Apple: Οι μηχανικοί μπορεί να παραιτηθούν για να μην συνεργαστούν με το FBI

Apple και FBI θα κληθούν να λύσουν δικαστικά την μεταξύ τους διαφωνία για το εάν θα πρέπει η πρώτη να ανοίξει μια πίσω πόρτα στο iOS προκειμένου να ξεκλειδώσει ένα iPhone που έχει στα χέρια του το FBI και ανήκει σε τρομοκράτη.

Όμως, ακόμη και αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του FBI και αναγκάσει την Apple να υποκύψει, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, υπάλληλοι της Apple που εργάζονται στο κομμάτι του software απειλούν να παραιτηθούν ή απλά θα σταματήσουν να δουλεύουν, από το να συμμορφωθούν με την εντολή του δικαστηρίου.

Αν στην απόφαση αυτή αποφασίσει συμμετάσχει σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, τότε αυτό που ζητά το FBI από την Apple θα ήταν σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Μιλώντας σε θεωρητικό επίπεδο, η Apple έχει εκτιμήσει ότι για την δημιουργία του “GovtOS” που της ζητούν θα χρειαζόταν δυο με τέσσερις εβδομάδες και 6-10 μηχανικούς, και αυτό υπό ιδανικές συνθήκες. Αν όμως κάποια από τα άτομα της ομάδας αποφασίσουν πράγματι να αποχωρήσουν ή να σταματήσουν να εργάζονται, αυτό θα έφερνε σίγουρα τεράστια καθυστέρηση.

Αν το project καθυστερήσει αρκετά, το FBI θα μπορούσε να πάρει το source code της Apple και τα signing keys, έτσι ώστε να αναλάβουν οι δικοί του υπάλληλοι. Αυτό βέβαια θα εγείρει ακόμη μεγαλύτερα νομικά ζητήματα απ ότι έχει ήδη σήμερα η υπόθεση.

Οι υπάλληλοι της Apple δεν θα διαφοροποιηθούν από την γραμμή που έχει χαράξει η ίδια η Apple, καθώς από την αρχή δηλώνει ότι δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των χρηστών της.

Η υπόθεση μεταξύ Apple και FBI είναι ακόμη στην αρχή της, μένει να εκδικαστεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο, λογικά μετά θα ακολουθήσει έφεση (απ’όποια πλευρά χάσει) και δεν αποκλείεται να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης: Apple VP: Το FBI θέλει να μας γυρίσει πίσω στην εποχή του iOS 7

apple employees fbi, Apple: Οι μηχανικοί μπορεί να παραιτηθούν για να μην συνεργαστούν με το FBI

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
txds

το δικαστηριο θα ολοκληρωθει λιγο πριν την κυκλοφορια του iphone 7 .
ολα τα σαιτ θα γραψουν οτι κερδισε η apple και ετσι θα βγαλουν το Iphone 7 το ασφαλεστερο στον κοσμο…. αμερικανικη διαφημιση στο φουλ.
πολυ πετυχημενη μπορω να πω…

Παναγιώτης

Ακομα και το FBI διαφημίζει την Apple…
Λες και τα ααηηηηφον δεν ξεκλειδωνουν…
Τι αλλες χαζομάρες θα ακούσουμε

azriel84

Δεν χρειάζεται διαφήμιση. Ήδη είναι το ασφαλέστερο τηλέφωνο εκεί έξω. Διαφήμιση είναι η στάση της Apple κόντρα στον Μεγάλο Αδελφό, γι’αυτό και όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί τάσσονται με το μέρος της προς τιμή τους (εκτός από τον Βασιλάκη τον Πύλες αλλά τι να πεις…)

azriel84

@ Παναγιώτης

Ξεκλειδώνουν και μια χαρά τα iPhone αλλά όπως παραδέχεται το FBI οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, κοστοβόρες και με κίνδυνο καταστροφής της συσκευής. Γι’αυτό και ζητάνε ότι ζητάνε με τον εύκολο τρόπο από την Apple με ότι προεκτάσεις έχει αυτό.

tech21man

Απο ποτε θεωρουνταν το ασφαλεστερο τηλεφωνο? Εδω και ενα δυο χρονια χαλια τα πηγαινε.

