Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;

Η μητρική είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα για στην συναρμολόγηση του υπολογιστή σας. Από τη στιγμή που έχετε κατανοήσει τις ανάγκες σας σε επεξεργαστική ισχύ, προχωράτε στην επιλογή μητρικής που θα φιλοξενήσει τον επεξεργαστή σας, το υπόλοιπο hardware και όλες τις περιφερειακές σας συσκευές.

Το θετικό στην περίπτωση των μητρικών είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα, αρκετές διαφοροποιήσεις και ξεχωριστοί συνδυασμοί, που με το αντίστοιχο αντίτιμο προσφέρουν επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να σας είναι χρήσιμα. Είτε είστε gamer, είτε σχεδιαστής, είτε κάνετε κάποια οικιακή χρήση με internet υπάρχει μια μητρική για εσάς που καλύπτει όλες σας τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες.

Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;, Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;

Μιας και η χρησιμότητα είναι ο παράγοντας της επιλογής εδώ, το πιο σημαντικό είναι να αναλογιστούμε αν επιθυμούμε να κάνουμε κάποια προσθήκη μελλοντικά, γιατί δεν είναι πάντα το αρχικό budget η οικονομική μας διάθεση, αλλά και η μελλοντική. Η μητρική δεν είναι δύσκολο να αλλαχθεί αν τώρα γίνει κάποια λάθος επιλογή, αλλά είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, αφού πρέπει να απεγκαταστήσουμε όλο το hardware του υπολογιστή μας για να την αλλάξουμε και να το ξαναεγκαταστήσουμε. Σε περιπτώσεις αλλαγής chipset, η διαμόρφωση του συστήματος με επανεγκατάσταση λειτουργικού είναι υποχρεωτική.

Αφού αναφέραμε και το hardware, να μιλήσουμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Από τη στιγμή που κάποιος επιθυμεί να προσθέσει και 2η GPU, μιας κι όπως μάθαμε μελλοντικά στα Windows 10 με τον DX12 θα παίρνει το σύνολο της ισχύς τους, κάτι που το καθιστά να είναι επιλογή του μέλλοντος, είναι λογικό να διαλέξει μητρική που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης τουλάχιστον τριών θυρών PCI Express. Το κλειδί εδώ είναι να διαλέξει θύρες με x16 συνδεσιμότητα των PCIe 3.0/2.0. Το ίδιο σημαντικό είναι αν θα επιλεγεί και σκληρός δίσκος σε PCI θύρα όπου εκεί οι ανάγκες αλλάζουν και οι απαιτούμενες θύρες γίνονται τέσσερεις. Για όλα αυτά πάντα υπάρχει μια μητρική, ώστε να επιλέξετε. Παρακάτω θα δείτε και τα προτεινόμενα μεγέθη ώστε να κάνετε σοφή επιλογή κριτηρίων κατά την αναζήτησή σας. Να έχετε κατά νου ότι το κουτί θα επιλέξετε, για το οποίο θα γράψουμε σε άλλο άρθρο μας θα πρέπει να χωράει το μέγεθός της. Οι σημάνσεις ATX, Micro-ATX, Flex-ATX και Mini-ITX είναι οι αντίστοιχες που πρέπει να υποστηρίζει το κουτί σας.

Σε περιπτώσεις σύνδεσης συσκευών που δεν είναι PCI x16, αλλά υπάρχει απαίτηση για PCI x8, x4, x1, θα πρέπει να ελέγξουμε τις διαθέσιμες θύρες ή συσκευές που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως κάποια έξτρα κάρτα ήχου, γιατί δεν είναι απόλυτο όλοι να ικανοποιούνται με τον στάνταρ onboard ήχο του 5.1 της Realtek ή άλλης onboard συσκευής. Επίσης σε αυτές τις θύρες είναι δυνατή η σύνδεση καρτών δικτύου, καρτών τηλεόρασης, μετατροπείς, επεκτάσεις συνδεσιμότητας USB κοκ.

