Qualcomm, Μας “έπιασε στον ύπνο” η Apple με τα 64-bit

Σύμφωνα με ένα υπάλληλο της Qualcomm, που δεν ήθελε να γίνει γνωστό το όνομα του, η Apple, έπιασε την εταιρεία του αλλά και άλλες εταιρείες εντελώς απροετοίμαστες όταν ανακοίνωσε το 64-bit Apple A7 SoC, το οποίο βρίσκεται πέρα από το iPhone 5s, και στα iPad Air και iPad mini Retina.

Η αρχική αντίδραση της Qualcomm, ήταν να αποκαλέσει το 64-bit SoC (System-On-Chip) της Apple “marketing gimmick”, ωστόσο ανακάλεσε λίγες μέρες (ή ώρες) αργότερα. Όλοι οι κατασκευαστές στην συνέχεια, μεταξύ των οποίων και οι Qualcomm, Samsung, MediaTek έσπευσαν να ανακοινώσουν τα μελλοντικά τους σχέδια για chips με σετ εντολών 64-bit.

“Το 64-bit Apple chip ήταν γροθιά στο στομάχι, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους. Είμασταν απροετοίμαστοι” είπε μεταξύ άλλων ο ανώνυμος υπάλληλος της Qualcomm. Τα ακριβή του λόγια είναι τα εξής αν ενδιαφέρεστε: “The 64-bit Apple chip hit us in the gut. Not just us, but everyone, really. We were slack-jawed, and stunned, and unprepared. It’s not that big a performance difference right now, since most current software won’t benefit. But in ‘Spinal Tap’ terms it’s like, 32 more, and now everyone wants it”.

Αν και σύμφωνα με τον υπάλληλο της Qualcomm, η μετάβαση στα 64-bit ήταν το επόμενο λογικό βήμα, η Apple εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας κάτι τέτοιο τόσο σύντομα. Τα ακριβή λόγια του είναι: “Apple kicked everybody in the balls with this. It’s being downplayed, but it set off panic in the industry.” Μπορεί με λίγα λόγια να έχει υποβαθμιστεί το γεγονός, ωστόσο έχει προκαλέσει πανικό στην βιομηχανία.

Έως στα μέσα της χρονιάς θα έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα 64-bit SoCs από τους κατασκευαστές, ωστόσο για να λειτουργήσουν με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, θα πρέπει να ακολουθήσει και το λογισμικό, και αυτό δεν ξέρουμε πότε θα είναι δυνατόν να συμβεί. Η Apple από την άλλη, όχι μόνο παρουσίασε ένα chip 64-bit, αλλά το iOS υποστηρίζει κανονικά το chip όπως και οι εφαρμογές της ενώ έκανε πολύ εύκολη την διαδικασία για τους developers να μεταβούν στα 64-bit.

Η Apple έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι δεν καινοτομεί συχνά, ωστόσο πολλές φορές μία καινοτομία δεν είναι “consumer oriented”, όπως η συγκεκριμένη (μην κοροϊδευόμαστε, επεξεργαστές x86-64 ή καθαρόαιμοι 64μπιτοι όπως ο Intel Itanium υπάρχουν για πολλά χρόνια τώρα στο PC, αναφερόμαστε στην αγορά των κινητών και των tablets εδώ). Ούτε η Apple έκανε πολλά για να διαφημίσει το chip της, αλλά από την άλλη, οι περισσότεροι από τους καταναλωτές δεν θα είχαν ιδέα για αυτό το πράγμα. Παρόλα αυτά, πρέπει να είναι πολύ σημαντική η μετάβαση στα 64-bit, για να θέλουν μετά να την ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