Ο mr antivirus μαλιστα, ειπε απλα, δωστε μου αυτο να ξεκλειδωσω το συγκεκριμενο και τιποτε αλλο και το πολυ σε δυο εβδομαδες το δικαστηριο εχει αυτο που θελει.

thod

Το δίλημμα είναι το εξής: Ή το FBI το ξεκλειδώνει μόνο του, χωρίς τις ευλογίες της Apple, αντιμετωπίζοντας τις νομικές συνέπειες (η Apple θα τους πάρει και τα σώβρακα).
Ή κάνει την δουλειά του με τη βοήθεια της Apple. Ο χειρισμός της υπόθεσης απο την εταιρεία αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την ίδια.
Μεταξύ μας, το τηλέφωνο είναι ήδη ΄΄σπασμένο΄΄, απλά δεν μπορεί να γίνει νόμιμη η χρήση των αποδεικτικών στοιχείων.

ChrisG

η ασφάλεια του τηλεφώνου έχει ήδη σπαστεί απλά το FBI δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει δικαστικά και δημόσια χωρίς την συγκατάθεση της apple.τα υπόλοιπα επί του κύρους της εταιρείας και την δήθεν ασφάλεια μου προκαλούνε γέλιο.ο Mcafee είπε σε 2 βδομάδες το θέμα θεωρείται λήξαν.τι δεν καταλαβάινουν κάποιοι απο αυτό;

foivos1k

FBI και Apple ειναι στα δικαστήρια. Επαναλαμβάνω FBI και Apple. Αλλα ο Έλληνας σχολιαστής στο techblog.gr ξέρει οτι όλα εινα κόλπο και μάλιστα διαφημιστικό. Οτι η Apple εχει βάλει στο διαφημιστικό της και κοτζάμ FBI. Ξέρει φυσικά οτι το iPhone ξεκλειδωνει, και εύκολα μάλιστα. Γενικά ξέρει τα πάντα και μάλιστα χαλαρά και σίγουρα.

Παναγιώτης

@foivos1k
Δεν χρειάζεται να είσαι Ελληνας για να ξέρεις απο Marketing και να καταλαβαινεις τις “βρωμιές” των εταιριλων… λίγο μυαλό θέλει… που ο κάθε Ελληνας σίγουρα έχει

giannis

Φοίβος..
θα χρειαστώ πολλες φωτογραφιες σου. ..
να τις δωσω να χει να μετραει η κορη μου για να κοιμηθεί

ChrisG

@giannis έχω πεθάνει στο γέλιο.τέτοιο σχόλιο έχω καιρό να διαβάσω.
@Παναγιώτης +1

themisko

@foivos1k Εαν δεν γνωρίζεις μην τσουβαλιάζεις χωρίς λόγο. Τα πιο ασφαλή encryptions π.χ AES μπορούν να σπάσουν εαν έχεις τη κατάλληλη υπολογιστική ισχύ.Δε ξέρω για το FBI αλλα η NSA έχει supercomputers ικανα να βαράνε στα flaws των encryptions και να σπάνε 256αρια κλειδια. Ειναι πολυεξοδο και χρονοβορο ναι αλλα στη περιπτωση τρομοκράτη σίγουρα έχει γίνει ήδη.Και προφανώς η NSA μπορει να το κάνει για λογαριασμό του FBI.Απλά είναι αυτό που είχε πει χρήστης πιο πάνω. Δε γίνεται να σταθουν νομικά τα evidences οχι μόνο του συγκεκριμένου αλλα και απο αλλες υποθεσεις που εχουν σπάσει.Γιαυτο θελει να κερδίσει το FBI τη δίκη για να κλείσει υποθέσεις.Αυτα ως προς το encryption. Για το marketing και μενα χαζο μου φαίνεται.

foivos1k

Παιδιά, δεκτές, εξυπακούεται, οι αντιρρήσεις σας στο σχόλιο μου. Αυτο που θέλω να καυτηριάσω ή να κρίνω ειναι η ευκολία με την οποία πολλές φορές έχουμε απάντηση σε όλα.
@giannis. Μια συμβουλή ρε συ… Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, μην κανεις ποτε στο Ίντερνετ σχόλια που δεν θα μπορούσες να κανεις απο κοντά. 😉

vasilist

Τι FBI και η apple δίνουν τρομερή παράταση , σε πιο θέατρο θα ανέβει το έργο να πάω να το δω?
Και καλά πως δεν συνεργάζονται την στιγμή που τα 256 bit aes σπάνε για πλάκα με την κατάλληλη επεξεργαστική ισχύ.

