρα λοιπόν ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κινητό, οποιασδήποτε εταιρίας, πωλείται σε τιμές π.χ 1.000, 1.200 ευρώ ή και περισσότερο, αυτό απλά μεταφράζεται σε υπέρ κέρδος για την κατασκευάστρια εταιρεία. ‘Αρα λοιπόν προσωπικά δεν έχω αγοράσει ούτε και θα αγοράσω ποτέ κινητό σε τέτοια κατηγορία τιμής. ΔΕΝ είναι ότι δεν έχω να τα δώσω. Απλά ΔΕΝ ΘΕΛΩ να τα δώσω, γιατί είναι μία σκέτη..κορο’ι’δεία. Υπάρχουν hi end κινητά που πωλούνται σε σχετικά χαμηλή τιμή, παρά… Συνέχεια »

KK

Θέλω να κάνω μια παρατήρηση για το πρώτο διάγραμμα. (Προσωπική άποψη)

Από όσο καταλαβαίνω η μπλε γραμμή παρουσιάζει τα κύρια iPhone κάθε χρονιάς, η κόκκινη τα μεγάλα αδελφάκια και η πράσινη τα εναλλακτικά iPhone. Δεν θεωρώ ότι το iPhone 8 πρέπει να είναι στην πράσινη γραμμή αλλά στην μπλε η οποία να σταματάει εκεί. Πιστεύω ότι το iPhone X είναι το επόμενο βήμα οπότε θα έπρεπε να ξεκινάει άλλη γραμμή.
Ακόμη το iPhone SE πρακτικά ανήκει στην περίοδο του 6s και όχι του 7 αν και χρονολογικά δεν είναι λάθος.

Καταλαβαίνω την λογική (βάση του πιο επιθυμητού iPhone κάθε χρονιάς) αλλά και πάλι μου ξενίζει κάπως αυτή η απεικόνιση, χωρίς να είναι λάθος.

John

@Kostas
Σε ποιό τομέα ακριβώς τα Xiaomi είναι “σκουπίδια” , περιμένω να μας εξηγήσεις αν μπορείς πως προκύπτει ότι η 4η εταιρεία σε πωλήσεις παγκοσμίως βγάζει τόσο απαράδεκτα όπως λες κινητά.
ΥΓ. Δεν έχω καν Xiaomi αλλά δεν μπορώ να διαβάζω τις χαζομάρες του κάθε πανάσχετου.

vasiliSΝ9

Αν και μισώ του κινέζους μόνο η Xiaomi είναι η μόνη άξια εταιρεία. Σκουπίδια είναι η Huawei με τις τιμές που έχει τώρα και κάτι Flag Ship killers και καλά που είναι κατά 100€ φτηνότερα από πολύ καλύτερα brands που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στο R&D.

Agnostos13

@George:
Έχουμε ξανασυζητήσει γιατί το τελικό κόστος του iPhone Xs Max (και όχι μόνο) δεν είναι μόνο το κόστος κατασκευής καθώς επίσης και οτι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα…

Vaskor

Οι καταναλωτές προϊόντων apple είναι πολύ έξυπνοι και υψηλής αντίληψης και ξέρουν τι αγοράζουν. Μην τους αμφισβητεί κανένας. Δεν μπορείτε να τους καταλάβετε.

ΝΙΚΟΣ

Όσο πιο ακριβά αγοράζει κάποιος κάτι, τόσο πιο “ξεχωριστός” νοιώθει αφενός, και αφετέρου θέλει να υποτιμά οτιδήποτε πιο φθηνό. Εξού και φράσεις τύπου σκουπίδια κλπ που ακούγονται για xiaomi. Το MiA2 που έχω < 200 ευρώ είναι αληθινός πύραυλος με μοναδικό μείον την κακή μπαταρία (για τα δεδομένα της xiaomi). Ταχύτατο, όμορφο, ωραία οθόνη, κάμερα. Καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών smartphone. Πάρτε το XR με 1000 ευρώ παιδιά . No problem ,περί ορέξεως.. Αλλά μην έχετε κ τουπέ ή νομίζετε πως κάτι κάνατε/ ξεχωριστό έχετε.
😆😂😛

Kastoria266

Pixel 3 XL 64GB 899$

Galaxy note 9 128GB 999$

iPhone XS Max 64GB 1099

Τιμές στην Αμερική και το πιο φθηνό μοντέλο της κάθε εταιρίας.

Τώρα γιατί όλοι κράζουν μόνο τα iPhones πότε δεν το κατάλαβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.