Samsung Exynos 9820 στα 8nm, ενισχυμένη NPU, καταγραφή 8Κ video και βελτιωμένη αυτονομία

Samsung Exynos 9820 αρχιτεκτονική 8nm NPU 8Κ video αυτονομία, Samsung Exynos 9820 στα 8nm, ενισχυμένη NPU, καταγραφή 8Κ video και βελτιωμένη αυτονομία

Η Samsung, πιστή στο ραντεβού της σήμερα 14 Νοεμβρίου, αποκάλυψε και επίσημα το επόμενο κεφάλαιο στους Exynos επεξεργαστές της, με τον Exynos 9820 να ενσωματώνεται στις ναυαρχίδες της εταιρείας το 2019.

Η δομή της CPU περιλαμβάνει δύο custom πυρήνες + 2x πυρήνες Cortex-A5 + 4x πυρήνες Cortex-A55. Υποστηρίζει οθόνες ανάλυσης WQUXGA (3840 x 2400) και 4K UHD (4096 x 2160), κάμερα 22MP ή διπλή κάμερα 16MP + 16MP στο πίσω μέρος και selfie στα 22MP. Ο ενσωματωμένος επεξεργαστής γραφικών Mali-G76 GPU φέρνει 40% μεγαύτερη απόδοση, ενώ το LTE-A Pro modem υποστηρίζει ταχύτητες 2Gbps.

Samsung Exynos 9820 αρχιτεκτονική 8nm NPU 8Κ video αυτονομία, Samsung Exynos 9820 στα 8nm, ενισχυμένη NPU, καταγραφή 8Κ video και βελτιωμένη αυτονομία

Για την ιστορία, η Huawei ήταν η πρώτη που εισήγαγε ένα NPU chip στα κινητά της με το P20 Pro, ενώ το Mate 20 Pro βελτίωσε την επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης με dual NPU στον Kirin 980 βασισμένος στην αρχιτεκτονική των 7nm. Στο χορό της τεχνητής νοημοσύνης μπαίνει πλέον και η Samsung, ανακοινώνοντας τον Exynos 9820, ένα chip κατασκευασμένο στα 8nm και όχι στα 7nm όπως έκαναν άλλοι κατασκευαστές, το οποίο έχει τέταρτης γενιάς CPU και LTE modem που προσφέρει ταχύτητες έως και 2Gbps. Η ατραξιόν του chip ωστόσο είναι η μονάδα νευρωνικών διεργασιών (NPU) η οποία θα προσφέρει στο Galaxy S10 μία ποικιλία AI χαρακτηριστικών.

Η NPU θα προσφέρει εφταπλάσια αύξηση στις επιδόσεις διεργασιών που σχετίζονται με AI, όπως η ανίχνευση σκηνών μέσω της κάμερας. Στις γενικότερες επιδόσεις η Samsung ισχυρίζεται πως σε σχέση με τον 9810 του S9/Note9 θα δούμε αύξηση 20% στις μονοπύρηνες διεργασίες, 15% στις πολυπύρηνες και 40% μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Στα γραφικά η Mali-G76 υπόσχεται 40% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Mali-G72 του 9810.

Τέλος, ο Exynos 9820 θα φέρει βελτιώσεις στην αυτονομία των συσκευών αλλά και στην κάμερα. Η 4K καταγραφή video θα μπορεί να γίνεται πλέον στα 150fps και στα 10-bit, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα καταγραφής 8K video στα 30fps.

Samsung Exynos 9820 αρχιτεκτονική 8nm NPU 8Κ video αυτονομία, Samsung Exynos 9820 στα 8nm, ενισχυμένη NPU, καταγραφή 8Κ video και βελτιωμένη αυτονομία

Samsung Exynos 9820 αρχιτεκτονική 8nm NPU 8Κ video αυτονομία, Samsung Exynos 9820 στα 8nm, ενισχυμένη NPU, καταγραφή 8Κ video και βελτιωμένη αυτονομία

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Flagship killer

8nm???
Έτσι για την τσαχπινιά;;; το 7 δε τους αρεσε;

Chris_BMW

Πολύ δυνατός φαίνεται !
Μπράβο στη Samsung και επιτέλους θα πρέπει να τροφοδοτεί τις ναυαρχιδες της ΜΟΝΟ με δικούς της επεξεργαστές .

