iPhone 5c: Το FBI ξεκλείδωσε το κινητό χωρίς τη βοήθεια της Apple

Το Yπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone 5c που ανήκει στον τρομοκράτη Syed Farook, ο οποίος σκότωσε 14 άτομα στο San Bernardino. Αυτή ήταν η αφορμή να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ Apple και FBI.

Τελικά μετά τον τεράστιο δημόσιο διάλογο που είχε ανοίξει τις προηγούμενες εβδομάδες, οι αρχές μπόρεσαν να ανοίξουν το κινητό χωρίς τη βοήθεια της Apple. Ο φόβος της Apple ήταν ότι αν δημιουργήσει το Govt.OS, ο κώδικας θα επέτρεπε στους hackers να κλέψουν προσωπικά στοιχεία των χρηστών ενώ θα άνοιγε και η πόρτα στο FBI μελλοντικά να ζητά να ξεκλειδώσουν περισσότερες συσκευές.

Apple και FBI είχαν ραντεβού στην αίθουσα του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 22 Μαρτίου, δίκη η οποία αναβλήθηκε για τις 5 Απριλίου λόγω του ότι βρέθηκε μια εταιρεία που θα μπορούσε να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα του iPhone 5c. Τελικά η δίκη ακυρώθηκε μια και καλή και η υπόθεση έχει αίσιο τέλος και για τις δυο πλευρές. Οι αρχές πήραν τα δεδομένα που ήθελαν και η Apple δεν αναγκάστηκε να συνεργαστεί και να ρισκάρει την ασφάλεια του iOS.

Σε μια πολύ σύντομη ανακοίνωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι λήγει τη νομική διαδικασία κατά της Apple χωρίς να εξηγεί από ποιον και πως ξεκλείδωσε το iPhone.

Η πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι τώρα λέει ότι η ισραηλινή Cellebrite βοήθησε το FBI να ανοίξει το κινητό και η αμοιβή της ήταν στα 15.000 δολάρια. Η Apple έχει ζητήσει να μάθει με ποιον τρόπο άνοιξε το iPhone, αλλά υποθέτουμε ότι μετά από όλη αυτή τη διαμάχη, μάλλον δεν θα πάρει τις πληροφορίες που θέλει.

iphone 5c fbi opened, iPhone 5c: Το FBI ξεκλείδωσε το κινητό χωρίς τη βοήθεια της Apple

iphone 5c fbi opened, iPhone 5c: Το FBI ξεκλείδωσε το κινητό χωρίς τη βοήθεια της Apple

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Darth

Κατά 99% τα είχαν κάνει πλακάκια εδώ και καιρό και απλός με αυτές της δηλώσεις καλύπτει την Apple

ChrisG

η apple λεει δεν ρισκαρε την “ασφαλεια” του ios.
αφού σπάσανε την κρυπτογραφηση σε ποια ασφάλεια αναφέρονται; για το θεαθηναι ολα…

edd

Πολύ κούρασε το θέμα… Πίστευε κανείς ότι το iphone έχει κάποιο εξωγήινο προγραμματισμό και δε ξεκλειδώνει?.. Όχι. Τα πάντα σπάνε. Το όλο θέμα με το FBI απλά διαφήμιση έκανε.

Agnostos13

Μα στη συγκεκριμενη συσκευη το μονο που χρειαζοταν το fbi ηταν να βρει τον κωδικο κλειδωματος συσκευης για να μπει σε αυτο… Δεν χρειαζοταν να σπασει καποια κρυπτογραφηση και ειχε αναφερθει απο πολλες πηγες οτι αυτη ηταν μια “περιεργη” αφορμη!

ChrisG

νομιζω οτι στα αρθρα λεγανε οτι τα δεδομενα του συγκεκριμενου Iphone ηταν κρυπτογραφημενα.δεν ειχε να κανει μονο με το κλειδωμα της συσκευης.ας με διορθωσει καποιος αν κανω λαθος.

NikosAr

@Darth +

azriel84

Παιδιά, όλα σπάνε. ΟΛΑ. Άλλα πιο δύσκολα άλλα πιο εύκολα. Το FBI έχει και άλλες 15 (νομίζω) περιπτώσεις με κλειδωμένα iPhone και αντί να σκάει 15 χιλιάρικα κάθε φορά σε Ισραηλινές εταιρίες, ήθελε την συνεργασία της Apple για το λεγόμενο GovtOS. Ε όταν είδε πως η Apple δεν συνεργάστηκε και θα έχανε την υπόθεση και στο Ανώτατο Δικαστήριο, τα έσκασε τα φράγκα και τελείωσε το θέμα.

Ernest

Και ξαφνικά ο Syed Farook αλλάζει συσκευή….oh s***!!!