Και φεύγοντας από το επιπλέον hardware, πάμε στο onboard hardware και τη συνδεσιμότητα τους. Ανάλογα λοιπόν τις ανάγκες και το αρχικό budget, μπορεί να προτιμηθούν επεξεργαστές με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Επομένως, εδώ θα χρειαστεί να προσέξουμε τις θύρες σύνδεσης της οθόνης μας. Ευτυχώς κι εδώ η ποικιλία συνδέσεων είναι αρκετή, αφού οι μητρικές έρχονται με όλες τις θύρες, HDMI & miniHDMI, DVI, VGA και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις Displayport & miniDisplayport.

Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;, Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;

Προχωρώντας, θα πρέπει να ελέγξουμε τον αριθμό των περιφερειακών που θα χρησιμοποιήσουμε μελλοντικά, γιατί το τώρα δεν είναι αρκετό πολλές φορές. Για να μην μπαίνετε συνέχεια στην διαδικασία να βγάζετε και να βάζετε καλώδια, σιγουρευτείτε ότι η θύρες που προσφέρει στο πίσω μέρος η μητρική σας είναι παραπάνω από αρκετές. Προτού αποκλείσετε τις επιλογές με θύρες firewire, δεύτερη θύρα Ethernet, ThunderBold, πολυκάναλου ήχου, βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να σας χρησιμεύσει κάποια από αυτές, γιατί το κόστος να τις εγκαταστήσετε με εναλλακτικό τρόπο είναι αρκετά μεγαλύτερο. Ωστόσο, σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει νέες τεχνολογίες όπως οι θύρες USB 3.1, καθότι είναι το μελλοντικό πρότυπο στο οποίο θα κατασκευάζονται αρκετές hi end και μη περιφερειακές συσκευές, ακόμα και τα smartphone.

Εποικοδομητικό θα ήταν να σκεφτείτε επίσης με ποιον τρόπο θέλετε να συνδέσετε τους διάφορους σκληρούς δίσκους σας ή αν θα κάνετε RAID, επομένως ανατρέξτε στις λεπτομέρειες τη μητρικής που θα επιλέξετε για το τι διαθέσιμες θύρες υπάρχουν και πόσες είναι αυτές. Αν είναι SATA III, SATA II κλπ. Μπορεί να προτιμήσετε ή να έχετε από πριν κάποιον mSATA σκληρό δίσκο, ή να έχετε κάποιον δίσκο παλιάς τεχνολογίας, ή κάποιο αντιγραφικό, επειδή μπορεί να κάνετε αναβάθμιση και να χρειαστείτε μητρική η οποία παρέχει ακόμα και θύρα σύνδεσης IDE.

Σημαντικό επίσης είναι να σκεφτείτε πόση RAM χρειάζεστε ή θα χρειαστείτε μελλοντικά. Αν επιλέξετε DDR3 υπάρχουν μνήμες από 2GΒ ως 16GB, ενώ DDR4 από 4GB ως και 128GB (μη σας ξαφνιάζει, απλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα). Η μέση μητρική σήμερα υποστηρίζει ως 32GB συνολικής RAM ενώ μια hi end ως 64GB. Ανάλογα τα slot που έχει και η μητρική θα πρέπει να υπολογίσετε πως θα φτάσετε στο μέγιστο, αν αυτό επιθυμείτε ή πως θα φτάσετε στο μέγιστο για εσάς. Με λίγα λόγια αν θέλετε να φτάσετε τα 16GB που σας φαίνεται αρκετό για τις ανάγκες σας, αν θα το κάνετε με 4x4GB ή 2X8GB. Επιλέξετε σοφά το dual ή quad channel που θέλετε να έχετε στο σύστημά σας. Ωστόσο, για να είμαστε διεξοδικοί κατά την επιλογή RAM, προσέξτε αν ο επεξεργαστής και η μητρική έχουν κάποιον επιτρεπόμενο χρονισμό, χωρίς την ανάγκη overclock, για να έχετε συγχρονισμένες τις RAM σας. Τέλος, ελέγξτε αν η μητρική κι ο επεξεργαστής μπορούν να ρυθμίσουν το XMP προφίλ των module σας για την μέγιστη χρήση.

