Υπάρχουν πιθανότητες να δούμε το iPhone με υποδοχή USB-C;

πιθανότητες iphone υποδοχή καλώδιο usb c, Υπάρχουν πιθανότητες να δούμε το iPhone με υποδοχή USB-C;

Τα καλώδια USB-C θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν “one cable to rule them all” μιας και χρησιμοποιούνται σε όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, τη στιγμή που και η Apple τα ενσωμάτωσε στους δικούς της υπολογιστές. Γιατί όμως δεν έχει υιοθετήσει το USB-C standard για τα iPhone και τα iPad; Υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο;

Για πολλούς ακούγεται παράδοξο που η Apple διαθέτει USB-C θύρες τόσο στα MacBook, MacBook Pro και iMac Pro, αλλά όχι στα iPhone τα οποία μένουν “κολλημένα” στο Lightning connector. Με αυτόν τον τρόπο η Apple δείχνει πως λειτουργεί βάσει της δικής της λογικής, αγνοώντας αυτά που πραγματικά θέλουν οι χρήστες των συσκευών της.

Σαν πρώτη απάντηση θα μπορούσαμε να πούμε πως όταν η Apple ενσωμάτωνε πρώτη φορά το Lightning connector σε iPhone, και συγκεκριμένα στο iPhone 5 εν έτει 2012, το USB-C πρότυπο δεν υπήρχε στην αγορά, μέχρι που εμφανίστηκε στην τελική του μορφή το 2014. Τότε ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε το iPhone 6 και θα μπορούσε να πει κάποιος μιας και κυκλοφόρησε το iPhone σε νέο σχήμα, θα ήταν καλό να υπήρχε και νέα θύρα αντί του Lightning connector.

πιθανότητες iphone υποδοχή καλώδιο usb c, Υπάρχουν πιθανότητες να δούμε το iPhone με υποδοχή USB-C;

Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, η Apple χρησιμοποίησε το 30-pin dock connector από το πρώτο iPhone μέχρι και το iPhone 4S, το οποίο είχε κατασκευάσει για το iPod το 2002 και με τα χρόνια άρχισε να θεωρείται απαρχαιωμένο. Έπρεπε να ετοιμαστεί ο αντικαταστάτης του και πριν καν το USB-C εμφανιστεί η Apple είχε ήδη να εργάζεται πάνω στην κατασκευή του Lightning connector. Ήταν σχεδιασμένο να είναι συμμετρικό και πολύ πιο εύκολο στη σύνδεση με τη συσκευή που θα το χρησιμοποιούσε, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν βασισμένο στα μινιμαλιστικά πρότυπα της εταιρείας για κάθε συσκευή που θα κυκλοφορούσε τότε αλλά και για το μέλλον.

Το κύριο ερώτημα είναι το αν θα μπορούσε το iPhone να αλλάξει από εδώ και πέρα, υιοθετώντας το USB-C πρότυπο, κάτι το οποίο θα φαντάζει εύκολο για τις δυνατότητες της Apple. Είναι όμως; Το USB-C είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το Lightning connector και όταν μια εταιρεία προσπαθεί για το χιλιοστό του χιλιοστού στο μέγεθος των συσκευών, το “μεγαλύτερο” ακούγεται σαν το αντίθετο του “καλύτερο”. Θα ήταν καλό να σκεφτούμε πως η Apple αφαίρεσε τη θύρα υποδοχής 3.5mm για τα ακουστικά προφανώς όχι για να εξοικονομήσει χώρο για ένα καλώδιο και μια θύρα μεγαλύτερη από την τωρινή.

πιθανότητες iphone υποδοχή καλώδιο usb c, Υπάρχουν πιθανότητες να δούμε το iPhone με υποδοχή USB-C;

Το πρότυπο USB-C μπορεί να είναι πιο “ανοικτό” και με μεγαλύτερη συμβατότητα αλλά δεν είναι τόσο ευέλικτο για τα δεδομένα της Apple. Με το Lightning connector η Apple μπορεί να κάνει τα πάντα ανά πάσα στιγμή, με τις όποιες τεχνολογικές καινοτομίες που θα έρθουν να της δίνουν το δικαίωμα και την ευκολία να τις προσαρμόσει στα πρότυπα του Lightning connector χωρίς να χρειάζεται να περιμένει κάποια άλλη εταιρεία για να την προμηθεύσει με όσα χρειάζεται.

