Οθόνες AMOLED: Πιο φθηνή η παραγωγή τους από τις LCD

Η τεχνολογία AMOLED έχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει ο πρωταγωνιστής στα μελλοντικά gadgets. Είναι ενεργειακά αποδοτική, μπορεί να αποδώσει βαθύτερα χρώματα και πλέον ένα AMOLED panel κοστίζει για να κατασκευαστεί λιγότερο από ένα αντίστοιχο LCD.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IHS Technology, το κόστος των AMOLED και LCD panels στο πρώτο τρίμηνο είναι 14.3 και 14.6 δολάρια αντίστοιχα, για ένα 5 ιντσών Full-HD smartphone.

Οι τιμές αυτές παρουσίασαν πτώση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 όπου και κόστιζαν 17.1 και 15.7 δολάρια, με το AMOLED panel να είναι ακριβότερο. Με την πτώση αυτή που παρουσίασαν τα AMOLED panels, αναμένουμε να τα δούμε, όχι μόνο σε high-end smartphones αλλά και σε mid και low-end μοντέλα.

Πιθανές εξηγήσεις για την πτώση αυτή της τιμής των AMOLED panel είναι οι αποδοτικοί ρυθμοί λειτουργίας των εγκαταστάσεων, η μεγαλύτερη γκάμα πελατών και η απόσβεση των επενδύσεων στη γραμμή παραγωγής. Η IHS αναφέρει ότι η Samsung, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά των AMOLED, επέκτεινε την παραγωγή της σε μικρές και μεσαίου μεγέθους AMOLED οθόνες, από το δεύτερο μισό του 2015. Επίσης εξασφάλισε σημαντικούς πελάτες, όπως την Meizu και Oppo, αυξάνοντας την πληρότητα των γραμμών παραγωγής της στο 95%.

Αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει να υφίσταται, τα AMOLED panels θα γίνουν ολοένα και φθηνότερα, “αναγκάζοντας” περισσότερους κατασκευαστές να υιοθετήσουν την τεχνολογία αυτή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αργήσουμε να δούμε mid-range μοντέλα να φοράνε οθόνες τεχνολογίας AMOLED, με τις προβλέψεις να λένε ότι οι κατασκευαστές θα αντικαταστήσουν αρκετά γρήγορα τα LCD panels.

amoled displays cheaper, Οθόνες AMOLED: Πιο φθηνή η παραγωγή τους από τις LCD

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Gi0rg0s

Το ότι ένα προϊόν είναι ανώτερο και φτηνότερο από το άλλο δεν σημαίνει ότι αύριο θα κατασκευάσουν και θα πουλάν οθόνες …. πρώτα θα ξεπουλήσει το stock LCD που είδη υπάρχει και μετά να έχουμε υγεία …σιγά σιγά θα περάσει και στην παραγωγή .

Makis

Και αν σου σπάσει πόσο χρεώνουν την καινούρια;

Darth

αυτο να το πουν στην samsung που ακομη και τωρα βαραει 80 ευρω τιμή χοντρικής οθονες απο s4 και 75 ευρω για s3 (ζήτω μονοπώλιο)

vasilisA3

Darth αφού ξέρεις ότι το κόστος παραγωγής δεν έχει καμία σχέση με το συνολικό κόστος ενός προϊόντος, γιατί τα λες αυτά. Ένα Mercedes-Benz A Class έχει κόστος παραγωγής 5000$ πόσο να το πουλήσει η εταιρεία 6000€ ? Όχι το πουλάει 25000€ γιατί στο κόστος περιλαμβάνει και το R&D marketing brand value και πολλά άλλα.

Darth

@vasilisA3 ωραια ασ το πουμε το εξις…

να βάλουμε δυο κινητά ίδια ηλικίας και ποσό πουλάνε τα ανταλλακτικά τους (βασικά οθόνες)

galaxy s3 vs iphone 5 (δυο διαφορετικές τεχνολογίες οθόνης και δυο δημοφιλέστερες μάρκες)

χοντρικές τιμές
galaxy s3 lcd accembly 75 euro
iphone 5 lcd accembly 30 eyro

κόστος παραγωγής και στα δυο είναι γυρο στα 12 ευρω (oem ποιότητα)

και όταν λέμε κόστος παραγωγής είναι ολα μέσα (r&d κλπ κλπ)
πάντα μιλάμε για της πατενταρισμένες τεχνολογίες super amoled (ίδιο κόστος παραγωγής με της υπόλοιπες oled)

ναι αλλά γιατι τέτοια διάφορα θα πεις στο κόστος? και η απάντηση είναι….. super amoled είναι πατενταρισμένες απο την samsung ετσι μόνο η samsung μπορεί να τα παράγει (νομικά) από την στιγμή που μπορεί να τα παράγει μόνο η samsung έχουμε μονοπώλιο… από την στιγμή που έχουμε μονοπώλιο έχουμε τιμές όπως γουστάρει η samsung

Darth

edit: και ενα πρόσφατο παράδειγμα…
οθόνη απο nexus 6p και galaxy note 5
βάση μετρήσεων κλπ κλπ κλπ έχουν ακριβός την ίδια οθόνη και σε ποιότητα και σε απεικόνιση σε όλα κοινός (απλός μια ονομάζετε super amoled η άλλη amoled) αλλά στην πράξη (μετρημένο με μηχανήματα είναι ακριβός ίδια οθονη ) την μια την παράγει η samsung την άλλη japan display
μετρήσεις (την build 2 Οτι αφορα το Nexus)