Και μιας και φτάσαμε στο overclock, αν επιλέξετε να πάρετε κάποιον FX Unlocked ή i5, i7 xxxxK επεξεργαστή, να ελέγξετε αν η μητρική μπορεί να ανεβάσει το voltage της κι αν αντέχει αυτές τις αλλαγές παραμέτρων, για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε ή να μην το κάψετε. Πάνω σε αυτό σιγουρευτείτε ότι μπορούν και οι RAM σας να ανταπεξέλθουν, αν και θα γράψουμε και γι αυτές μελλοντικά ξεχωριστό άρθρο.

Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;, Μητρικές: Ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας;

Σημειώσεις:
• Σημείωση 1: προσέξετε πολύ κατά την επιλογή επεξεργαστή και μητρικής για την απόλυτη συνδεσιμότητα. Υπάρχει πιθανότητα μια μητρική να δέχεται έναν επεξεργαστή σε κάποιο μεταγενέστερο revision κι αν αγοράσετε το πρώτο να χρειαστεί να αλλάξετε το bios.
• Σημείωση 2: για να αποφύγετε να αγοράσετε επεκτάσεις, hub ή διάφορα άλλα controllers για να αυξήσετε τον αριθμό θυρών σύνδεσης των περιφερειακών σας, κάνετε εξ αρχής τη σοφή επιλογή να πάρετε μια καλά εξοπλισμένη μητρική.
• Σημείωση 3: αν αναβαθμίζετε μόνο το triple kit του υπολογιστή σας, δηλαδή το τμήμα που πάει πακέτο επεξεργαστής, μητρική και RAM, να έχετε κατά νου σας τη συνδεσιμότητα του παλιού σας hardware. Οι σκληροί δίσκοι IDE έχουν καταργηθεί και θα τους βρείτε μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα μητρικών DDR3.
• Σημείωση 4: αν έχετε κάποιο σύστημα DDR2 και θέλετε να φορτώσετε RAM επειδή οι DDR2 κοστίζουν ακριβά σε σχέση με τις DDR3 και επιθυμείτε να μεταβείτε σε σύστημα Combo DDR2/DDR3, το όριο σε RAM είναι τα 4GB DDR3 και 8GB σε DDR2. Επομένως το κέρδος σας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο περιμένατε.

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas

Πολύ ωραία αυτά τα άρθρα παιδιά, να ξεφεύγουμε λίγο απο τα κινητά και να μαθαίνουμε και κάτι.

Μιχαηλίδης Αναστάσιος

Ευχαριστουμε ρε Κωστα…συνεχισε με τετοια αρθρα αναβαθμισης Η/Υ και hardware …οπως λεει και το παιδι απο πανω δεν ειναι μονο τα κινητα που πρεπει να ασχοληθουμε! 😉

Billys G.

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

Petre

Εξαιρετικό άρθρο! Περιληπτικά, λέει πάνω κάτω όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ψάχνει να χτίσει νέο pc και δε γνωρίζει πολλά. Μπράβο στον αρθρογράφο! Συνεχίστε έτσι Κώστα.

9gag

Long live the guest posts!!!! Ευχαριστούμε άγνωστε συντάκτη 🙂

Panagiotis

Ωραίο άρθρο μπράβο Κώστα. Εγώ έχω ένα PC desktop της dell με Intel Pentium 2.6 δυπηρινο επεξεργαστή όλα on board εκτός από την κάρτα γραφικών που έβαλα την NVIDIA GeForce 210.
Και η οθόνη του PC ειναι μια 22αρα Lg tv ανάλυσης 1360×768

ΜΑΝΩΛΗΣ79

Αχ βρε Κωστα-Κωστα… Βαλε αυτο το αρθρο τον προηγουμενο Σεπτεμβρη….την εκανα την πατατια….

Junkermann

Πολύ σωστό αυτό που έγραψε ο Αναστάσιος.