Είναι ξεκάθαρο πως η Apple θέλει να ελέγχει τα πάντα μέσω των περιφερειακών και τα κέρδη που έχει την ώρα που εξασφαλίζει τα καλώδια που παράγει η ίδια και εγγυάται την καλή τους λειτουργία, χωρίς ο καταναλωτής να αγχώνεται πως θα πάθει κάτι από φωτιά που θα προκληθεί από αστοχία του γνήσιου καλωδίου φόρτισης. Φυσικά θα υπάρχουν πάντα οι φτηνότερες αντιγραφές του Lightning connector αλλά αν σκεφτούμε τα προβλήματα που υπήρχαν στην έναρξη της USB-C εποχής με τα ελαττωματικά καλώδια που κατέκλυσαν την αγορά και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, τότε μάλλον η Apple δεν κάνει άσχημα που θέλει να έχει εκείνη τον έλεγχο για την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊοντων της.

Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη: θέλει ο καταναλωτής ένα iPhone με USB-C καλώδιο; Καθαρά από θέμα συμβατότητας η απάντηση θα είναι ΝΑΙ μιας και ο καταναλωτής δε θα χρειάζεται να έχει μαζί του διαφορετικά καλώδια για κάθε συσκευή, προκαλώντας του εκνευρισμό με τη “λογική” της Apple και των προϊόντων της. Μήπως τελικά μετά από κάποια χρόνια δούμε τα iPhone χωρίς καμία υποδοχή για φόρτιση και ανταλλαγή δεδομένων, μιας και όλα θα γίνονται ασύρματα; Μόνο η ίδια η Apple γνωρίζει.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Darth

για ποιο λογο? ειναι τεραστία απώλεια στα έσοδα για την apple

george

Τα αρθρα πριν τα ανεβασετε, τα διαβαζετε? Εχει παμπολα συντακτικα λαθη.

Tasos Spanos

Γιατί κάποιος που θέλει να φτιάξει αξεσουάρ και να είναι mfi πληρώνει στην Apple
Ο lightning connector έχει μέσα ένα μικρό τσιπ και μπορεί η Apple να πετάει εκτός όσα αξεσουάρ δεν είναι mfi

Βέβαια αυτό κάνει καλό και στον τελικό καταναλωτή γιατί δεν συνδέει οτιδήποτε φθηνό κινεζικό στην συσκευή του

Chris_BMW

Ωραίοι οι προβληματισμοί σου Ιακωβε. Ωραίες και οι σκέψεις σου.
Δεν νομίζω όμως ποτε να δούμε I phone με usb c υποδοχή και ο λόγος ειναι πρώτων οπως προείπε και ο Darth τα κέρδη και δεύτερον η αίσθηση του ξεχωριστού μεταξύ άλλον που προσπαθεί να προωθεί η Apple στις συσκευές της .
Τέλος συνοψίζοντας και εγώ θα καταλήξω εκει που κατέληξες και εσυ στην τελευταία παράγραφο σου οτι δηλαδή ο απώτερος σκοπός της ειναι να καταργήσει τελείως την υποδοχή Lightning και αυτό θα γίνει οταν οι συνδεσιμότητα -κυρίως μεταξύ των συσκευών της – τελειοποιηθεί αλλα και η ασύρματη φόρτιση και αυτή με τη σειρά της φτάσει σε ικανοποιητικό για ευρεία χρήση σημείο ωντας γρήγορη και αξιόπιστη .

Theo

Να προσέχετε λίγο τα άρθρα σας μετά το copy paste.

Agnostos13

Η Apple πάντα υποστήριζε και τις δικές της θύρες.
Και επί εποχή thunderbold (που είχε αναπτυχθεί από την Intel και την είχε υιοθετήσει μόνο η Apple) πολλοί λέγανε: «τι την θέλουμε…ας έβαζε καμιά usb παραπάνω!»

cghera

rule όχι rull

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.