Το iPhone X εξοικονομεί μπαταρία με ενεργοποιημένο το Dark Theme στο Youtube

Πρόσφατα έγινε διαθέσιμη η επιλογή dark theme στο Youtube για τις mobile συσκευές, με την αρχή να γίνεται στο iOS. Η ρύθμιση αυτή δίνει έναν πολύ σκούρο γκρι τόνο σε όλο το Youtube app και φαίνεται πως όταν την έχουμε ενεργοποιημένη στο iPhone X, αυτό καταναλώνει λιγότερη μπαταρία από πριν.

Το iPhone X ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα iPhone όχι μόνο λόγω του σχεδιασμού και της τιμής του αλλά γιατί είναι το πρώτο που διαθέτει OLED οθόνη αντί IPS LCD. Οι LCD οθόνες χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό για να αποδώσουν κάθε τι που βλέπουμε στο smartphone μας. Αυτό σημαίνει πως τα pixel φωτίζονται ακόμα και όταν μέρη της οθόνης έχουν μαύρο χρώμα.

Στον αντίποδα, τα pixel στις OLED οθόνες αναπαράγουν το δικό τους φως με συνέπεια τα pixel που είναι λιγότερο φωτεινά να χρειάζονται λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα πιο φωτεινά ή τα λευκά pixel. Για αυτό το λόγο τα σκοτεινά περιβάλλοντα εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια σε συσκευές με OLED οθόνες.

Αυτό είναι που παρατηρήθηκε στο iPhone X κατά τη χρήση του dark theme στο Youtube, το οποίο βρίσκουμε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής, αφού ενεργοποιήσουμε την επιλογή “Σκούρο θέμα”. Στη συνέχεια, για τις ανάγκες της δοκιμής, απενεργοποιήθηκε η λειτουργία αυτόματο κλείδωμα και αυτόματη φωτεινότητα, ορίζοντάς την στο 80%. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε το κανονικό περιβάλλον χρήσης, λευκού χρώματος, με την εφαρμογή απλά ενεργή για τρεις ώρες, και είδαμε πως η μπαταρία έφτασε από το 100% στο 71%.

Έπειτα, το iPhone X φορτίστηκε πλήρως και με ενεργό το Youtube για τρεις ώρες, έχοντας ενεργοποιήσει το dark theme, η μπαταρία έφτασε από το 100% στο 88%, με τη διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας να είναι σημαντική. Τέλος, κατά την αναπαραγωγή video διάρκειας τριών ωρών με το λευκό theme, η μπαταρία έφτασε από το 100% στο 55%, ενώ με το dark theme ενεργοποιημένο, μετά από τρεις ώρες video η μπαταρία έφτασε από το 100% στο 76%, δείχνοντας πως η συγκεκριμένη ρύθμιση στο Youtube app μπορεί να εξοικονομήσει μπαταρία στο iPhone X.

Είναι άγνωστο το πόσο επιπλέον μπαταρία θα εξοικονομούσε η συσκευή εάν το theme στο Youtube app ήταν εντελώς μαύρο αντί για σκούρο γκρι, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι η αλλαγή στο χρωματισμό δεν αλλάζει την εμπειρία χρήσης της εφαρμογής, και ορισμένους χρήστες να αναφέρουν πως το σκούρο χρώμα είναι πιο ξεκούραστο στα μάτια από το λευκό.

iphone x youtube λειτουργία dark theme κατανάλωση λιγότερη μπαταρία, Το iPhone X εξοικονομεί μπαταρία με ενεργοποιημένο το Dark Theme στο Youtube

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tasos Spanos

Σε όσες συσκευές έχουν led οθόνες προτιμάμε πάντα σκούρο θέμα όπου μπορούμε για να κάνει εξοικονόμηση η οθόνη
Τέτοιες οθόνες βρίσκουμε σε samsung, iphone x, oneplus

lneam

επρεπε να “ανακαλυψουμε” το iPhone X , ωστε να μαθει ο κοσμος αυτη την πληροφορια ???

Κώστας Ζ.

Χριστέ μου…

lneam

μια παρατηρηση στο ποστ1. Το σωστο ειναι “oled” οθονες

KnightRider

Ξέρουμε ήδη ότι σε μια OLED οθόνη πως όταν υπάρχει κάτι σκούρο πως εξοικονομεί μπαταρία !!

@papaki

Δεν μπορώ να καταλάβω. Εφόσον βλέπουμε βίντεο στο YouTube δεν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας. Για να κάνεις περιήγηση στο Internet το λευκό είναι απαραίτητο. Επομένως: Η αιτία του προβλήματος είναι όταν έχουμε ενεργοποιημένο το WiFi.

Tomkar1808

Βασικα dark theme χρειάζεται το ios

Nickolas

Καλά λογικό το βρίσκω, αλλά δε νομίζω οτι θα είναι πολλοί αυτοί που θα βλέπουν επι τρεις ώρες βίντεο σε τόσο μικρή επιφάνεια, αντί να γυρίσουν landscape την οθόνη και να παρακολουθήσουν youtube full screen. Οπότε μπαταρία έτσι κι αλλιώς bye bye και αυτό ισχύει για όλα τα κινητά 🙂

Greg

Στις amoled οθόνες πρέπει το χρώμα να είναι απόλυτο μαύρο (#000000 στο hex) ώστε το Led pixel να είναι ουσιαστικά σβηστό. Λίγη απόχρωση και το ledακι θα φωτίσει αναγκαστικά και η εξοικονόμηση δεν είναι αισθητή. Amoled οθόνες έχουν πολλά κινητά όχι μόνο τα 3 που αναφέρει ο φίλος παραπάνω. Σε αντίθεση οι Lcd/IPS έχουν οπίσθιο φωτισμό που πάντα είναι on

χρηστος

Επρεπε να παρει το iPhone X (ουτε καν τα 8ρια) OLED οθονη μετα απο 4-5 χρονια που την χρησιμοποιει η Samsung για να κανουν ολοκληρο αρθρο για το αυτονοητο τοσα χρονια. Ολο και πιο κατω για τους οπαδους του μηλου..

NikosAr

Κανονικά δεν θα έπρεπε να ασχολούμαι με τα σχόλια …. όμως επειδή μερικοί ( αν όχι οι περισσότεροι ) διαβάζουν τα σχόλια *κι όχι το άρθρο …. θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω τα σχόλια των περισσότερων … το άρθρο μιλά για εξοικονόμηση ενέργειας στο ΝΕΟ dark theme του YouTube και στο iOS (εφόσον δεν υπάρχει ΑΚΟΜΑ για Android) … τώρα ποιος πουλά αμολεντ και γιατί στο iPhone X κτλ …. αν δεν καταλαβαίνουμε τι γράφει ο αρθρογράφος και απλά συζητάμε ως οπαδοί τα θέματα …. τι να πω, τα περισσότερα σχόλια τελείως άκυρα !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.