«Η τεχνολογία μας ενώνει», είναι το μότο του σάιτ και όχι «τα κινητά μας ενώνουν»…

_Junkermann

panos bouaci

πολυ καλο αρθρο….θαθελα ομως μερικες επιπλεον συμβουλες σε πρακτικο επιπεδο…εχω ενα παμπαλαιο σταθερο υπολογιστη για να παιζουν τα παιδια …σκεφτομαι να τον αναβαθμισω γιατι σερνεται πραγμα φυσικο για την ηλικια του
θαθελα να αλλαξω μονο μητρικη επεξεργαστης και μνημες…..και να κρατησω τα υπολοιπα…
θαθελα ενα συστημα amd…..απο το pc steps προτεινουν για τα φτηνα συστηματα A6 6400 η A87600 η A87650 αξιζει να δωσει καποιος τα εξτρα λεφτα η η πρωτη επιλογη επεξεργαστη ειναι αρκετη??? στην δε μητρικη η επιλογη ειναι η A88XM-E η A88XM-PLUS αξιζει καποιος να παει στην δευτερη επιλογη???
στις δε μνημες τι πτοτεινετε ??4gb η περισσοτερη μνημη??οι επιλογες ξεκινανε απο τα 32 ευρω και προχωρανε στα 65 ευρω για να καταληξουν στα 125 ευρω….
το παλιο τροφοδοτικο ειναι 350 βαττ.θα τα καταφερει η να το παρει κι αυτο το ποταμι???
ευχαριστω αν και ξερω οτι οι ερωτησεις μου ειναι λιγο εκτος θεματος

Gvirginia

@panos bouaci Θα ήταν πιο εύκολο αν διευκρίνιζες τι άλλο έχει ο υπολογιστής (τι θα κρατήσεις δηλαδή). Γιατί αν δεν έχει κάρτα γραφικών, τότε καλύτερα να πας σε AMD, ενώ αν έχει κάρτα και/ή σκοπεύεις να πάρεις καλύτερη τότε ίσως και σε Intel να πας θα είσαι μια χαρά. Ή σε τι ανάλυση οθόνης παίζουν, γενικά τι ακριβώς θες… Θα σου πω στο περίπου 2 συστήματα και αν θες περισσότερες λεπτομέρειες μου λες, θα βάλω να μου έρχεται ειδοποίηση. 1) AMD: ~293€ CPU: AMD A6-7400K ~71€ M/B: Asus A88X-Plus ~86€ RAM: CMY8GX3M2A2133C11R ~66€ 2)Intel ~260€ CPU: Intel Pentium Dual Core G4400 ~68€ M/B: Asus H110M-A ~68€ RAM: HX424C15FBK2/8 ~55€ PSU: Δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις, άρα ένα “BRONZE” στα ~70€ ~500W θα σε καλύψει. Εταιρείες όπως CoolerMaster, EVGA, Thermaltake. Το κόστος μπορεί να πέσει και άλλο, ανάλογα τι θες. Δηλαδή αν έχεις οθόνη 1080p και σκοπεύεις να πάρεις κάρτα γραφικών, ή αν έχεις 720p και θες να παίζει απλά παιχνίδια. Επίσης μπορούμε να “κόψουμε” από μερικά και να βάλεις και έναν SSD στα 128 GB (με αυτόν θα δεις διαφορά στην ταχύτητα του υπολογιστή). ΥΓ: Βάλε τις ονομασίες στο skroutz για να σου βγάλει αποτελέσματα. Τροφοδοτικό καλό είναι να πάρεις καινούριο,… Συνέχεια »

panos bouaci

κατ αρχας θαθελα να ευχαριστησω για την αμεση απαντηση… το κομπιουτερ ειναι πολυ παλιο….τοχουμε για να παιζουν τα παιδια και να μην καταστρεφουν το δικο μας… η χρηση που του κανουν ειναι ιντερνετ και ταινιες στο youtube…και μερικα online παιγνιδια… εχει 2 μνημες ddr 512mb των 200 mhz ο επεξεργαστης ειναι intel pentium 4 cpu 2.66 ghz μονοπυρινος το socket ειναι 478 mpga η μητρικη ειναι η P4i65G καρτα γραφηκων εχει την DIA GEFORCE FX5200 οθονη 22 ιντσες sumsung full hd και λειτουργικο xp…. στο youtube δηστηχως παει αργα πολυ πιο αργα απο το αλλο .το προβλημα βεβαια ξεπερνιεται αν παιξεις τα βιντεακια σε αλλο προγραμμα πχ vlc… σκεφτομουν οτι αλλαζοντας μονο επεξεργαστη-μητρικη και μνημες θα βελτιονοταν πολυ με πολυ λιγα λεφτα κρατοντας ομως τα υπολοιπα ιδια…..αν ειναι να δωσω αρκετα τους παιρνω ενα καινουργιο ομως δεν ειναι αυτος ο σκοπος μου…. θαθελα νατους παρω ενα συστημα στα επιπεδα που σας εγραψα προηγουμενος…..και βασικα αυτο που ρωτουσα ειναι θα υπαρχει βελτιωση με τον συνδιασμο Α6 6400+ Α88ΧΜ-Ε+DDR3 4GB Η να παρω καποιον απο τους λιγο καλυτερους επεξεργαστες .η δε μητρικη A88XMPLUS εκτος απο τις 2 παραπανω θεσεις για μνημες εχει κατι αλλο + απο την πιο απλη??? οποια γνωμη εχετε… Συνέχεια »

Gvirginia

@panos bouaci Λοιπόν, οι διαφορές του A6-6400K με τους άλλους δύο είναι ότι έχει λίγο χειρότερη ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, είναι διπύρηνος, υποστηρίζει χαμηλότερη ταχύτητα μνήμης RAM και είναι προηγούμενης γενιάς. Οι άλλοι δύο τη μόνη διαφορά που έχουν είναι ότι ο 7650 είναι “ξεκλείδωτος”, δηλαδή μπορεί να γίνει υπερχρονισμός και να τρέχει πιο γρήγορα. Δε νομίζω να ενδιαφέρεσαι για αυτό εσύ. Βελτίωση θα δεις όσο ακριβαίνουν οι επεξεργαστές. Για τη χρήση που λες, και το πιο φθηνό να πάρεις μια χαρά θα παίζουν. Επειδή όμως νομίζω ότι είναι καλύτερο να δώσεις λίγα παραπάνω τώρα ώστε να μην έχεις “κολλήματα” σε πχ 1 χρόνο, βάζω τον 7600 που είναι τετραπύρηνος και έχει αρκετά καλή κάρτα γραφικών, έτσι ώστε να παίζει κανονικά παιχνίδια όπως League of Legends. Η μητρική σε διαφορετική περίπτωση θα έπαιζε ρόλο να πας σε πιο ακριβή, αλλά σε αυτές που μου δείχνεις και για τη χρήση που θες οι διαφορές είναι περισσότερο στην ποσότητα των USB που έχουν. Τώρα, RAM έβαλα 4 GB γιατί δε ξέρω αν τα XP που έχεις είναι 32-bit ή 64-bit (στα 32-bit ο υπολογιστής δε βλέπει παραπάνω από 3 GB). Επίσης επειδή έχεις XP μπορεί, δεν είμαι 100% σίγουρος, να υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας,… Συνέχεια »

panos bouaci

πιστευω το τελευταιο συστημα ειναι στην σωστη κατευθυνση για οικονομικη αναβαθμιση που να εχει ομως καποιο σημαντικο οφελος στην αποδοση του pc .ευχαριστω για τις απαντησεις….

Gvirginia

Τίποτα! Οποιαδήποτε απορία έχεις, στείλε. Α, το “παλιό” σύστημα μη το πετάξεις, βάλτο σε μία κούτα ή πάρε ένα κουτί υπολογιστή (υπάρχουν με 20€) και δώστο σε κανένα ίδρυμα / οικογένεια που το έχει ανάγκη.

panos bouaci

ας ρωτησω κατι αλλο σημερα…
αν καποιος αποφασισει να αλλαξει καρτα γραφηκων με αλλη καλυτερη….απλως ξεβιδωνει την μια και βιδωνει την αλλη…η πρεπει να εγκαταστησει οδηγους κλπ
ολες οι καρτες ειναι ιδιες? πχ η dia geforce fx 5200 ειναι ιδιου τυπου με την gt 520 1gb ram???
υπαρχει καποιος τροπος ναμαθει τετοιου τυπου τεχνικα θεματα???πχ βιβλιο
ευχαριστω

