Έρευνα: Το κινητό σε κάνει λιγότερο έξυπνο

smartphone stupid, Έρευνα: Το κινητό σε κάνει λιγότερο έξυπνο

Η λέξη smartphone περιέχει μέσα την έννοια “smart”, που σημαίνει έξυπνος. Είναι δεδομένο ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά γίνονται όλο και πιο έξυπνες, αλλά ισχύει το ίδιο και για εμάς;

Ερευνητές από το University of Texas κατέληξαν πως όταν βρισκόμαστε κοντά στο κινητό, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές μας ικανότητες. Χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 800 ατόμων για να εξετάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να κρατάει και να επεξεργάζεται δεδομένα ανά πάσα στιγμή.

Τα άτομα μέσα από το δείγμα επιλέχθηκαν τυχαία είτε να έχουν το κινητό γυρισμένο ανάποδα δίπλα τους, είτε μέσα στην τσέπη είτε σε άλλο δωμάτιο, ενώ τους ζητήθηκε να το βάλουν στο αθόρυβο. Οι ερευνητές στη συνέχεια διοργάνωσαν μια σειρά υπολογιστικών δοκιμασιών που μέτρησαν την προσοχή, τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συγκρίσεις έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν το κινητό σε άλλο δωμάτιο τα πήγαν πολύ καλύτερα απ όσους είχαν το κινητό επάνω στο τραπέζι και ελαφρώς καλύτερα απ όσους το είχαν τοποθετήσει στην τσέπη τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχοντας το κινητό στο οπτικό πεδίο ή σε εύκολη πρόσβαση, μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου να εστιάζει και να εκτελεί tasks, επειδή ο εγκέφαλός μας εργάζεται ενεργά για να μην πάρουμε το κινητό στο χέρι.

“It’s a brain drain”, δήλωσε ο καθηγητής Adrian Ward, επικεφαλής του πειράματος και συμπλήρωσε πως “η απλή παρουσία των smartphone ήταν αρκετή για να μειώσει τη γνωστική τους ικανότητα [των συμμετεχόντων]”.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Apostolos

Εγώ το παραδέχομαι, χωρίς το κινητό ειδικά έξω από το σπίτι, νιώθω άχρηστος.
Θα ήθελα να δοκιμάσω αν μπορώ να αντέξω 5 μέρες χωρίς κινητό στις διακοπές στο νησί πχ.

James

Το smartphone έβαλε στην τσέπη μας όλη τη γνώση και την πληροφορία που παράγει η ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα έβαλε και όλη τη χαζομαρα της ανθρωπότητας. Είναι στο χέρι του καθενός αν θα γίνει εξυπνότερος ή χαζότερος με μια τέτοια συσκευή και αν θα τη χρησιμοποιήσει ορθά ή θα εθιστεί.

Εγώ θεωρώ οτι έχω γίνει και πιο έξυπνος και πιο πληροφορημένος τα τελευταία 7-8 χρόνια που χρησιμοποιώ smartphone

Chris

Είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα, απλά τα Smartphone σήμερα εξυπηρετούν σε τέτοιο βαθμό που νιώθεις άχρηστος χωρίς αυτό. Σαν να λέμε δηλαδή ότι το αυτοκίνητο σε κάνει πιο δυσκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.