Υ.Γ Το AI είναι το μέλλον .. και εκεί η Apple έδειξε το δρόμο όταν οι άλλοι μεταξύ αυτόν και η Samsung χάριζαν εκείνες τις «γκουμουτσες» για το κεφάλι …

Chris_BMW

*μεταξυ αυτών

Flagship killer

@ChrisBMW μάλλον εννοείς το ΑR…
Το AI είναι τελείως άλλο πράγμα και η Apple όχι απλά δε το εισήγαγε πρώτη αλλά σχεδόν δε το έχει ακόμα…. *φιλικά

ΚώσταςD.

Η σαμσουνγκ εχει δικά της εργοστάσια όπου κατασκευάζει τα exynos και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 8nm. Από το 2019 λογικά θα δούμε και παραγωγή chips στα 7nm (7LPP), όπου θα είναι πολύ πιο βελτιωμένα σύμφωνα με τη σαμσουνγκ… Είχε βγει σχετική είδηση πριν κάτι μέρες… Πάντως η tsmc δείχνει τα “δοντακια” της! 😁

Flagship killer

@ΚωσταςD το είχα διαβάσει αυτό… Ο exynos ειδικά φέτος είναι πιο αργός από τον 845
Βλέπε s9 test…
Βέβαια ο συγκεκριμένος φαίνεται πολλά υποσχόμενος… εν αναμονή του 8150 λοιπόν για τα συμπεράσματα…
Πάντως ο kirin 980 δύσκολα χτυπιέται!

ΑΝΔΡΕΑΣ

Όπως πάντα τελευταίοι και καταϊδρωμένοι ρομποτάκηδες παραθυράκηδες μπροστά στην πρωτοπόρα θεά μας επάνω στην Τεχνητή νοημοσύνη, την A.R και όλα τα άλλα high tech Που ασχολούμαστε. Αν κάποιοι από εσάς δεν τα βλέπετε, είστε τεχνολογικά αναλφάβητοι, haters, loosers φτωχοί και σας γλεντάμε!!!
Apple rules haters gona hate!!

Κινητομανής

@ΑΝΔΡΕΑΣ: Δεν ξέρω τι πίνεις, πάντως την κάνει μια χαρά τη δουλειά του ! 😅😅😅

Flagship killer

Οι Apple fans είναι τόσο σχετικοί με το άθλημα που μπερδεύουν την AR με την AI ΧΑΧΑΧΑΧΑ….
Σαν να μπερδεύεις διαστημόπλοιο με πατάτες…
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΡΕ! ΣΑΣ ΛΑΤΡΕΎΩ!

Flagship killer

Η μόνη σχέση ΑΙ και Apple
Είναι το “AÏ ΤΣΑΠΡΡΡΡΡ” που φωνάζουν οι τσοπάνηδες με το αιφωνι στο χέρι…

MariosX

8k βίντεο με 22αρι φακό ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 32mp θα ήθελα να το δω πως θα το κάνει…ή μήπως θα κάνει εγγραφή το μισό ο ένας 16αρης και το άλλο μισό ο διπλανός;

Chris_BMW

@Flagship killer

Το να έγινε λάθος εκ παραδρομής δεν σου περνάει από το μυαλό ε;

Κατά τα αλλά το φιλικά σε μάρανε ..

Υ.Γ ευτυχώς έχουμε εσάς τους υπεργνωστες της τεχνολογίας Android users να μας ανοίγετε τα μάτια ..
Υ.Γ 2 Όσο για το ai σου παραθέτω αυτό ταπεινά ..

«More tangible, though, will be the new functionality enabled by this sort of processing muscle. Particularly apps which use the company’s machine learning framework, Core ML, which the new A12 Bionic runs nine times faster than last year’s chips. On stage, Apple showed off a new app named Homecourt, which you can set up to watch you play basketball while it records the number of shots and passes you make and miss. This sort of real-time analysis isn’t possible without a chip with meaty AI processing.»

Φιλικά πάντα ..

VasilisN9

Τα 8nm τα βάζει η Samsung για να δείξει οτι μπορεί να φάει τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερα nm. Όπως και να ‘χει θα είναι καλύτερος απο τον Kirin 980 λίγο χερότερος ή ίδιος με τον A12 και κάθε επόμενος επεξεργαστής θα είναι λίγο καλύτερος απο τον αλλο….ετσι πάει.
Kirin 980<Exynos 9820<A12<Kirin 990<Exynos 9830<A13.

Mike

Το Huawei mate 10 είχε πρώτο AI. Λάθος το αναφέρετε στο κείμενο.

Flagship killer

@ChrisΒΜW άρα δεν το εισήγαγε η Apple…
Στον A12 bionic ( Ο οποίος είναι εξαιρετικός) υπάρχει !
Τα κινεζια έχουν περάσει ήδη στη δεύτερη γενιά AI (KIRIN980) μιας και η πρώτη υπήρχε από πέρσυ μέχρι και στα “φτηνιαρικα” honor….
Άρα το λάθος δεν ήταν εκ παραδρομής… απλά πίστευες πως το AR Με τον δεινόσαυρο στο σαλόνι ήταν AI…
*ΦΙΛΙΚΆ ΠΑΝΤΑ

** το επιθετικό ύφος ήταν για τον κυριουλη που δεν έχει ιδέα και απλά λέει τον κόσμο φτωχούς, losers κτλ

ΑΝΔΡΕΑΣ

Τι πίνω? Μεθώ από το αθάνατο νέκταρ της Apple @Κινητομανής!! Μοιράζουμε πόνο κ από translator,σας ψαρώνουμε και κάνετε τουμπεκί γατάκια!!! Μπορεί να μη καταλαβαίνουμε τι γίνεται, αλλά δεν χρειάζεται. Αρκεί να ακούγεται εντυπωσιακό! Σαν το δυσθεώρητο Pick της μετοχής μας.
Αναβαθμίστε στα νέα (mixed reality standalone like HoloLens replacements) I phones, στα νέα laptop replacements (για τους εξω απο΄δω) (Type c παρακαλώ) ipads αλλά αγοράστε και κανά δικό μας MacBook air γιατί μας έχει φάει η μαύρη προπαγάνδα των παραθυράκηδων και όλο βουτάμε τρίμηνο με το τρίμηνο.. Αλλά ο ευφυέστατος κύριος Κούκ, βρήκε και εκεί την λύση.
Δεν θα ανακοινώνουμε αριθμούς πωλήσεων , παρά μόνο κέρδη, επίπεδα αφοσίωσης (μπράβο σας μπράβο σας, ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ) κ καλπασμό μετοχής!! Τι δλδ , μόνο ta foli folie?? Disrupt χ100 και όποιος αντέξει!!

Chris_BMW

@Flagship killer

Ρε φίλε ειλικρινά δεν μπορείτε να καταλάβετε τα τρολ;;
Έλεος δηλαδή

Υ.Γ όντως στο πρώτο σχόλιο μου το ar εννοούσα
Όσο για το ai το υποστηρίζει και ο a11 απλά ο a12 είναι αρκετά ποιο γρήγορος

Κινητομανής

@ΑΝΔΡΕΑΣ:
Ό,τι πεις, ο γιατρός είπε να σου λέμε μόνο “ναι” !

Chris_BMW

@ΑΝΔΡΕΑΣ

Στο έχω ξαναπεί .. Συνέχισε να μας αποδεικνύεις το επίπεδο σας ..

Ξέρεις εσυ ..