Gvirginia

@panos bouaci Κοίτα, βιβλία υπάρχουν, όπως τα γνωστά “Χ-δουλειά για αρχάριους”, αλλά θα βρεις και οδηγούς στο internet. πχ για κάρτα γραφικών υπάρχουν οδηγοί και βίντεο αν ψάξεις “How to install graphics card/GPU”. Έχει και έναν πλήρη οδηγό το PC World “How to build a PC” καθώς υπάρχει και ελληνικός οδηγός- Google: “Συναρμολόγηση Υπολογιστή για Αρχάριους” Στις καινούριες κάρτες γραφικών το μόνο που κάνεις είναι να απεγκαταστήσεις τους παλιούς οδηγούς και να βάλεις τους νέους. Στη δική σου περίπτωση όμως, έχουν διαφορετική θύρα. Η FX5200 είναι PCI ενώ οι καινούριες είναι PCI-E, σκέψου το σαν τις λάμπες Ε14/E27. Αλλά αν πάρεις νέο σύστημα (όπως το παραπάνω με APU) δε χρειάζεσαι την FX5200. Είναι χειρότερη από τα ενσωματωμένα γραφικά. Σε περίπτωση όμως που θες σώνει και ντε να τη βάλεις, η μητρική κάρτα έχει PCI (η μεγάλη μαύρη θύρα). Η PCI-E είναι η μεγάλη κίτρινη. Για τους οδηγούς, βρίσκεις το πρόγραμμα στην “Απεγκατάσταση προγραμμάτων” των Windows ή ακόμα καλύτερα κατεβάζεις το Display Driver Uninstaller και ακολουθείς τα βήματα ανάλογα αν θες να βγάλεις τους οδηγούς για Intel/AMD/Nvidia. Για να δεις αν κάποια κάρτα είναι καλύτερη από κάποια άλλη, υπάρχει το “GPU Hierarchy Table” από το tomshardware (όσο πιο ψηλά στον πίνακα… Συνέχεια »

panos bouaci

οποτε αν καταλαβα καλα πρωτα αναβεις το pc απεγκαθηστας τον οδηγο της παλιας καρταςτο σβηνεις βγαζεις την μια καρτα βαζεις την αλλη …το αναβεις
και εγκαθηστας τους νεους οδηγους που υποθετω στους δινουν μαζι με την καρτα……
κατα τα αλλα οπως λες τα νεα ενσωματομενα γραφικα αφου ειναι καλυτερα απο την gt 520 που οπως καταλαβες εχει το δευτερο pc….μηδενιζουν την αναγκη για τοποθετηση καρτας για τον μεσο χρηστη……
θαθελα την γνωμη σου για τις μνημες ddr3 και ddr4 .ξερω οτι σημερα αν θες ddr4 πρεπει να πας σε intel….=πιο ακριβο συστημα και ξεφευγουμε απο το σκοπο….εχεις δοκιμάσει συστημα με ddr4???εχει διαφορα μεγαλη???αν εχτιζες ενα συστημα ποση ram θα εβαζες? τι συχνοτητας ?ποσα ντιμακια ?<πχ 4+4 η 8+0 ωστε νανε ευκολη μια μελοντικη προσθηκη ram?το πιο νεο pc που εχω εχει 3 gb ddr3 1333 και παει οκ εκτος και ανοιξεις 15 παραθυρα ταυτοχρονα…
πανος

Gvirginia

@panos bouaci Ναι, έτσι είναι η διαδικασία και οι οδηγοί έρχονται με την κάρτα. Μπορείς όμως να κατεβάσεις τους πιο καινούριους από την σελίδα της Nvidia/AMD. Ναι μέχρι στιγμής DDR4 = Intel. Η AMD από το καλοκαίρι και μετά που θα βγάλει τη νέα σειρά θα υποστηρίζει και αυτή. Η διαφορά τους είναι ότι οι DDR4 έχουν χαμηλότερη τάση λειτουργίας (~1.2 Volts σε σχέση με τα 1.5+ των DDR3) και υψηλότερες ταχύτητες. (οι DDR4 ξεκινάνε από τα 2133 MHz ενώ το μέγιστο για τις DDR3 είναι περίπου 2133 MHz, άλλο που θα δεις και DDR3 μέχρι 3000 MHz. Αυτές είναι “εκλεκτά” κομμάτια.) Δεν έχω δοκιμάσει σύστημα με DDR4 αλλά αυτή τη στιγμή δε θα έβαζα. Θα περίμενα να πέσουν οι τιμές ή να ανέβουν κι’άλλο οι ταχύτητές τους. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δε θα δεις “τρελή” διαφορά αν πας σε DDR4 αντί για DDR3. Το πόση RAM θα βάλεις εξαρτάται για τι δουλειά θες το σύστημα. Αν παίζεις παιχνίδια, με “καλή-ακριβή” κάρτα γραφικών, συνηθίζεται τα 8 GB να είναι το ελάχιστο. Αν επεξεργάζεσαι φωτογραφίες – βίντεο τότε πας σε 16+ GB. Γενικά όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά, αλλά δε θα πας να βάλεις 16 GB σε υπολογιστή που θες… Συνέχεια »

panos bouaci

ας παμε σημερα σε ένα άλλο θεμα,το να κατεβάσουμε καποια βιντεο από το γιουτιουμπ ώστε να τα ξαναδουμε ειτε στο κομπιουτερ ειτε και αλλουσε mp4??…
χωρις την χρηση του γιουτιουμπνταουνλοαντερ και αλλων αντιστοιχων προγραμμάτων….
καποια καλυτερη λυση??
μια δευτερη ερωτηση είναι πως μπορω να κρατησω ένα αντιγραφο από τα windows 10 που μεχρι στηγμης λειτουργουν οκ…αψογα ισως είναι καλυτερη λεξη αλλα καποια στιγμη ισως σκατεψουν και πιθανον να χρειαστεί φορμα….οποτε πως τα αντιγραφω σε ένα dvd ώστε να τα εχω τοτε??
πανος

Gvirginia

Για το αντίγραφο:
Κάνε αναζήτηση στο youtube “Create a Full System Image Backup on Windows 10 [How-To]”, νομίζω θα σε καλύψει το βίντεο από το κανάλι “GadgetHacks”. Αλλιώς και στο Google να κάνεις αναζήτηση θα βρεις αρκετά άρθρα. Καλό είναι να έχεις κάποιο dvd για ανάκτηση, αλλά να κάνεις και πιο τακτικά σε ένα USB.

Για τα βιντεάκια, εγώ προσωπικά αποφεύγω τα προγράμματα τέτοιου τύπου (το μόνο καλό που έχουν είναι ότι μπορείς να προγραμματίσεις πότε θα τα κατεβάσει). Προτιμώ τις σελίδες πχ clipconverter / keepvid κτλ. Ο υπολογιστής ουσιαστικά τα παίζει όλα (αν έχεις κάποιον player εκτός των windows), άρα απλά θα κοιτάς τι formats παίζει το mp4 player σου (mp4/3gp/AVI κτλ) ώστε να τα κατεβάζεις σε κάποιο υποστηριζόμενο.

panos bouaci

δοκιμασα την λυση keepvid και λειτουργησε πολυ καλα….ευχαριστω
με το δισκακι των 10 ακομα δεν το προσπαθησα….αργοτερα βλεπουμε….
σημερα θαθελα να ρωτησω το εξης
ποιος αποθηκευτικος χωρος αντεχει πιο πολυ στο περασμα του χρονου
γινομαι πιο συγκεκριμενος αν θες να γραψεις κατι πχ τις φωτογραφιες σου και να αντεξουν οσο το δυνατον πιο πολυ ωστε μετα απο πχ 15 χρονια να υπαρχουν ακομα χωρις να βγαζεις ενδιαμεσα και αλλα αντιγραφα ασφαλειας….τι θα προτειμουσες σκληρο, usb stick,ssd,κατι αλλο??
παλια ειχα γνησια σιντι μουσικης τα οποια μετα καποια χρονια αχρηστευτικαν εντελως παρολο που τα προσεχα πολυ….
2 εχω αγορασει ενα παιγνιδι το the lord of the rings μεχρι σημερα ομως δεν εχω καταφερει να το παιξω γιατι το κοντρολ που εχω παρολο που οταν το τοποθετω στο pc κανει καποιο θορυβο που δειχνει να το αναγνωριζει στη συνεχεια ειναι ανυπαρκτο…κανω κατι λαθος η φταιει το κοντρολ και πρεπει να παρω αλλο ???και αν ναι πιο προτεινης απο την φθηνη κατηγορια???
πανος

