Η Intel δημιουργεί τσιπ 17 qubit και προκαλεί τις Google και IBM

0

Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πρωτότυπου τσιπ 17-qubit ανακοίνωσε η Intel, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα και «προκαλώντας» τις IBM και Google.

Το τσιπ, το οποίο δημιουργεί από το 2015 παραδόθηκε στην συνεργάτρια εταιρεία QuTech για δοκιμή. Να σημειωθεί ότι το qubit είναι το αντίστοιχο “bit” που αποτελεί τη στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας σε ένα ψηφιακό υπολογιστή.

Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την επανάσταση στην τεχνολογία, παρέχοντας πρωτοφανή υπολογιστική ισχύ. Το πρόβλημα όμως με τα qubits είναι ότι είναι ιδιαίτερα ασταθή και επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

intel 17qubit chip

intel qubit 17

intel 17qubit chip refridgerator

intel 17qubit chip lab

Για παράδειγμα η λύση της Intel απαιτεί θερμοκρασία στα 20 millikelvin για να λειτουργήσει με επιτυχία (η εν λόγω θερμοκρασία, σύμφωνα με την Intel είναι 250 φορές πιο κρύα από αυτή που βρίσκεται στο βαθύ διάστημα).

Το νέο chip διαθέτει βελτιωμένο σχεδιασμό που παρέχει καλύτερη αξιοπιστία, βελτιωμένη θερμική απόδοση και μείωση της ποσότητας των παρεμβαλόμενων ραδιοσυχνοτήτων ανάμεσα στα qubits.

Με το εν λόγω τσιπ, το οποίο όμως δεν ξέρουμε αν και πως θα βγει σε μαζική παραγωγή, η Intel μπορεί να εδραιωθεί σε έναν τομέα που έχει τη δυναμική να αποδειχτεί καταλυτικός για τη νέα γενιά υπολογιστών.

Μέχρι πρότινος, ο αγώνας στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής είχε ως βασικούς παίκτες τις IBM και Google. Τον περασμένο Απρίλιο η Google επέδειξε το τσιπ 9 qubit και τον Μάιο η IBM επέδειξε τσιπ 17 qubit.

Αν εν τέλει όμως οι εταιρείες καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το έργο και να κατασκευάσουν κβαντικούς υπολογιστές, τότε αυτοί θα είναι ό,τι πρέπει για διεργασίες μηχανικής μάθησης και θα έρθουν να αλλάξουν τα δεδομένα, δημιουργώντας ενδεχομένως «σκεπτόμενους» υπολογιστές και ανθρωποειδή ρομπότ.

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα