Κίνα: Ρομπότ σερβιτόρος δουλεύει 8ωρη βάρδια σε εστιατόριο

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), μέσα στην επόμενη 4ετία θα δούμε μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Προβλέπεται σημαντική άνοδος των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα μέχρι το 2020 να χάνονται 5 εκατ. θέσεις εργασίας σε 15 χώρες.

Πως αρχίζει αυτό να φαίνεται στην πραγματική ζωή; Η Κινέζοι μας δείχνουν τον δρόμο βάζοντας τα ρομπότ στην καθημερινότητά τους. Μετά τα εργοστάσια, σειρά παίρνουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια με ρομπότ- σερβιτόρους.

Εστιατόριο στην Κίνα έχει στο προσωπικό του ένα ρομπότ το οποίο εκτελεί χρέη σερβιτόρου και μπορεί να δουλέψει σε 8ωρη βάρδια χωρίς να παραπονιέται ή να χρειάζεται πουρμπουάρ. Λειτουργεί με μπαταρίες, έχει ύψος 1.4m και βρίσκεται μέσα σε εστιατόριο στην Shenyang σερβίροντας φαγητό και ποτό στους πελάτες.

Το ρομπότ-σερβιτόρος είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και navigation hardware έτσι ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια την παραγγελία με βάρος έως και 7 κιλά.

Σίγουρα για τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου είναι μια συμφέρουσα λύση καθώς το ρομπότ δεν χρειάζεται μισθό ή ασφάλιση, όμως πόσο ικανοποιημένοι θα είναι οι πελάτες που θα θέλουν να κάνουν τα παράπονά τους και πρέπει να απευθυνθούν σε ένα ρομπότ;

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο είδαμε την Domino’s που θέλει να αντικαταστήσει τους delivery με ρομπότ που παραδίδουν τις παραγγελίες.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο high-tech ξενοδοχείο με υπαλλήλους ρομπότ

robot waiter china, Κίνα: Ρομπότ σερβιτόρος δουλεύει 8ωρη βάρδια σε εστιατόριο

robot waiter china, Κίνα: Ρομπότ σερβιτόρος δουλεύει 8ωρη βάρδια σε εστιατόριο

robot waiter china, Κίνα: Ρομπότ σερβιτόρος δουλεύει 8ωρη βάρδια σε εστιατόριο

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
λεόντιος

απλά πράγματα με ένα gsm blocker που θα μπλοκάρει και το nav του θα τα κάνει τάνα μία δύο και θα πάει στα τοπικά Λιόσια….

Λορενα θέλω να σου στείλω ένα άρθρο tech που αξίζει να μπει στο σάιτ
που στο στέλνω?

Konstantinos

Η τεχνολογία θα έπρεπε να βελτιώνει τη ζωή μας να την κάνει πιο ασφαλή αλλά όχι να την αντικαθιστά. Είναι λάθος χρήση και αποτυχία του ανθρώπινου είδους.

Πχ τα πανεπιστήμια ενώνονται να αντιμετωπίζουν την παγκόσμια φτώχεια και πείνα με βελτιωμένη παραγωγή
Όσο η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται για φθηνότερα κόστη μεταφράζεται σε κέρδος. Και η επιστροφή δεν είναι ίση του ρυθμού ανάπτυξης. Το ίδιο και με το delivery της domino’s. Κάποιοι σχολίασαν πως έχουν χάσει παιδιά. Τα παιδιά είχαν επιλογή να κάνουν αυτή τη δουλειά…

Gabriel

Κίνα και 8 ωρο δεν νομίζω!!! οι άνθρωποι δουλεύουν 12-16 ωρες σαν ρομπότ εκεί… αρα τα ρομπότ μάλλον 24 ωρα δουλεύουν!

ChrisG

οι άνθρωποι υποφέρουν απο ανεργία και φτώχειa και άλλοι χαίρονται για τα ρομποτ που θα αντικαθιστήσουν τους ανθρώπους.περιμένω κάποιον να μας πεί οτι το φαινόμενο αυτό είναι ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ.

kouzoum

Τα ρομπότ φίλε, έχουν δικαιώματα. Εμείς ΟΧΙ !!!