Gvirginia

Από το πιο ασφαλές στο λιγότερο είναι: CD/DVD/Blu-Ray – Cloud – HDD – USB/SSD Τώρα επιλέγεις..Είναι ανάλογα το μέγεθος των αρχείων και το κόστος της λύσης. Πχ τα Blu-Ray λένε κρατάνε και 50 χρόνια και έχουν τιμή 12€/50GB. Όμως θα χρειαστείς οδηγό εγγραφής για τον υπολογιστή, οι οποίοι είναι στα ~80€. Για την ίδια χωρητικότητα σε USB θα ξοδέψεις ~20€ (δεν αντέχουν τόσο). Για HDD θα ξοδέψεις ~2€/50GB. Βλέπεις ότι πιο φθηνή λύση μοιάζει ο HDD, αλλά μερικοί δίσκοι είναι απρόβλεπτοι. Μπορεί να κρατήσουν και 20 χρόνια, μπορεί και 2. Επίσης αν θες να αποθηκεύσεις 1TB τότε τα BR πάνε στα ~240€ (+80€ ο οδηγός), τα USB στα 400€ (ναι τόσο..) και οι HDD στα 40€. Η αντοχή ενός μέσω έχει και άλλους παράγοντες. Πχ αν αποθηκεύσεις έναν HDD σε μέρος με υγρασία ή χτυπήσει κατά τη μεταφορά δε θα αντέξει τόσο. Αν έχεις δισκάκια (DVD/BR) και παίζεις με αυτά φρίσμπι με τον σκύλο, δε θα αντέξουν 50 χρόνια. Πάντως καλό είναι όταν θες να αποθηκεύσεις φωτογραφίες κτλ μακροχρόνια, να κάνεις συμπίεση (WinRar/7-zip κτλ) έτσι ώστε ένας φάκελος από 1 GB να τον πας στα πχ 500MB. Σαν κατασκευαστές στους HDD, στατιστικά, τις λιγότερες αποτυχίες υλικού τις έχουν οι HGST… Συνέχεια »

panos bouaci

αν τα πιο ασφαλη ειναι τα σι ντι τοτε…….
θαθελα να μου πεις σε windows 10 32 bit μπορω να βαλω εως 3 γιγα ραμ η εως 4???
αν βαλω παραπανω τι γινεται??αν η μητρικη Η61Μ-S2V-Β3 υποστηριζει ?συχνοτητα εως 1333 παιρνω εως τοσο η αν παρω παραπανω απλος θα εργαζεται στα 1333
με λιγα λογια το αλλο pc εχει 2+1 ddr3 1333.προτεινεις κατι γι αυτο??
πανος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

News Apple featured Samsung

Η Apple είναι και πάλι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων

Η Apple είναι για άλλη μία φορά ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της idc η εταιρεία από το cupertino απέστειλε 50,4 εκατομμύρια iPhone το πρώτο τρίμηνο του 2021.

News Instagram

Αυτές είναι οι νέες λειτουργίες του Instagram

Το Instagram ξεκινά μια βδομάδα αποκάλυψης προϊόντων με την ανακοίνωση του “Collabs.”

News SpaceX

SpaceX: Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για το ταξίδι στον Άρη;

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στον Άρη, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να αποταμιεύουν για το απαιτούμενο εισιτήριο. Μπορεί ο πύραυλος της SpaceX που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι να μην είναι ακόμα έτοιμος αλλά ο Elon Musk ξεκίνησε να κάνει εικασίες για… το κόστος της μετακίνησης.

News

Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,38 δεύτερα σπάζοντας το ρεκόρ

Το ρεκόρ επίλυσης του κύβου του Rubik έσπασε το ρομπότ Sub1 καταφέρνοντας να λύσει το παζλ σε 0,38 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το ίδιο ρομπότ, το οποίο προηγουμένως είχε επιλύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,637 δευτερόλεπτα που ήταν ήδη αρκετά γρήγορα.