Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών των νέων smartphones;

smartphones, Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών των νέων smartphones;

Τα τελευταία χρόνια η αγορά των smartphones αναπτύσσεται ραγδαία και η εξέλιξη των νέων συσκευών, οδηγεί σε αύξηση τόσο των τιμών τους όσο και του κόστους επισκευής τους. Το 2018 και το 2019, είναι οι χρονιές που η τιμή των νέων smartphone έφτασε στα ύψη. Η Apple και η Samsung, ανακοίνωσαν τις νέες τους σειρές smartphones, οι οποίες ναι μεν έχουν νέες τεχνολογίες όμως συνοδεύονται από εξωφρενικά υψηλές τιμές. Η εποχή που μπορούσε κάποιος να αποκτήσει τελευταίας τεχνολογίας κινητό ακόμη κι αν αυτό ήταν η ναυαρχίδα της εταιρείας σε λογική τιμή, μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε Chart που δημοσίευσε το δίκτυο Bloomberg και μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, από το 2011 έως και σήμερα, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές των smartphones.

smartphones, Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών των νέων smartphones;

Έως το τέλος του 2016, οι τιμές κινούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Από το 2017 και μετά όμως, οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν σημαντικά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τα υλικά και την εξέλιξη της τεχνολογίας των smartphones.

Για παράδειγμα η τεχνολογία Face ID, η οθόνη OLED, το dual-screen ή η pop-up κάμερα, επηρεάζουν τόσο τον σχεδιασμό όσο και το κόστος της εκάστοτε συσκευής. Θα πει κάποιος βέβαια, μα δεν τα ζητήσαμε ποτέ αυτά. Ισχύει. Ο κόσμος δεν τα ζήτησε, οι εταιρείες όμως όπως για παράδειγμα η Apple, τα πρόσθεσαν στα νέα τους μοντέλα και τα κυκλοφόρησαν. Τα αποτελέσματα των πωλήσεων, έδειξαν ότι έπιασε κι έτσι συνέχισαν.

Από την στιγμή που η εκάστοτε εταιρεία, βλέπει πως οι νέες λειτουργίες που στοχεύουν στην καλύτερη εμπειρία του πελάτη της, πετυχαίνει, είναι λογικό να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως ενώ η παγκόσμια αγορά των smartphones δείχνει να παρουσιάζει κάμψη όσον αφορά, τα πιο “casual” κινητά, μόνο το 2018 σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων των high-end κινητών κατά 18%.

smartphones, Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών των νέων smartphones;

Όπως είναι αναμενόμενο, η αύξηση των τιμών των νέων smartphones, οδηγεί και στην αύξηση της επισκευής τους. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να επισκευάσει την οθόνη (OLED) της νέας σειράς Galaxy S10, θα πρέπει να υπολογίζει πως θα ξοδέψει τουλάχιστον 200 δολάρια.

Δεδομένου ότι, οι ναυαρχίδες που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα, είναι υψηλής τεχνολογίας, οδηγεί τον κάτοχο της εκάστοτε συσκευής, στο να πάει να επισκευάσει το κινητό του, σε επίσημο συνεργάτη της εταιρείας πχ (Apple, Samsung), καθώς εκεί θα μπορέσει να βρει τα ανταλλακτικά που χρειάζεται. Έτσι η αγορά “κλειδώνει” και ο πελάτης είναι συνδεδεμένος με την εταιρεία και μόνο, σε αρκετές περιπτώσεις. Το κόστος λοιπόν για την επισκευή, καθορίζεται πλέον από την τιμή των ανταλλακτικών, την χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για την επισκευή, τον διαγνωστικό έλεγχο και την αποστολή στον πελάτη.

Ο χρόνος για να πάρει κάποιος πίσω, το επισκευασμένο του smartphone, μπορεί να φτάσει και τις 10 μέρες. Από όλα τα παραπάνω, αυτό που συμπεραίνει κανείς, είναι πως το να αγοράσει κάποιος, ένα high-end smartphone, μπορεί μερικές φορές να είναι απλή υπόθεση, όμως η συντήρηση του μπορεί να ακουμπήσει ποσό ανάλογο με αυτό της νέας συσκευής.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nickolas

Θα σου πω εγώ που οφείλεται η αύξηση στις τιμές, σε εμάς τους ίδιους που πάμε σαν τα χάπατα και αγοράζουμε συσκευές κάθε χρόνο με ελάχιστες διαφορές από τις προηγούμενες, που στο τέλος της ημέρας δεν κάνουν και κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι παλιές :p
Θυμάμαι το πρώτο iPhone η Apple το χρέωνε 550-600 κατοστάρικα και τότε για την εποχή οι τεχνολογίες που παρουσίαζε ήταν πρωτοπόρες (με εξαίρεση την κάμερα που ήταν χάλια μαύρα σε σχέση με τα Nokia) και είχαν μεγάλο κόστος. Απλά τώρα έχουν γίνει εταιρείες γίγαντες με τεράστια έξοδα και καθώς έχει κορεστεί η αγορά προσπαθούν να μας αρμέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Kostas