ΑΝΔΡΕΑΣ

BMW θα προτιμούσα η θυσία-προσφορά σου στο θεϊκό φωτεινό δαγκωμένο μήλο να ήταν της τάξεως των 1500+ ευρώ κασεράτα, χεράτα ζεστά, για το iPhone xs που όλο έλεγες πόσο πολύ το ζαχαρώνεις, αλλά περιορίστηκες στο παλιακό παντοφλέ φθηνιάρικο 8plus. Χάνετε σιγά σιγά σιγά η αρχοντιά των παραδοσιακών μας πιστών. Με το που έβγαινε το νέο μοντέλο, πολύχρωμο χίπστερ
σκουφάκι και καρφί στην ουρά, περιμένοντας τις κάμερες να διατρανώσουμε την λατρεία για το θεϊκό προϊόν.
Δυστυχώς το επίπεδο των υπηκόων μας πέφτει, αρχίζουν σιγά σιγά να σκέφτονται λογικά, να ψάχνουν το value for money, όλο κ πιο συχνά ακούω , ε σιγά την μαλ..ια το Χ,ΧS ,μας κλέβει η Apple, δεν αξίζει τα λεφτά της κ κάτι τέτοια. ΑΝ ήταν να τα μετράτε, να σκέφτεστε και να έχετε απαιτήσεις ε απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο. Τι να σας κάνουμε? Θλίψη..

Nickolas

Πολύ ωραία πράματα, με λίγα λόγια αν ισχύουν αυτά που λέει η Samsung για 20% αύξηση στο single core και 15% αύξηση στο multi core μιλάμε για 4.500 και 10.300 περίπου αντίστοιχα, πάνω κάτω ίδια με τον Α12 της Apple. Αναμένω το S10 με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

forneverarrow

Ποιον Α12 να φτάσει ρε σεις;; Αν πλησιασουν τον Α11 θα είναι και χαρούμενοι! Δεν παίζει κανένα ρόλο η NPU στην ωμή δύναμη. Οι cpu της Apple είναι πολύ ισχυρότερες γιατί κοστίζουν πολύ περισσότερο! Απλά μαθηματικά. Εχουν πολύ περισσότερη L2 cache και έτσι μεγαλύτερο μέγεθος και κοστος. Επίσης, είναι τόσο optimized για το iOS που είναι απλά αδύνατο για τους άλλους να πετύχουν κάτι παρόμοιο με το android (μόνο η Google θα μπορούσε αν σχεδίαζε hardware).

Το μόνο θετικό που κρατάω απο την είδηση είναι οτι η Samsung (όπως και η Huawei) ευτυχώς δεν εξαρτώνται απο την Qualcomm. Κατάντησε γραφικό να εχουν όλες οι συσκευές τον 845 φέτος…

Chris_BMW

@ΑΝΔΡΕΑΣ

Έχεις χιούμορ αδιαμφισβήτητα..(σοβαρά το λέω)

Αλλά ρε φίλε το ότι σε κράζουν οι Android users πρέπει λίγο να σε προβληματίσει !

Έξυπνο παιδί είσαι καταλαβαίνεις τι εννοώ ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S21

Χρήστες συσκευών Samsung Galaxy παραπονιούνται για πράσινες γραμμές στην οθόνη μετά από ενημέρωση

Οι περιβόητες πράσινες γραμμές έχουν επιστρέψει για να στοιχειώσουν ορισμένους χρήστες Samsung Galaxy μετά από ενημέρωση του τηλεφώνου.

Smartphones Samsung

Η Samsung αποκάλυψε την πιο γρήγορη μνήμη RAM LPDDR5X στον κόσμο

Πριν από μερικά χρόνια, η Samsung ανακοίνωσε RAM 8,5 Gbps LPDDR5X που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερη στον κόσμο.

Smartphones Apple Galaxy iPhone

Ξανά στην κορυφή η Samsung – Οι αποστολές iPhone της Apple έπεσαν το 1ο τρίμηνο του 2024

Οι αποστολές iPhone της Apple μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% παγκοσμίως το A τρίμηνο του 2024, λόγω της αύξησης των αποστολών από ανταγωνιστές.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy S22 Samsung Galaxy S22 Ultra

Galaxy AI: Επίσημο! Έρχεται στη σειρά Galaxy S22, τα tablet Tab S8 και τα foldable του 2022

Το Galaxy AI παρουσιάστηκε με τη σειρά Galaxy S24 και στη συνέχεια η Samsung το κυκλοφόρησε στις ναυαρχίδες του 2023.