Apple A7 64-bit, Qualcomm, Μας “έπιασε στον ύπνο” η Apple με τα 64-bit

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Αμφιβάλω πολύ για το πόσο έπιασε στον ύπνο τις μεγάλες εταιρίες η κίνηση της Apple και για το πόσο όλη η παραπάνω ανακοίνωση προέρχετε όντως από υπάλληλο της Qualcomm. Και εξηγώ τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι η παραπάνω ανακοίνωση είναι μαρκετίστικο κόλπο της Apple. H Apple δεν κατασκευάζει κανένα τσιπ μόνη της, μόνο σχεδιάζει. Για να περάσει όμως ένα chip layer από το σχέδιο στην εκτύπωση χρειάζονται πολλές δοκιμές προκειμένου να διορθωθούν όλες οι ατέλειες και να βεβαιωθεί ότι η γραμμή παραγωγής μπορεί να βγάλει ένα αποδεκτό ποσοστό λειτουργικών τσιπ από κάθε wafer. Αυτό δεν γίνετε σε 1 μέρα και αν λάβουμε υπόψιν μας πως ένα cpu wafer για να ολοκληρωθεί θέλει περίπου 25 μέρες μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθούν οι δοκιμές εκτύπωσης ενός chip και να δοθεί το O.k. για μαζική παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΩΝ CPUs TOY iPHONE ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ SAMSUNG KAI TSMC ΓΝΩΡΙΖΑΝ πολύ καλά τι θα ανακοίνωνε η Apple. H Qualcomm σαφώς και δεν κατασκευάζει cpus για την Apple ωστόσο μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω πως μια αμερικάνικη εταιρία του μεγέθους της (όλες οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια κάθε… Συνέχεια »

vasilis

Εχω 64bit windows από το 2006 με τα vista και ειλικρινά ακόμα και τώρα το 2013-4 δεν βλέπω διαφορά στις ταχύτητες χ86 με χ64.
Πιστεύω όμως γιατί οι desktop cpu είναι τόσο ισχυροί που κάνουν τις 32 bit εφαρμογές να τρέχουν πολύ γρήγορα, αλλα στο mobile κόσμο που οι cpu είναι τόσο χαμηλής απόδοσης λόγο κακής αρχιτεκτονικής μαζί με το ζητούμενο χαμηλής κατανάλωσης/θερμότητας θα παίζει ρόλο το 64 bit.
Γιατί αν δεν μπορείς να ανεβάσεις τα hz λόγο θερμοκρασίας τότε θες άλλες λύσεις όπως περισσότεροι πυρήνες σε χαμηλότερη συχνότητα και 64bit.
To πρόβλημα είναι πρέπει να βγούν οι εφαρμογές σε 64bit… άλλο πρόβλημα πάλι δεν μας έφταναν οι πολλές εκδώσεις λειτουργικών…

kostasb16b

Αληθεια εγώ δεν καταλαβαίνω ας μας εξηγήσει κάποιος.. Αν δεν έχεις πάνω απο 4gb ram στο PC δεν είναι άχρηστη μια τέτοια μετάβαση ειδικά αμα έχεις 2gb ειναι χειρότερο απο χ86 γιατι ειναι πιο βαριά και θέλουν περισσότερα Ραμ μόνα τους σαν λειτουργικο

texnikos

Το γεγονός ότι γνώριζαν τι έδωσε για κατασκευή η Apple στα σχέδιά της δεν σημαίνει οτι δεν τους έπιασε στον ύπνο και πολλά benchmarks το αποδεικνύουν σε σχέση με τετραπυρινους επεξεργαστες

Αλεξανδρος

“Σύμφωνα με ένα υπάλληλο της Qualcomm, που δεν ήθελε να γίνει γνωστό το όνομα του”,
ειλικρινά μπορεί να βασιστεί κανένας σε κάτι τέτοιο? Καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα… ουδέν σχόλιο!

tiamat

το λεει ο ανθρωπος!! οτι δεν αλλαζει κατι στο performance! απλα το νουμερο 64 ακουγεται διαφορετικα (στα αυτια των καταναλωτων) απ’οτι ακουγεται το 32(it’s like 32 more) ,oποτε τωρα ολοι το αναζητουν!!.

“It’s not that big a performance difference right now, since most current software won’t benefit. But in ‘Spinal Tap’ terms it’s like, 32 more, and now everyone wants it”

τουτεστιν η apple πετυχε για αλλη μια φορα το μαρκετινκστικο σκοπο της.

tiamat

παντως τα λεφτα ειναι πολλα, οι καιροι πολυ πονηροι και η αξιοπιστια του καθενος ελεγχομενη. σορρι για το διπλο ποστ αλλα τωρα το σκεφτηκα αυτο