themisko

@vasilist Το για πλακα μαλλον το εβγαλες απο το μυαλο σου. Πρωτον δεν ειπα οτι σπανε τα 256bit κλειδια με τη μεθοδο που φανταζεσαι αλλα απο flaws που εχει ο αλγοριθμος κρυπτογραφησης. Δευτερον ανεφερα οτι ειναι ακριβο και χρονοβορο. Μπορει να παρει 2 και 3 βδομαδες σε τεραστια cluster υπολογιστων να βρουν το κλειδι μεσω flaws το ξαναλεω. Προφανως δε θα το κανουν για το κλειδι που κρυπτογραφεις τα αρχεια στο desktop σου αλλα θα το κανουν για σοβαροτερους λογους οπως το iphone ενος τρομοκρατη.Υπαρχουν απειρα βιντεακια στο youtube για τον AES. Ενα πολυ καλο ειναι του numberphile. Σε συμβουλευω να τα δεις.

Λευτερης

Σαν τις διαπραγματευσεις για τα μνημονια μοιαζει. Θα το παιξει η Apple δυσκολη αλλα στο τελος θα “αναγκαστει” η καημενη να υποχώρησει εστω κι αν ηθελε να προστατευσει τους πελατες της.

Panos7GR

Διευκρίνιση: Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα και ό,τι ξέρω είναι μόνο από άρθρα που βρίσκω μπροστά μου τυχαία.

Ερώτηση: Αφού τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας, όπως διάβασα κάπου, και μέσω αυτού θα βρεθούν κι άλλοι τρομοκράτες συνεργάτες του δεν μπορούν να το απαιτήσουν με συνοπτικές διαδικασίες; Χωρίς μπλεξίματα και δικαστήρια…
Επίσης και να παραιτηθούν ή να αρνηθούν οι εργαζόμενοι να συνεργαστούν μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να τους κάνει πολιτική επιστράτευση; Εδώ στο Ελλαντα ο Σαμαράς το έκανε με τους απεργουντες καθηγητές το 2013… Αυτοί έχουν το καρπούζι, αυτοί και το μαχαίρι. Δυστυχώς δεν την γλιτώνουμε!

gk

Ούτε μαρκετινκ, ούτε διαφήμιση, ούτε κόλπα, ούτε τίποτα. Αυτό που δεν θέλει η apple και το θέλει το FBI είναι το δεδικασμένο που για όσους ξέρουν, στην Αμερική αποτελεί νόμο. Αν αποφανθεί το δικαστήριο στο ξεκλείδωμα το κινητού κάθε iphone του πλανήτη που ο κάτοχος του θα αποτελεί “κίνδυνο” θα πρέπει να ξεκλειδώνεται από την εταιρεία πράγμα καταστροφικό για αυτήν. Επίσης επειδή εκεί είναι Αμερική και όχι χώρα της Βόρειας Αφρικής τα δεδομένα του κινητού εφόσον γινει πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο μια χαρά γίνονται δεκτά σε δικαστήριο. Εδώ λέτε ότι οι ανακριτικές αρχές θα κάνουν δεκτό το ξεκλείδωμα από μία ιδΙωτική εταιρεία και όχι από τις διωκτικές αρχές (fbi, nsa όπως έγραψαν πιο πανω) υπό την εποπτεία Εισαγγελέων προφανώς. Ούτε στην Ελλάδα δεν θα γινόταν αυτό δεκτό σαν αποδεικτκό στοιχείο. Τα θέλετε και τα γράφετε μερικοί?

Alexboom

Η αληθεια ειναι πως στην καρτελα του προφιλ μου γραφω για πλακα:
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τρομοκρατης

λετε να με μπουζουριασουν;;;;

Kal

Ήμαρτον!Το fbi nsa mma bba ssa ttt και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ξεκλειδώνει ιφον και άλλα λειτουργικά μεγάλων κατασκευαστών εδώ και χρόνια…το είπε και ο Σνόουντεν και εμείς τον χαβά μας σχολιάζουμε τα ίδια και τα ιδια..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.