Πολύ σωστά το εθεσες, σαν καταναλωτές αν πάψουμε να παίρνουμε κινητά για 6 μόνο μήνες θα δεις τι καλα θα πέσουν οι τιμές!!! Αλλά όταν βλέπουν πως από τα πρώτα λεπτά τρέχουν όλοι για παραγγελίες λογικό είναι να πάρουν τα μυαλα τους αερα

NikosAr

Συμφωνώ απόλυτα σε όλες τις παρατηρήσεις που έκανες

Maik

Ο καθένας δίνει τα χρήματα του όπου γουστάρει .Αν νομίζεις ότι είναι ακριβό η σε πιάνουν κορόιδο η δεν αξίζει μην το πάρεις .

Dimitris

Εγώ νομίζω ότι ξεκάθαρα φταίει η apple χτύπησε χιλιάρικο καπάκια την βλεπει και η Samsung χιλιάρικο και αυτή πούλαγαν μια χαρά οπότε ανέβηκαν στα 1500 , ακολούθησαν και οι άλλες εταιρίες και τώρα πτώση πωλήσεων εκτιμώ ότι θα ξαναπάρουμε σε ναυρχιδες κάτω του χιλιάρικου ( εκτός από τα foldable)

Christz

Ανεβαίνουν οι τιμές στο θεό και το συνολικό κόστος μιας ναυαρχίδας είναι το 1/3 της τιμής που πωλείται. Οθονη + κάμερα = 150€ κόστος περίπου…
https://techblog.gr/mobile/huawei-p30-pro-kamera-kostizei-tis-kameres-ton-iphone-xs-galaxy-s10/amp/

KnightRider

Φταίει στο οτι σχεδόν κανένας δεν αντιδράει για τις τιμες αυτές και μερικοί τις θεωρουν λογικές !!! Ακόμα και να προχωράει η τεχνολογία δεν σημαίνει οτι πρεπει καθε χρόνο να αυξάνονται οι τιμες !! Επίσης μην ξεχνάμε οτι πολλοί αλλάζουν συσκευή καθε χρονο επειδή βάζουν σαβουρες εφαρμογές τύπου cleanmaster + που με τον καιρο βαραίνουν τις εφαρμογές !!

Antonis

Αρχικά να πω ότι ίσως φταίει ότι ο κόσμος δεν ανανεώνει τις συσκευές του όπως παλιά. Δεν θα μιλήσω για τους early adaptors που δεν βγαίνει μια συσκευή αμέσως την αλλάζουν αλλά μια high end συσκευή κρατάει 2 με 3 χρόνια σίγουρα.
Για το service όντως ακριβό αλλά άτοπο το 10 μερες όταν το πιο σύνηθες η οθόνη ή πλακέτα αλλάζουν σε 1 ώρα, αν πας απευθείας κ όχι μέσω retailer

Χρήστος

Στο κομμάτι αναβάθμισης συσκευής ο κάθε καταναλωτής μπορεί να διαθέσει τα χρήματα του ανάλογως τις ανάγκες-προτιμήσεις του. Στο κομμάτι της επισκευής θα διαφωνήσω λέγοντας ότι η Samsung ανέκαθεν είχε υψηλές τιμές στις επισκευές και πόσο μαλλον η Apple που ούτε η ίδια δεν επισκευάζει τα κινητά της και τα δινει στον πελάτη, με ένα χρηματικό ποσό που η ίδια ορίζει δίνει ανακατασκευασμενες συσκευές. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αξιόπιστων επισκευών από τρίτους με εννοείται γνήσια ανταλλακτικά, εφόσον το επιλεξουμε, σε χαμηλότερες τιμές. Όλα εξαρτώνται από το τι μας πλασάρουν και τι πιστεύουμε ή θέλουμε να πιστέψουμε

Απόστολος

Η δική μου οπτική είναι πως οι τιμές καθορίζονται απο το marketing. Η Apple ξεκίνησε πρώτη μια κούρσα ανόδου και φυσικά ακολούθησαν οι υπόλοιποι.

Οι εταιρείες δεν κοστολογούν ένα προιόν με βάση την κατασκευαστική του αξία αλλά με βάση ένα expectation value ανα αγορά. Οταν η Apple εκτίμησε αυτό το σημείο στα 1000$, οι βασικοί παίχτες προσαρμόστηκαν σε αυτό. Βέβαια η Apple είχε τους λόγους της καθώς μετατράπηκε σε μια fashion company αλλά έδωσε και την ευκαιρία στους υπόλοιπους να κεφαλοποιήσουν την νέα τάση…

Το θετικό για τους καταναλωτές είναι ότι οι “αγορές” συνειδητοποιούν πλέον ότι το κινητό είναι ένα εργαλείο καθημερινότητας για το οποίο υπάρχει ένα ανώτατο ποσό που θα δαπανήσουν. Όσο το ποσό αυτό θα μικραίνει (λόγω των κινέζικων εταιρειών χαμηλού κόστους) τόσο θα ανεβαίνουν οι τιμές στις fashion companies μεχρι βέβαια το σημείο που θα αναγκαστούν να πέσουν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες και να ρίξουν το βάρος της κοστολόγησης σε υπηρεσίες-software και όχι σε hardware.

