Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

Οι κωδικοί πρόσβασης σε Wi-Fi δίκτυα είναι αρκετά ενοχλητικοί ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετοί για να προστατέψουν το δίκτυο από “εισβολείς”. Ερευνητές από το ΜΙΤ βρήκαν έναν τρόπο να κάνουν το Wi-Fi πιο ασφαλές και να εξαλείψουν την ανάγκη εισαγωγής κωδικών.

Πιο συγκεκριμένα, το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται Chronos. Το Chronos ενεργοποιεί ένα σημείο πρόσβασης στο Wi-Fi για να εντοπίσει όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει την πρόσβαση στο Wi-Fi με βάση την ακριβή τοποθεσία του χρήστη. Έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το router, δεν θα μπορεί να μπει και να σας κλέβει ίντερνετ ακόμη και αν έχει βρει τρόπο να παρακάμψει τους κωδικούς πρόσβασης.

Το Chronos λειτουργεί υπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα να πάνε από το access point στον χρήστη. Παίρνοντας μετρήσεις από πολλά Wi-Fi bands εντοπίζει τις συσκευές που επιτρέπεται να συνδεθούν και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Δοκιμάζοντας το Chronos σε ένα κανονικό σπίτι, οι ερευνητές του MIT μπόρεσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του χρήστη (πχ. σε ποιο δωμάτιο βρισκόταν) κατά 94% ενώ σε μια καφετέρια το σύστημα μπόρεσε να ξεχωρίσει τους πελάτες από τους εισβολείς με 97% επιτυχία.

Εκτός από το να ελέγχει ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο Wi-Fi, το σύστημα του MIT μπορεί να είναι χρήσιμο στην χρήση drones τα οποία δεν θα απομακρύνονται από την εμβέλειά σας. Ωστόσο, ακόμη και αν η πρόθεση των ερευνητών είναι να διευκολύνει τη ζωή μας, εγείρονται κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως εκείνο της ιδιωτικότητας. Το Chronos μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί η τοποθεσία κάποιου ατόμου.

Δείτε το video:

wifi no passwords, Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

wifi no passwords, Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
παναγιωτης

ολα εχουν να κανουν με την τποθεσια του χρηστη πλεον
καλο μηνα big brother

ChrisG

@παναγιωτης ακριβώς.λιγο λιγο το τυρακι…

Logic

Νομίζω είναι λίγο αφελές να νομίζει κανείς ότι χρειάζεται αυτή η τεχνολογία για να γνωρίζει κάποιος που βρίσκεστε. Η Google το γνωρίζει χωρίς καν να συνδεθείτε σε κάποιο wifi. Αρκεί να έχετε το wifi ανοιχτό στη συσκευή σας, ΜΟΝΟ. Επομένως ίσως η συγκεκριμένη τεχνολογία να διευκολύνει τη ζωή μας όσον αφορα τις καφετέριες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

WiFi 6E: Πιθανώς θα είναι διαθέσιμο μόνο στο iPhone 15 Pro

Το χάσμα χαρακτηριστικών μεταξύ iPhone και iPhone Pro θα μπορούσε να διευρυνθεί με τα μοντέλα του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business wifi

Αλγόριθμος χρησιμοποιεί αλλαγές σήματος WiFi για να εντοπίσει προβλήματα αναπνοής

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) ανέπτυξαν έναν τρόπο παρακολούθησης της αναπνοής με βάση ανεπαίσθητες αλλαγές στα σήματα WiFi. 

Internet 5G European Commission featured

EE: Απόφαση για 5G στα αεροπλάνα και Wi-Fi στον δρόμο

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν την τελευταία τεχνολογία 5G στα αεροσκάφη τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την εκτελεστική απόφαση σχετικά με το ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών.