Snowden: To FBI μπορεί να ξεκλειδώσει το iPhone

Apple και FBI είναι στα μαχαίρια με αφορμή το γεγονός ότι η πρώτη αρνείται να ξεκλειδώσει το iPhone που ανήκει σε τρομοκράτη. Το FBI ζήτησε ακόμη και δικαστική εντολή για να εξαναγκάσει την Apple και οι δυο πλευρές επιδίδονται πλέον σε δημόσια διαμάχη.

Η μεν Apple αρνείται να ξεκλειδώσει το κινητό λέγοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών, ενώ επιμένει ότι δεν θέλει μια πίσω πόρτα στο iOS που θέτει σε κίνδυνο το λειτουργικό της σύστημα. Το FBI ισχυρίζεται ότι μόνο η Apple έχει τα “αποκλειστικά τεχνικά μέσα” για να ξεκλειδώσει το iPhone, όμως ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Edward Snowden, έχει διαφορετική άποψη.

Ο Snowden αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του FBI πως μόνο η Apple μπορεί να παρακάμψει την ασφάλεια του iPhone, είναι μα**** (δεν χρειάζεται να γράψουμε ολόκληρη τη λέξη για να καταλάβετε). “The FBI says Apple has the exclusive technical means of getting into this phone. Respectfully, that’s bullshit”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA που αυτή τη στιγμή ζει στη Ρωσία, το 2013 προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή διαρρέοντας έγγραφα που αποκάλυπταν τις μαζικές παρακολουθήσεις που κάνουν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Οπότε, πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τις τακτικές που ακολουθούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αυτά που λέει, ίσως έχουν κάποια βάση.

Γιατί όμως το FBI επέλεξε να δημιουργήσει τόσο μεγάλο ζήτημα και ακολουθεί την νομική οδό έτσι ώστε να αναγκάσει την Apple να συμμορφωθεί; Μάλλον, το νομικό προηγούμενο για το οποίο μιλά η Apple, θα εξυπηρετούσε τις αμερικανικές αρχές σε μελλοντικές ανάλογες περιπτώσεις. Άλλωστε ήδη έχει ακουστεί ότι το FBI έχει γύρω στα 10 iPhone τα οποία θέλει να ξεκλειδώσει η Apple.

snowden o fbi and apple, Snowden: To FBI μπορεί να ξεκλειδώσει το iPhone

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannogeorge

Όπως έχω ξαναπεί και κατά την γνώμη μου πάντα, το FBI θέλει να ξεκλειδώσει δια της νομικής οδού το iPhone. Διότι ποιος ξέρει αν θα είναι καθόλα νόμιμο αν το ξεκλειδώσουν μόνοι τους και αν θα μπορέσει να στηρίξει κατηγορίες στο δικαστήριο.

Επίσης, νομίζω ότι είναι και κάτι ακόμα.. ίσως. Χωρίς να θέλω να γίνομαι μέρος συνωμοσιολογίας, είναι και το να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα έχουμε και στο κινητό μας λιγότερες ελευθερίες. Τυχαίο που λίγες μέρες μετά η Amazon αποφάσισε να αφαιρέσει την κρυπτογράφηση στα τάμπλετ της, έστω κι αν μετά από την γενική αρνητική αντίδραση είπε ότι θα επαναφέρει το χαρακτηριστικό αυτό;

Panos7GR

“Ο πρώην υπάλληλος της NSA που αυτή τη στιγμή ζει στη Ρωσία, το 2013 προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή διαρρέοντας έγγραφα που αποκάλυπταν τις μαζικές παρακολουθήσεις που κάνουν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Οπότε, πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τις τακτικές που ακολουθούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες”

Και ζει ακόμα;!; Πως και δεν έπαθε κανένα τροχαίο ή αεροπορικό δυστύχημα ή καρδιακή προσβολή ή να αυτοκτόνησε εν τέλει ρε αδερφε;

Sotosr35tc

Panos7GR γιατί όλοι εμείς ο απλός κόσμος αυτό περιμέναμε κάποια στιγμή ότι θα γίνει και επειδή το ξέρουν αυτό ότι κόσμος ξύπνησε και ότι θα το καταλαβαιναν δεν ήθελε να το ρισκάρει

azriel84

Χαίρω πολύ ρε Snowden, σαφώς και μπορούν να το ξεκλειδώσουν. Γιατί όμως να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για ριψοκίνδυνες τεχνικές data extraction που μπορούν να καταστρέψουν κιόλας τα 10 iPhone που έχουν στα χέρια τους όταν θα μπορούν να έχουν ένα backdoor για εκατομμύρια τηλέφωνα στο OS… Εκεί είναι το παιχνίδι που παίζεται.

nikos note3

Εννοείται ότι τα ξεκλειδώνει και καλά κάνει. Γιατί έχει κανένας την εντύπωση ότι στο Internet υπάρχει κάτι κρυφό?

vasilist

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εγκληματίας που του κόβει έστω και λίγο που θα πιστεύει ότι η apple δεν θέλει να ξεκλειδώσει το iphone η οτι η NSA/FBI δεν τα ξεκλειδώνουν ήδη.
Αυτό το θέατρο περι δικαστηρίων κτλ είναι καλοστημένη παγίδα για να μιλάνε ελεύθερα στο τηλέφωνο και καλά πως είναι ασφαλή και να τους πιάνουν σε άσχετη στιγμή και για τον απλό πολίτη να λέει “wow ασφαλή το iphone!”.

Nick

Ενώ τα android όχι… Καλά νταξ να ουμε

makis

poli kala ta lei o vasilist gia kati noumera einai pou pistevoun oti ta iphone einai asfali nick ksekola re pios eipe oti einai ta android asfali sou ethiksan ta iphone kai ipes na anaferis gia ta android kanena smarthone den einai asfales

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.