Thodoris

Αυτό που λέτε ότι δεν είναι σωστό για το ανθρώπινο είδος, δεν ισχύει. Δεν ξέρω κανέναν σερβιτόρο που να θέλει πάρα πολύ να κάνει αυτή τη δουλειά. Σκοπός της τεχνολογίας σε αυτόν τον τομέα είναι τα ρομπότ να κάνουν τις βαρετές και επαναλαμβανόμενες δουλειές και οι άνθρωποι να κάνουν πιο δημιουργικά πράματα. (Δε θέλω να προσβαλλω τους σερβιτορους ή άλλα επαγγέλματα. Κι εγώ το έχω κάνει) Όλοι έχουν κάποιο ταλέντο ή κάποιο ενδιαφέρον, το οποίο ιδανικά όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανακαλύψουν και να εξασκήσουν (σε έναν ιδανικό κόσμο πάντα). Το ότι παράλληλα τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για τη μείωση του κόστους, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

Nio

Ναι αλλά για να φτιαχτεί το ρομπότ και να του κάνεις συντήρηση ή service δουλεύουν άλλοι άνθρωποι.

Solon

Η τεχνολογία θέλουμε δεν θέλουμε θα έρθει. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνολογικό είναι κοινωνικό. Έως τώρα η επιβίωση του ανθρώπου και η ποιότητα ζωής του εξαρτώντο από την εργασία του. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Σε 100 χρόνια από τώρα κάθε εργασία θα μπορεί να γίνεται από ρομπότ. Θα πρέπει λοιπόν οι ανθρώπινες κοινωνίες να επανασχεδιαστούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν όλα τα βασικά αγαθά χωρίς να εργάζονται.
Και αυτό βέβαια πρέπει να γίνει με κάποιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν ταραχές και εκμετάλλευση.
Η τεχνολογία για πρώτη φορά θα καταστήσει εφικτή μια άμεση δημοκρατία σαν την Αθηναϊκή, όπου όλοι οι ελεύθεροι πολίτες συμμετείχαν καθημερινά στην διακυβέρνηση της πόλης αλλά τώρα θα μπορεί να γίνει χωρίς τους 400.000 σκλάβους όπου αμαύρωναν το επίτευγμα αυτό.

Gp

Ενσημα στο ΙΚΑ θα βάζουν στο ρομπότ?

Panos7GR

Πολύ γουστάρω που σε τέτοια άρθρα πλέον απ όσο κατάλαβα θα είμαι πρώτο θέμα στα σχόλια από κάτω!!!! (βλέπε Konstantinos & ChrisG) Φυσικά ο ChrisG όπως πάντα το τερμάτισε κάνοντας την τρίχα – τριχιά ειρωνεύοντας βάζοντας με την φαντασία του λόγια που δεν ειπώθηκαν. Εξ αίτιας αυτού, παρακαλώ τους συντάκτες να φτιάξουν μια ξεχωριστή κατηγορία με θέματα την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!!! Ειλικρινά το πιστεύω αυτό που είπε ο Solon (ως ένα βαθμό, που θα εξηγήσω παρακάτω) που ήρθε και συμπλήρωσε ιδανικά το σχόλιο του Thodoris. Η αλλαγή ωστόσο θα είναι βίαιη όπως μας έχει διδάξει η ιστορία γιατί καμμία κοινωνία δεν είχε ετοιμαστεί κατάλληλα για τις μεγάλες αλλαγές. Απο την άλλη, με το φτωχό μου μυαλό, δεν πιστεύω πως όλα τα επαγγέλματα απειλούνται και ούτε πως αυτομάτως δεν θα υπάρχουν νέες κατηγορίες. Υπάρχουν παραδείγματα που κάθε αλλαγή έφερνε νέες θέσεις εργασίας. Καθώς και επίσης δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ποτέ το ανδροειδές που θα μπορεί να μιμηθεί τέλεια έναν άνθρωπο, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου θέσεις εργασίας. Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν είναι σίγουρα εκείνα που θέλουν έντονη σωματική άσκηση, ακριβείς κινήσεις, λεπτοδουλειά και χρειάζονται συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Υ.Γ.: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΠΙΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.