Ekimolaos

Και καλά το Ισραήλ βοήθησε τους Αμερικανούς στο ξεκλείδωμα iPhone τρομοκράτη του ISIS; Πλάκα μας κάνουν;;;

tech21man

Κανενας δεν ρωτησε ΠΟΤΕ ρε 32$@$ μου, ειναι δυνατον να εισαι ετοιμος για τρομοκρατικη επιθεση και αντι να χρησιμοποιησεις ενα παλιο ο,τι να ναι τηλεφωνο, χρησιμοποιεις iphone?

Συγκλονιστηκε ο κοσμος μου, πω πω μπραβο apple μπραβο USA.

Στο ερεβος.

Lolidas

Το θέμα είναι ότι τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως εφόσον δεν έχει ακόμα νομιμοποιηθει από το δικαστήριο το άνοιγμα της συγκεκριμένης συσκευής ? Η έχει ? Μόνο τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως. Τώρα να δούμε τι αυτή η κίνηση θα σημάνει για τους υπόλοιπους.

ChrisG

στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε οτι το σπάσιμο του κλειδώματος(οσον αφορά σε αυτό το κομμάτι)έγινε σε 26 λεπτα.όπως και η αμοιβή 15,782.καταλαβαίνετε οτι τα μηνύματα είναι πολλαπλά.σου λέει το FBI ή με το καλό ή με το κακό.η άλλη πιθανότητα είναι να έγινε αυτό στημένα προφανώς ωστέ να προκαλέσουν ανησυχία στα δισεκατομμυρια χρηστών του κόσμου και να δεχθούνε(αφού μια apple δεν μπορεσε να το σταματήσει)ποιό εύκολα τα “καινούρια” μέσα κειδώματος και γενικά σόι πάει το βασίλειο…οτι θέλουν μας κάνουν αυτό πάντως είναι αδιαμφιβήτητο γεγονός.

giannis

Εδώ μέσα δεν ελεγαν ότι δεν μπορει το fbi να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του iphone εκτός αν το ξεκλειδώσει η apple? Τι άλλαξε? Ας μας πουν οι ειδικοί. Λοιπόν επειδή δεν τίθεται θέμα διαφημισης ή δημοσιότητας κλπ. Το fbi μπορούσε να ξεκλειδώσει το iphone από την πρώτη στιγμή και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Απλά ήθελε να αναγκάσει πρώτα την apple (μετά με δεδικασμένο πλεον θα ακολουθούσαν όλοι google, microsoft κλπ.) να τους δώσει πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών προφανώς προκαταβολικά (ενώ είναι ακόμα ύποπτοι ή άτομα ενδιαφέροντος) και εκατομύρια κινητών θα ήταν προσβάσιμα στην κυβέρνηση κυριολεκτικά με ένα κλικ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το fbi να ήξερε ότι θα έχανε το δικαστήριο και όλο αυτό να γυρνούσε μπουμερανγκ. Όποτε ένα ωραίο πρωί είπανε “το ξεκλειδώσαμε μονοι μας, σας ευχαριστούμε πολυ”.

tech21man

Ας πουμε οτι ολα αυτα εγιναν.

Τo fbi ζητησε την νομιμη συνεναιση της apple.

Γιατι? Αν εχεις ενταλμα για να ψαξεις ενα πορτ μπαγκαζ, ζητας τη συνεναιση της ford αν η κλειδαρια εχει κολλησει?

H δε apple νομιζει οτι με αυτη την κινηση εγινε ο λαικος ηρωας που πεφτει στο πυρ για να εξασφαλισει την ιδιωτικοτητα των πελατων της?…..πφφφφ αυτη την ιδιωτικοτητα που πουλαει στις διαφημιστικες? Η απλα ηθελε να δειξει οτι ποσο ασφαλη ειναι, ουτε το fbi δεν μπορει ευκολα να τα σπασει?

Τι νομιζε οτι αν εκανε backdoor θα της θυμωναν οι πελατες? Αφου το 51% την ΕΦΤΥΣΕ για την αποφαση που πηρε.

marios

Και ένα μικρό παιδάκι να ψάξει στο ίντερνετ μπορεί να πάρει πληροφορίες να σπάσει ένα λογισμικό τύπου IOS..εδώ κυκλοφορούν Jailbreak εκδόσεις πρίν τις κανονικές στην κρυπτογράφηση θα κολλήσουν??Χαχαχαχα..απλά μαθήματα κρυπτογραφίας!!!Απλά θέλουμε κάτι να συζητάμε συνέχεια να περνάει η ώρα με όλους αυτούς της Apple – Android που στον πυρήνα τους εντελώς τυχαία έχουν “κοινά” πραγματάκια..

ΥΓ: Πάντα στον προγραμματισμό υπάρχουν πίσω πόρτες για “τυχαία συμβάντα ασφαλείας” με δικαιολογία σε εμάς τους καταναλωτές “Διορθώνεται στην νέα έκδοση”

Agnostos13

Tech21Man:
Μπερδευεις την Apple με τη Google μαλλον…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.