Nio

64μπιτο λειοπτυργικο κ φυσικα λειτουργει με 2gb μνημη ρε παιδια απλα δεν εχει νοημα…
Ειναι αστειο γιατι το 64μπιτο βγηκε για να λειτουργει με περισσοτερη μνημη αρα κ πιο γρηγορα.
Περισσοτερη μνημη περισσοτερη καταναλωση.
Τωρα πως τους επιασαν στα πρασα οταν ανακοινωσαν μισα πραγματα για καινοτομιες δεν ξερω.
Η αποδοση στο αιφον δεν οφειλεται στο 64μπιτο φυσικα. Αλλα στο λειτουργικο κ αυτο αποδεικνυεται κ απο τα προγενεστερα μοντελα που ειχαν ιδιες επιδοσεις με τα τετραπυρηνα χωρις 64μπιτ. Ισως τα σχεδια τους για 64μπιτο hardware να ειναι μπροστα. Αυτο μαλιστα. Αλλα με 2 gb ακομα δεν..

hankies

Ρε παιδιά, αυτό με τη μνήμη RAM πρέπει να σταματήσει. Το γεγονός ότι αν έχεις 4GB μνήμη και πάνω πρέπει να έχεις 64bit επεξεργαστή, δε σημαίνει ότι αν έχεις λιγότερη μνήμη είναι άχρηστος ο επεξεργαστής.

@Solon
Αρχικά, μας λες έναν λόγο.
Και μπορεί να ξαφνιάστηκαν όταν το έμαθαν από το τμήμα αντικατασκοπίας τους και όχι όταν ανακοινώθηκε το iPhone5.

Nio

Φιλε hankies φαντασου οτι εχεις εναν σωληνα διαμετρου 32mm κ περνας δεδομενα. Ερχεται μια τεχνολογια που σου λεει τωρα εχεις τον διπλασιο σε μεγεθος σωληνα για να περνας πολυ περισσοτερα δεδομενα. Δηλαδη ΠΛΕΟΝ το συστημα σου εκμεταλλευεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GB μνημης αρα εχεις μεγαλυτερα ποσα δεδομενων που μεταφερονται κ αν εχεις λιγα μεταφερονται πιο γρηγορα. Τι δεν καταλαβαινεις? Εχεις ferrari με κινητηρα 125cc. Κ τωρα σου λεει ο κατασκευαστης αν θες αλλαξε μηχανη κ πηγαινε με χιλια.
Αντε πρεπει να τα τρωμε ολοι οτι μας πλασαρουν επειδη ειναι apple?? Ελεος πια.
Κ βασικα ο τιτλος ειναι λαθος. Επρεπε να λεει ξαφνιαστηκαμε που εκανε τετοι ακινηση τοσο νωρις χωρις νοημα… Χωρις ακομα να εχει αναπτυχθει το λειτουργικο. Σαν να βλεπεις τον γειτονα σου γυμνο να τρεχει. Κανα τετοιο ξαφνιασμα θα εννοουσανε. Γιατι ειχαν ηδη σχεδια ολοι οι κατασκευαστες απο οτι διαβασα στην πηγη της πηγης απλ περιμεναν να ωριμασει η αγορα κ να τα βγαλουν το 2014………. Αλλα καποιος βιαζεται να ενττυπωσιασει.

johny

ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΠΥΡΙΝΟ ΣΤΟ 1,3 ΜΕ (iOS 7.1: Διαθέσιμη η beta στους developers) ΕΚΔΟΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΛΙΓΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ S4 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΠΥΡΙΝΟ

https://www.youtube.com/watch?v=4MWwBv3hQHA

Nio

hankies το ειδα το μηνυμα σου…. Αυτα δεν τα σκεφτηκα εγω. Μεσα απο τεχνολογικα forum τα ειδα. Κρατησου στο επιπεδο σου ρε φιλε. Συζητηση κανουμε.

hankies

Επειδή χαρακτήρισα μια παρομοίωση που έκανες, την οποία όπως λες κι εσύ δεν την σκέφτηκες μόνος σου, δε σημαίνει ότι έριξα το επίπεδο. Επίσης, ό,τι συζητιέται σε κάποιο forum δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι και αλήθεια.

Κώστας Βλαχάκης

Παιδιά, δεν κάνουμε πόλεμο εδώ. Κάνουμε συζήτηση. Θα παρακαλέσω να μην επιτίθεστε ο ένας στον άλλο. Να διαφωνούμε, εντάξει αλλά με κόσμιο τρόπο.

Nio

Οχι επειδη την χαρακτηρισες αλλα το θεμα ειναι πως την χαρακτηρισες.
Δεν ηταν κοσμιος ο χαρακτηρισμος σου.
Κοιτα με το ζορι κανεις δεν εμαθε ποτε τιποτα. Οποτε δεν εχει νοημα να επιμεινω….

hankies

Μα τι να μάθω, κάτι που το ξέρω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.