Απογοητευμένος ο εφευρέτης του Web με το “παιδί” του

Web εφεύρεση, Απογοητευμένος ο εφευρέτης του Web με το “παιδί” του

Την απογοήτευσή του εκφράζει σε ανοιχτή επιστολή του στον Guardian ο Sir Tim Berners-Lee εφευρέτης του WWW (World Wide Web) με αφορμή τα 29α γενέθλιά του. Στην επιστολή του, ο πατέρας του ίντερνετ όπως το γνωρίζουμε σήμερα φαίνεται απογοητευμένος με τη μορφή που έχει πάρει το σημερινό διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη γνώμη του, το διαδίκτυο πλέον κυριαρχείται από λίγες πλατφόρμες (που ανήκουν σε εταιρείες κολοσσούς) κάτι που έχει οδηγήσει σε περιορισμό της καινοτομίας και οι οποίες εξάλειψαν τα μικρά sites, blogs και πλατφόρμες που προϋπήρχαν.

Ο Lee ασκεί κριτική στις εταιρείες κολοσσούς, υπονοώντας τη Google και το Facebook μεταξύ άλλων, οι οποίες αφού κυριαρχούν σε διαφόρους τομείς, στην ουσία έγιναν οι λεγόμενοι πυλωροί (gatekeepers) της πληροφορίας. Ελέγχουν ποιες ιδέες και ποιες γνώμες θα ιδωθούν και θα μοιραστούν.

Αυτές οι εταιρείες μπορούν να παρεμποδίσουν τον ανταγωνισμό δημιουργώντας εμπόδια. Αγοράζουν ανταγωνιστικές startup, εξαγοράζουν νέες καινοτομίες, προσλαμβάνουν τα κορυφαία ταλέντα της βιομηχανίας και φυσικά έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους προσφέρουν τα δεδομένα των χρηστών. Για τον Berners-Lee, τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι λιγότερο καινοτόμα από τα προηγούμενα.

Αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να εργαστούν για το κοινό καλό καθώς το ενδιαφέρον τους είναι επικεντρωμένο στο κέρδος. Για τον λόγο αυτό ίσως χρειάζεται κάποια ανάλογη νομοθεσία.

Πάντως, αναφέρει ο Berners-Lee δεν είναι ακόμη αργά για να αλλάξει αυτό, αλλά χρειάζεται μια dream team επιχειρήσεων καθώς και τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, της κυβέρνησης, των ακαδημαϊκών και των καλλιτεχνών, προκειμένου να δημιουργηθεί το «web που όλοι θέλουμε».

Ο Lee καταλήγει ότι εμείς μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον του Διαδικτύου. Μια ομάδα ατόμων από όλα τα στρώματα της κοινωνίας που μπορούν να ξεπεράσουν την ηγεμονία των διαδικτυακών εταιρειών – κολοσσών που είναι εντάξει με το πώς έχουν τα πράγματα.

Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το ψηφιακό χάσμα φέρνοντας τους μη συνδεδεμένους στο διαδίκτυο.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos

Μάλιστα, μπλέκει πολλά. Είναι άλλο πράγμα να καταλήγεις να προτιμάς το gmail αντί το outlook mail και άλλο πράγμα να έχεις μόνο μια επιλογή όπως το facebook (user lock). Επίσης πρέπει να του πει κάποιος πως οι σέρβερς κοστίζουν, το δίκτυο κοστίζει και όλα από την οθόνη μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου έχουν τιμή.

Η μόνη σωστή σκέψη είναι να μπαίνει πλαφον στις εξαγορές. Αν οι εταιρείες όπως Facebook θέλουν πρόσβαση και χρήση ας αγοράζουν μετοχές ή δικαιώματα. Το νεκροταφείο εξαγορασμένων εταιρειών που τις αγοράζουν για να τις κλείσουν μεγαλώνει. Αλλά στην τελική ο δημιουργός πήρε τα λεφτά του και that’s life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Galaxy iPhone

Ξανά στην κορυφή η Samsung – Οι αποστολές iPhone της Apple έπεσαν το 1ο τρίμηνο του 2024

Οι αποστολές iPhone της Apple μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% παγκοσμίως το A τρίμηνο του 2024, λόγω της αύξησης των αποστολών από ανταγωνιστές.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy S22 Samsung Galaxy S22 Ultra

Galaxy AI: Επίσημο! Έρχεται στη σειρά Galaxy S22, τα tablet Tab S8 και τα foldable του 2022

Το Galaxy AI παρουσιάστηκε με τη σειρά Galaxy S24 και στη συνέχεια η Samsung το κυκλοφόρησε στις ναυαρχίδες του 2023.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17: Η TSMC μπορεί να μην έχει έτοιμα τα chipset 2nm για την Apple

H Apple έγινε το 2023 ο πρώτος κατασκευαστής smartphone που πρόσφερε συσκευές που τροφοδοτούνται από επεξεργαστή εφαρμογών 3 nm (AP).

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X100 Ultra: Μια επαγγελματική κάμερα που μπορεί να κάνει τηλέφωνα

Το X100 Pro της vivo διαθέτει ήδη μια καταπληκτική κάμερα, μία από τις καλύτερες που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες σε smartphone.