Smartphones

Τα smartphones επηρεάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

O πόλεμος στην Ουκρανία πέρα από την ένταση και τις συγκρούσεις θα έχει και μία ακόμη δυσάρεστη «μοναδικότητα», που δεν έχουμε συναντήσει ξανά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Θα είναι ο πόλεμος για τον οποίο θα υπάρχουν τα περισσότερα οπτικά ντοκουμέντα που θα έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο λόγος για αυτό είναι ένας: τα έξυπνα κινητά. Η παγκόσμια κοινότητα μέσω των καταγεγραμμένων φωτογραφιών και βίντεο, βλέπει τη φρίκη του πολέμου και συγχρόνως αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτής. Τα μικρόφωνα και οι κάμερές των smartphones μπορούν να καταγράφουν και να μεταδίδουν ήχους και εικόνες που απεικονίζουν τα γεγονότα του πολέμου ή μπορεί να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για προπαγάνδα. Αυτά τα αρχεία επιτρέπουν στους ερευνητές να έχουν στη διάθεσή τους ευρείας κλίμακας οπτικά αρχεία της σύγκρουσης και τα οποία θα μπορούσαν τελικά να αποτελέσουν έναν απολογισμό για τα εγκλήματα του πολέμου.

Ωστόσο, τα smartphones έχουν και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο: καθίστανται εργαλεία στην εξέλιξη της πολεμικής σύρραξης. Καθεμία από τις εκατομμύρια συσκευές στην Ουκρανία και περιφερειακά από αυτήν συνιστά έναν αισθητήρα που μπορεί να παρέχει δεδομένα για το πού και πότε βρίσκεται κάποιος.

Χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για τον εντοπισμό στρατιωτικών στόχων με τη συνειδητή ή ακούσια συμμετοχή των χρηστών. Επιτρέπουν στους απλούς ανθρώπους και στα μέσα να δίνουν στις στρατιωτικές δυνάμεις πληροφορίες για πιθανούς στόχους. Χρησιμοποιούνται από του πολίτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για στολές, drones ή άλλο είδους στρατιωτικό εξοπλισμό και από τον στρατό της πρώτης για τον χειρισμό drones και τον βομβαρδισμό στόχων. Και φυσικά χρησιμοποιούνται γι αυτό που είναι εξαρχής κατασκευασμένα: για τηλεφωνικές κλήσεις.

Επεξεργάστηκε την 20 Φεβρουαρίου 2023 20:37

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Σπύρος Τζάνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.