Τακης

Οφειλεται στο οτι παμε και τα ακουμπαμε στις εταιριες απο την πρωτη μερα. Πως δικαιολογουν τα κινητα η καθε εταιρεια που το κοστος κατασκευης ειναι το 1/3 της τιμης πωλησεις? Πως γινεται καθε χρονο να αυξανουν τιμες σε καθε σειρα ? Η Huawei εβγαλε ενα p30pro φετος ιδια σχεδον (εκτος απο την καμερα) με το mate 20pro. Περσι κοστιζε 879ευρω και φετος εκτοξευτηκε στα 1049. Με τετοια αυξηση φετος η σειρα Mate ποσο θα κοστιζει ? Το ιδιο ακολουθει και η samsung που εφτασε την σειρα S στα 1039 που ηταν περσι το Note σε αυτην την τιμη, φετος λογικα θα φτασουν στα 1200-1300. Το κακο παραδειγμα βεβαια δινει η apple οπως παντα η οποια ανεκαθεν αυξανε τιμες με το ετσι θελω ( μιλαμε για συσκευες που κοστιζαν στην παραγωγη 200 και να τα πουλαει για 800)

Metaladis

H Nokia έβγαλε το Νokia 9 (high-end συσκευή) στα 700, τη στιγμή που για ελάχιστες διαφορές το S10 έχει 800 και το S10+ πάει πάνω από 1000. Θα μου πείτε και η Νοκια αν φτάσει στις πρώτες θέσεις, τα ίδια θα κάνει.. Ίσως, απλά δεν έχει δείξει τέτοιες προθέσεις και επιπλέον, ότι συσκευή Nokia έχω πάρει από 100€ έως 700€ μου χει βγάλει 4-6 χρόνια!

NikosAr

Μπορείς και ποιο φθηνά με xiaomi, one+ να πάρεις ναυαρχίδα …τα μοντέλα αρκετά … κι αυτές δεν έχουν ψωνιστεί ακόμα …. γιατί αναφέρεσαι στη Nokia …. π.χ αν μπεις skroutz θα δεις ναυαρχίδας με επεξεργαστή snap845 πολύ κάτω από τα 700€ που λες εσυ … εκτός κι αρνείσαι φαν nokia

NikosAr

Αρνείσαι = αν είσαι

Ιωάννης jb

Μια χαρά είναι οι τιμές!
Σε λίγο το κινητό θα σας φτιάχνει και καφέ τι θέλετε δλδ να κάνουν 5-6 κατοστάρικα??
Φοράνε chipset που ζηλευουν επιτραπέζιοι υπολογιστές, μνήμες που πριν 5 χρόνια εβρισκες σε πανάκριβα λαπτοπ!
Κάμερες και βιντεοκάμερες που αν τις συγκρίνεις με επαγγελματικες 10ετιας παίζει να είναι και καλύτερες!
Οθονάρες έχουν, αδιάβροχα είναι, xperia 1 με αναλογία οθόνης 21 προς 9 για να βλέπεις μέχρι και σινεμα!!!!!!!
Σοναραααα χαχαχαχαχα

NikosAr

Με συγχωρείς ρε φίλε …. συγκρίνεις mobile επεξεργαστή, κάμερα, οθόνη με pc, φωτογραφική, tv …. τραγικός …. μάλλον είσαι η ΝΕΑ γενιά πελατών

Ιωάννης jb

τι κινητό έχεις??
Ξέρεις ότι τους τελευταίους επεξεργαστες τις qualcomm φοράνε λαπτοπ που κοστίζουν χιλιαρικο??
Εχεις δει τι φωτογραφίες μπορουν να πιάσουν τα κορυφαία κινητα??
Εχεις δει την οθόνη του xz3?? Δες την πρώτα και μετά ελα να μου πεις για τβ..
Η παλιά γενια είμαι αλλα με την εξέλιξη που συντελείται στο χωρο των smartphone δε μπορω να μείνω κολλημένος τα πράγματα εχουν αλλάξει παρα πολύ

ironman mark 45 αισίως...

μια πάγια τακτική μου είναι η ανταλλαγή της παλιάς συσκευής με καινούργια στο skroutz. και ποτέ όταν πρωτοβγεί. 8-9 μήνες μετά. γύρω στα 340 ευρώ για μια “ναυαρχίδα” είναι αρκετά και με την ανταλλαγή, κάτι λίγο παραπάνω τα μισά λεφτά. ποτέ 800 και 1000 για κινητό….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.