διαφορά στην τημη
nexus 6p 75 eyro
galaxy note 5 200 με 215 (ανάλογα με το χρώμα)

κόστος παραγωγής (και για της δυο μαζί με r&d κλπ) γυρο στα 18 ευρώ

διαφορά τιμής πραγματικά χαοτική και ο λόγος? μονοπώλιο

ChrisG

Η amoled με την super amoled εχουν μεγαλη διαφορα.γιάυτο και η samsung δινει μονο την πρωτη.αν ηταν και οι 2 ιδιες για ποιο λογο υπαρξης των 2 και οχι μονο μια;η super amoled ειναι πιο ακριβη.εκτος των αλλων του note 5 ειναι wacom.καμια σχεση με 6p.

Agnostos13

Η Samsung γενικα εχει φαει μεγαλη χλαπατσα με τις oled! Επενδυσε σε ερευνες, μηχανηματα κλπ για να παραγει oled τηλεορασεις αλλα την πατησε κατω η LG παιρνοντας ολη την πιτα… Ετσι η Samsung εκοψε την παραγωγη μιας και οι απογοητευτικες πωλησεις την κατεστησαν πλεον ασυμφορη. Αποτελεσμα; Η Samsung εδωσε βαρος στις μικρες oled των smartphones (super amoled) προσπαθοντας να βγαλει απο εκει τα “σπασμενα” της μεγαλης σειρας! Εξου και η εξοφρενικη τιμολογιακη πολιτικη…

SteliosGR

Ευχαριστο το να πεφτει το κοστος της παραγωγης τους, και η δυνατοτητα να μπουν σε οικονομικοτερες συσκευες (οπως ηδη ειδαμε στο galaxy J5). H αληθεια ειναι οτι (κατα την αποψη μου παντα, και αναφερομαι σε φορητες συσκευες) σαν την απεικονιση των amoled, δεν υπαρχει. Κορεσμος, γωνιες θεασης, φωτεινοτητα, μηδενικο light bleed, και γενικοτερα θεωρω οτι αποδιδουν πολυ πολυ καλυτερα απο τις lcd.

Γιώργος

@Agnostos13
Ενημερωτικά η Samsung βγάζει οθόνες για κινητά εδώ και 8 χρόνια πολύ πριν ξεκινήσει η παραγωγή πάνελ για τηλεοράσεις.
Να δούμε πότε θα βάλει και η Apple AMOLED γιατί ως τώρα βάζουν ξεπλυμένες IPS του 2013 (FullHD) για να κάνουν οικονομία.

Darth

@ChrisG κάποτε ναι…. Πλέον διαφορά είναι μηδέν, και στην πράξη και στην θεωρία

ChrisG

@Darth εγώ διαφορές βλέπω αρκετές και όπως σου είπα το Note 5 έχει άλλο πανελ.μην το βάζεις ως μέτρο σύγκρισης.και στο Note 4 να παώ και να αλλάξω πάνελ ένα 180άρι θα το δώσω.το ξε΄ρω απο την πρώτη στιγμή που το πήρα.η samsung δεν θα έβαζε την super amoled εαν δεν είχε διαφορές με την amoled που την δίνει στον καθένα.η super amoled εχει και το digiter.τα χρώματα στην super ειναι πιο εντονα ακι ζωηρα.βαλτε την μια οθόνη διπλα στην αλλη και θα το δείτε ανετα.

Agnostos13

@Γιώργος:
Δεν έγραψα κάπου οτί δεν κυκλοφορούσαν οθόνες κινητών παλαιότερα…αλλά οτί από τις s.amoled πάει να βγάλει τη ζημιά των oled τηλεοράσεων η Samsung!

@ChrisG:
Super Amoled=S.am(sung) Oled!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S21

Χρήστες συσκευών Samsung Galaxy παραπονιούνται για πράσινες γραμμές στην οθόνη μετά από ενημέρωση

Οι περιβόητες πράσινες γραμμές έχουν επιστρέψει για να στοιχειώσουν ορισμένους χρήστες Samsung Galaxy μετά από ενημέρωση του τηλεφώνου.

Smartphones Samsung

Η Samsung αποκάλυψε την πιο γρήγορη μνήμη RAM LPDDR5X στον κόσμο

Πριν από μερικά χρόνια, η Samsung ανακοίνωσε RAM 8,5 Gbps LPDDR5X που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερη στον κόσμο.

Smartphones Apple Galaxy iPhone

Ξανά στην κορυφή η Samsung – Οι αποστολές iPhone της Apple έπεσαν το 1ο τρίμηνο του 2024

Οι αποστολές iPhone της Apple μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% παγκοσμίως το A τρίμηνο του 2024, λόγω της αύξησης των αποστολών από ανταγωνιστές.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy S22 Samsung Galaxy S22 Ultra

Galaxy AI: Επίσημο! Έρχεται στη σειρά Galaxy S22, τα tablet Tab S8 και τα foldable του 2022

Το Galaxy AI παρουσιάστηκε με τη σειρά Galaxy S24 και στη συνέχεια η Samsung το κυκλοφόρησε στις ναυαρχίδες του 2023.